Όλα τα συσκευασμένα προϊόντα είναι υποχρεωτικό να αναγράφουν την ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξης τους.
Παρόλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που μπερδεύονται, καθώς υπάρχουν διάφορες ημερομηνίες πάνω στα προϊόντα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταλάβουν τι εννοούν.
Πάνω σε ένα προϊόν μπορεί να αναγράφεται «ανάλωση κατά προτίμηση», «προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης», “ημερομηνία παραγωγής” και “ημερομηνία λήξης”.
Γνωρίζουμε όλοι πως τα πιο ευπαθή προϊόντα που αλλοιώνονται εύκολα χρειάζεται οπωσδήποτε να καταναλώνονται εντός της ημερομηνίας λήξης τους.
Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία.
Τα τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται εύκολα μπορούν να συντηρηθούν και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προτείνεται στη συσκευασία.
Διαβάστε παρακάτω τα προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνονται πριν την ημερομηνία λήξης τους.
Ωμό κρέας
Μόλις το αγοράσετε είτε θα πρέπει να το καταψύξετε είτε να το καταναλώσετε.
Το φρέσκο ωμό κρέας μπορεί να μολυνθεί με σαλμονέλα και άλλα επικίνδυνα για την υγεία βακτήρια.
Να θυμάστε ότι το κρέας δεν πρέπει να το βγάζετε και να το ξαναβάζετε ωμό στο ψυγείο.
Ψάρια
Τα ψάρια είναι εξίσου επιρρεπή σε βακτήρια με το κρέας και χρειάζεται να καταναλώνονται μέσα σε 1-2 μέρες αφού αγοραστούν.
Διαφορετικά θα πρέπει να τα τυλίγετε καλά, ώστε να μην εισχωρήσει υγρασία και να τα βάζετε στην κατάψυξη.
Καταναλώστε πριν την ημερομηνία λήξης – Οστρακοειδή
Τα ωμά οστρακοειδή μπορούν να συντηρηθούν το πολύ δύο μέρες στο ψυγείο, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.
Αυγά και προϊόντα που τα περιέχουν
Μια συσκευασία ωμών αυγών διαρκεί λίγο περισσότερο από τα προϊόντα που τα περιέχουν αλλά έχουν υποστεί επεξεργασία.
Πάντως και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται να δείξετε προσοχή.
Για παράδειγμα, τα έτοιμα ασπράδια αυγών διαρκούν περίπου 3-5 μέρες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.
Αν δεν έχει ανοιχτεί η συσκευασία, η διάρκεια φτάνει τις δέκα μέρες.
Συσκευασμένες σαλάτες
Αυτές που έχουν συσκευαστεί και είναι και πλυμένες είναι πιο επιρρεπείς σε βακτήρια, όπως το E.coli, γι’ αυτό μην τις καταναλώνετε αφού έχουν λήξει.
Καταναλώστε πριν την ημερομηνία λήξης – Μαλακά τυριά
Τα σκληρά τυριά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής επειδή είναι δυσκολότερο για τα βακτήρια να εισχωρήσουν σε αυτά.
Αφού ανοιχτούν, τα σκληρά τυριά διαρκούν μέχρι και έξι μήνες στο ψυγείο.
Όμως τα μαλακά τυριά είναι πιο ευάλωτα σε βακτήρια και μύκητες και πρέπει να πεταχτούν μόλις παρατηρήσετε αλλοιώσεις ή αφού έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους.
Γενικά τα μαλακά τυριά διαρκούν μέχρι και μια εβδομάδα στο ψυγείο αφού ανοιχτούν.
Φρέσκοι χυμοί
Αντίθετα με τους επεξεργασμένους χυμούς που περνούν από παστερίωση, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων ή λαχανικών χρειάζεται να καταναλώνονται σχετικά άμεσα αφού αγοραστούν, επειδή δεν παστεριώνονται και είναι πιο επιρρεπείς σε βακτήρια.
Ο χρόνος κατανάλωσής τους κυμαίνεται από 48 έως 72 ώρες.