Οι ελεύθερες ρίζες είναι επιθετικές, ασταθείς ενώσεις οξυγόνου με επιβλαβή δράση στα κύτταρά μας που προκαλούν φλεγμονή και γήρανση.
Είναι δυνατόν να προκαλέσουν βλάβες στις πρωτεΐνες, στα λιπίδια και στο DNA.
Βέβαια, τα κύτταρά μας διαθέτουν αμυντικούς μηχανισμούς για να προστατευτούν από το οξειδωτικό στρες.
Με την πάροδο του χρόνου και τη συνεχή έκθεση σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, έλλειψη ύπνου, ατμοσφαιρική ρύπανση, UV ακτινοβολία, οι μηχανισμοί αυτοί φθίνουν.
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια αντιοξειδωτική ασπίδα.
Tα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που εξουδετερώνουν αυτές τις δραστικές ενώσεις οξυγόνου, καθυστερούν την οξείδωση των κυττάρων και τα προστατεύουν από τη γήρανση.
Ας δούμε τις 14 τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Η καθημερινή κατανάλωση αυτών των τροφών συμβάλλει στην καλή υγεία και μακροζωία.
- Πράσινο τσάι,
- Τόφου,
- Κόκκινα φασόλια,
- Κράνα,
- Βατόμουρο,
- Δαμάσκηνα,
- Ρόδι,
- Μύρτιλλο,
- Καρότα,
- Λάχανο,
- Κρεμμύδι,
- Γλυκοπατάτα,
- Αγκινάρα και
- Πιπεριά.
Φροντίστε να καταναλώνετε όσο το δυνατό περισσότερες από τις παραπάνω τροφές που προστατεύουν από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται στο σώμα μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Χάρη στα πολύτιμα συστατικά τους καταπολεμούν τη διαδικασία γήρανσης και προστατεύουν την υγεία μας.
Μια μικρή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να φέρει μια μεγάλη αλλαγή στη συνολική υγεία του οργανισμού μας και να μας θωρακίσει απέναντι στις οξειδωτικές βλάβες.
Αλαφάκη Μίκα, Φαρμακοποιός, Ρόδος
https://mikagr.blogspot.com
Πηγές:
Πως αδυνατίζουν οι διάσημοι, Jana Klauer, M.D
Ικιγκάι, Φρανσέσκ Μιράλες, Έκτορ Γκαρσία