Υγεία & Ομορφιά
Στοματική Υγιεινή

Τροφές και Ροφήματα που Λεκιάζουν τα Δόντια

Μπορεί να θεωρείτε ότι το καθημερινό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση νήματος και στοματικού διαλύματος, η αποφυγή του καπνίσματος και ο ετήσιος έλεγχος στον οδοντίατρο αρκούν για να έχετε υγιή δόντια.

Ορισμένες τροφές και ροφήματα όμως, μπορεί να βλάψουν τα δόντια σας, καθώς η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες πάνω τους.

Οι τροφές και τα ροφήματα με έντονα χρώματα είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς των δοντιών και του σμάλτου.

Όσο πιο έντονο το χρώμα τους, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να λεκιάσουν τα δόντια.

Κόκκινα φρούταΕπίσης, η οξύτητα είναι ένας ακόμα παράγοντας που βλάπτει τα δόντια και το σμάλτο τους.

Το οξύ συμβάλλει στη δημιουργία λεκέδων διαβρώνοντας το σμάλτο, μαλακώνει προσωρινά τα δόντια και διευκολύνει τις χρωστικές ουσίες των τροφών να κολλήσουν πάνω τους.

Οι τανίνες είναι υπεύθυνες για το λέκιασμα των δοντιών, με αποτέλεσμα οι χρωστικές ουσίες να κολλούν ευκολότερα πάνω στο σμάλτο.

Παρακάτω ακολουθούν οι τροφές και τα ροφήματα που κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια.

Τσάι

Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε τανίνες, οι οποίες προκαλούν λεκέδες.

Οι οδοντίατροι συμφωνούν ότι το τσάι λεκιάζει πιο πολύ από τον καφέ, ο οποίος αν και πλούσιος σε χρωστικές ουσίες, έχει χαμηλά επίπεδα σε τανίνες.

Το πράσινο και το λευκό τσάι, αλλά και τα λοιπά ροφήματα λεκιάζουν λιγότερο τα δόντια συγκριτικά με το μαύρο.

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί φημίζεται για το γεγονός ότι λεκιάζει τα δόντια αν καταναλώνεται συχνά.

Ωστόσο και το λευκό κρασί μπορεί να χρωματίσει τα δόντια.

Σύμφωνα με έρευνες, δόντια που εκτέθηκαν σε τσάι λεκιάστηκαν πιο πολύ αν νωρίτερα είχαν εκτεθεί και σε λευκό κρασί.

Επομένως αν συνδυάζετε κατά έναν τρόπο κρασί με τσάι μπορεί να κάνετε χειρότερο κακό στα δόντια σας.

Ισοτονικά ποτά

Τα ισοτονικά ποτά και αυτά που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές έχουν μεγάλη οξύτητα και μπορούν να μαλακώσουν το σμάλτο με αποτέλεσμα τα δόντια να λεκιάζουν εύκολα.

Κόκκινα φρούτα

Τα βατόμουρα, τα μούρα, τα κράνμπερι, τα κεράσια, τα σταφύλια, το ρόδι και άλλα φρούτα με έντονο χρώμα μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες.

Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς τους.

Σάλτσες

Η σάλτσα σόγιας, ντομάτας, η σάλτσα κάρι και άλλες με έντονο χρώμα υποστηρίζεται ότι μπορούν να αφήσουν εύκολα λεκέδες στα δόντια.

Γλυκά

Οι τσίχλες, τα γλειφιτζούρια, οι καραμέλες και άλλα γλυκά συνήθως περιέχουν ουσίες που χρωματίζουν τα δόντια.

Όταν καταναλώνετε κάτι από αυτά και βλέπετε τη γλώσσα σας να χρωματίζεται και να αποκτά έντονο χρώμα, το πιθανότερο είναι να επηρεάζονται αρνητικά και τα δόντια σας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Τρίξιμο των Δοντιών στον Ύπνο και πώς Μπορείτε να το Αντιμετωπίσετε

admin

Όλα Όσα Αποκαλύπτει η Γλώσσα για την Υγεία μας

admin

Ευαίσθητα Δόντια: Αιτίες και Λύσεις

Συχνά Λάθη που Κάνουμε στην Φροντίδα των Δοντιών μας

admin

Πώς να Αντιμετωπίσουμε Αποτελεσματικά τις Άφθες

Editor6 pharma

Μύθοι και Αλήθειες για την Ορθοδοντική

Evi Makavelou

Τι Κρύβεται Πίσω από το Σφίξιμο των Δοντιών

Evi Makavelou

Λεκέδες στα Δόντια – Τι τους Προκαλεί

Evi Makavelou

Στοματική Υγιεινή

admin

Στοματική Υγιεινή και Γερά Δόντια!

Πώς να Επιλέξετε την Κατάλληλη Οδοντόβουρτσα

admin

Ουλίτιδα: Συμπτώματα και Πρόληψη

admin