Υγεία & Ομορφιά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι δύσκολα στην πέψη, κυρίως λόγω της λακτόζης που περιέχουν.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι δύσκολα στην πέψη, κυρίως λόγω της λακτόζης που περιέχουν.
Διατροφή

Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε όταν Έχετε Δυσπεψία

Εάν είστε προσεκτικός με τη διατροφή σας και περιλαμβάνετε σε αυτήν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τότε είναι πολύ πιθανό να μην αντιμετωπίσετε συχνά δυσπεψία.

Εάν όμως παραλείπετε συχνά την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, τότε δημιουργείται πρόβλημα.

 

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε όταν αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της δυσπεψίας, όπως η ναυτία και το φούσκωμα.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι δύσκολα στην πέψη, κυρίως λόγω της λακτόζης που περιέχουν.

Όταν η λακτόζη δεν μεταβολίζεται σωστά (όπως στους ανθρώπους που πάσχουν από δυσανεξία σε αυτή), εμφανίζονται συμπτώματα, όπως φούσκωμα και αέρια, και σε πιο κακές περιπτώσεις, διάρροια.

Παρ’ όλα αυτά, το γιαούρτι και ορισμένα τυριά, που δεν έχουν λακτόζη, ίσως να μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Πικάντικα φαγητά

Αν πάσχετε από ναυτία, τάση για εμετό και διάρροια, είναι καλύτερο να αποφύγετε τις τροφές που δραστηριοποιούν ακόμα περισσότερο το πεπτικό σύστημα.

Σε γενικές γραμμές, οι πιο απλές γεύσεις, χωρίς καρυκεύματα, είναι η πιο ασφαλής επιλογή σας όταν πάσχετε από δυσπεψία.

Όξινα φαγητά

Ο πολτός ντομάτας και τα εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι και το πορτοκάλι, είναι όξινες τροφές και μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στο πεπτικό σύστημα και το ίδιο συμβαίνει και με τα ανθρακούχα ποτά.

Λιπαρά φαγητά

Οι λιπαρές τροφές, προκαλούν συσπάσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσπεψία, ή να προκαλέσουν διάρροια σε ορισμένους ανθρώπους, αναλόγως τον τύπο των λιπαρών που καταναλώσατε.

Αποφύγετε το βούτυρο, το κόκκινο κρέας και το τυρί για ένα χρονικό διάστημα και προσπαθήστε να τρώτε μικρές μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να μην ασκείτε μεγάλη πίεση στο στομάχι σας.

Σε γενικές γραμμές, οι πιο απλές γεύσεις, χωρίς καρυκεύματα, είναι η πιο ασφαλής επιλογή σας όταν πάσχετε από δυσπεψία.

Τηγανητά φαγητά

Το πρόβλημα με τα τηγανητά είναι πως δρουν με τον ίδιο τρόπο όπως οι λιπαρές τροφές: κινούνται στον γαστρεντερικό σωλήνα με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς να χωνεύονται σωστά, προκαλώντας δυσπεψία, ή μπορεί να παραμείνουν σε αυτόν για πολλή ώρα, κάνοντάς μας να νιώθουμε πρησμένοι.

Αλκοόλ

Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγετε το αλκοόλ, όταν αισθάνεστε ναυτία, καθώς θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα χειρότερα.

Διατροφικά, το αλκοόλ δεν περιέχει κυριολεκτικά τίποτα που να είναι ωφέλιμο για το σώμα: μηδέν πρωτεΐνες, βιταμίνες ή καλούς υδατάνθρακες, ενώ ένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, πέραν των άλλων, είναι η δυσπεψία.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη, η οποία εμπεριέχεται στον καφέ, στο τσάι, στα αναψυκτικά και στη σοκολάτα, κάνει τις τροφές να κινούνται πιο γρήγορα στον πεπτικό σωλήνα και οι μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία στον καθένα.

Αν λοιπόν πάσχετε ήδη από δυσπεψία, η κατάστασή σας μπορεί να επιδεινωθεί.

Γλυκά ή αλμυρά

Επειδή το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα τροφές που είναι πολύ γλυκές ή πολύ αλμυρές, προσπαθήστε να διατηρείτε την ισορροπία στις γεύσεις των φαγητών σας.

Η σοκολάτα, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, από καούρα μέχρι και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σε πιο άσχημες περιπτώσεις.

Επεξεργασμένες τροφές

Πρέπει να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε δυσπεψία, καθώς αυτές συχνά περιέχουν συντηρητικά και δεν περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου.

Τεχνητά γλυκαντικά

Το γλυκαντικό αυτό που συνδέεται πιό συχνά με πεπτικά προβλήματα, είναι η σορβιτόλη.

Πρόκειται για ένα σάκχαρο, το οποίο δεν χωνεύεται εύκολα και βρίσκεται σε φυσική κατάσταση σε ορισμένα φρούτα.

Ως τεχνητό γλυκαντικό, εμπεριέχεται σε τσίχλες και σε ορισμένα φαγητά διαίτης και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και δυσπεψία.

Φαγητά που έχουν αλλοιωθεί

Οποιοδήποτε φαγητό που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το ψυγείο σας όσο πιο καθαρό γίνεται, για να αποφύγετε τη μετάδοση μικροβίων.

Προσέξτε τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης, όπως η κούραση, οι κράμπες στο στομάχι και ο μυϊκός πόνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφικές Συμβουλές για να μην Πάρετε Βάρος στις Γιορτές

a.alefragkis

Τι να μην Καταναλώνετε Μετά την Ημερομηνία Λήξης

Evi Makavelou

Λευκό Ρύζι vs Καστανό – Τι να Επιλέξετε

Evi Makavelou

Τροφές για Μείωση Άγχους

Evi Makavelou

Οι Λόγοι που Οδηγούν στη Χορτοφαγική Διατροφή

Evi Makavelou

Βιταμίνες που Χρειάζεται ο Οργανισμός Ανάλογα την Ηλικία

a.alefragkis

Έξυπνες Επιλογές για να Ελέγξετε την Όρεξή σας

Evi Makavelou

Φαγητό και Ύπνος

yoadmin

Πώς θα Καταλάβετε ότι Τρώτε Πολλή Ζάχαρη;

Το Κεφίρ και τα Οφέλη στον Οργανισμό

Evi Makavelou

Τι μας Συμβαίνει Όταν δεν Καταναλώνουμε Υδατάνθρακες;

Evi Makavelou

Αυτές Είναι οι Τροφές – Σύμμαχοι Κατά της Αϋπνίας

a.alefragkis