Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.
Οι μολυσματικοί οργανισμοί — συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των ιών και των παρασίτων — ή οι τοξίνες τους είναι οι πιο κοινές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης.
Οι μολυσματικοί οργανισμοί ή οι τοξίνες τους μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα σε οποιοδήποτε σημείο επεξεργασίας ή παραγωγής.
Μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί στο σπίτι εάν τα τρόφιμα δεν αποθηκεύονται ή μαγειρεύονται σωστά.
Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού.
Συνήθως περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο ή διάρροια.
Τις περισσότερες φορές, η τροφική δηλητηρίαση είναι ήπια κι υποχωρεί χωρίς θεραπεία.
Αλλά μερικοί άνθρωποι πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο.
Αιτίες
Η μόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο παραγωγής, όπως καλλιέργεια, συγκομιδή, επεξεργασία, αποθήκευση, αποστολή ή προετοιμασία.
Η μεταφορά επιβλαβών οργανισμών από τη μια επιφάνεια στην άλλη είναι συχνά η αιτία.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για ωμά, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως σαλάτες ή άλλα προϊόντα.
Επειδή αυτά τα τρόφιμα δεν μαγειρεύονται, οι επιβλαβείς οργανισμοί δεν καταστρέφονται πριν από την κατανάλωση και μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Πολλοί βακτηριακοί, ιικοί ή παρασιτικοί παράγοντες προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.
Πρόληψη
Για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης στο σπίτι πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια, τα σκεύη και τις επιφάνειες των τροφίμων.
Πλένετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά το χειρισμό ή την προετοιμασία του φαγητού.
Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό με σαπούνι για να πλύνετε τα σκεύη, τα ξύλα κοπής κι άλλες επιφάνειες που χρησιμοποιείτε.
Κρατήστε τα ωμά τρόφιμα χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
Όταν ψωνίζετε, ετοιμάζετε τρόφιμα ή αποθηκεύετε τρόφιμα, κρατάτε το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή μακριά από άλλα τρόφιμα.
Μαγειρέψτε τα τρόφιμα σε ασφαλή θερμοκρασία.
Ψύξτε ή καταψύξτε τα ευπαθή τρόφιμα αμέσως, εντός δύο ωρών από την αγορά ή την προετοιμασία τους.
Μην ξεπαγώνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξεπαγώσετε τα τρόφιμα είναι να τα ξεπαγώσετε στο ψυγείο.
Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ένα φαγητό έχει προετοιμαστεί, σερβιριστεί ή αποθηκευτεί με ασφάλεια, πετάξτε το.
Τα τρόφιμα που αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό μπορεί να περιέχουν βακτήρια ή τοξίνες που δεν μπορούν να καταστραφούν με το μαγείρεμα.
Παράγοντες κινδύνου
Το αν θα αρρωστήσετε μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων εξαρτάται από τον οργανισμό, την ποσότητα της έκθεσης, την ηλικία σας και την υγεία σας.
Η τροφική δηλητηρίαση είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τη ζωή των μικρών παιδιών, των εγκύων γυναικών και των εμβρύων τους, των ηλικιωμένων και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.