Ίσως σας φανεί περίεργο μαθαίνοντας ότι μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα μπορούν να γίνουν τοξικά αν καταναλωθούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
Αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων και των λαχανικών και αν και εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να το παρακάνετε με την ποσότητα, διαβάστε τι μπορεί να συμβεί σε αυτήν την περίπτωση.
Τροφές που μπορούν να γίνουν τοξικές – Καυτερές πιπεριές
Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβραδύνουν τη γήρανση.
Το βασικό συστατικό τους, η καψαϊκίνη, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση.
Ταυτόχρονα όμως ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου.
Τέλος, οι καυτερές πιπεριές μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, διάρροια και πόνους στην κοιλιά.
Γλυκοπατάτες
Είναι πιο υγιεινές από τις απλές πατάτες εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, χαλκό και μαγγάνιο.
Τα πολύ υψηλά επίπεδα βήτα-καροτένιου όμως, παρά την αντιγηραντική δράση τους, μπορούν να προκαλέσουν εύκολα καροτιναιμία αφήνοντας μια κιτρινοπορτοκαλί απόχρωση στο δέρμα.
Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες καρότων, πορτοκαλιών και γλυκοπατάτας που περιέχουν καροτένιο.
Μπορεί ακόμα το δέρμα να πάρει παρόμοια απόχρωση σε άτομα που πάσχουν από ερυθροποιητική πρωτοπορφυρία, μια κατάσταση που θεραπεύεται με τη λήψη βήτα-καροτένιου.
Είναι μια κατάσταση αναστρέψιμη και η μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφών επαναφέρει το δέρμα στην κανονική του απόχρωση.
Τροφές που μπορούν να γίνουν τοξικές – Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Περιέχει βιταμίνη C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.
Αν όμως παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς το γκρέιπφρουτ μειώνει τη δραστηριότητα των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό αρκετών φαρμάκων.
Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα να αυξηθούν πολύ και να υπάρξουν παρενέργειες.
Φασόλια
Τα λευκά και τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν κορεσμό.
Όταν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες όμως, προκαλούν αέρια και φούσκωμα.
Το σοβαρότερο πρόβλημα σχετικά με τα φασόλια είναι ότι οι φυτικές ίνες τους εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία αποβάλλονται μέσω του εντέρου.
Τροφές που μπορούν να γίνουν τοξικές – Μοσχοκάρυδο
Μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο και η κανέλα μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο νομίζοντας ότι καταναλώνετε κάτι γλυκό.
Γι’ αυτόν τον λόγο και τα δύο χρησιμοποιούνται ως συστατικά συμπληρωμάτων διατροφής για απώλεια βάρους.
Όμως αν ξεφύγετε σε ποσότητα, μπορεί να δηλητηριαστείτε.
Η αιτία κρύβεται στη χημική ουσία μυριστικίνη, η οποία ανήκει σε μια οικογένεια σύνθετων ουσιών με ψυχοδραστικές ιδιότητες.
Η δηλητηρίαση από αυτήν μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, ταχυπαλμία, ναυτία, αφυδάτωση και πόνους στο σώμα.