Η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η πρωτεΐνη του σιταριού αυτού δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο πιστεύουμε, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν δυσανεξία ή είναι αλλεργικοί σε αυτή.
Η αφαίρεση της γλουτένης από την διατροφή ανακουφίζει τα άτομα που υποφέρουν από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
Εδώ και κάποια χρόνια, η διαταραχή αυτή έχει όνομα: υπερευαισθησία στη γλουτένη.
Η γλουτένη είναι ο γενικός όρος για τις πρωτεΐνες των δημητριακών (σιτάρι, βρώμη και σίκαλη).
Πολλοί αφαιρούνε τελείως τις τροφές που περιέχουν γλουτένη από τη διατροφή τους και λένε ότι αυτό τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα.
Ο ορισμός «υπερευαισθησία στη γλουτένη» άρχισε να εμφανίζεται για πρώτη φορά το 2009.
«Υπερευαισθησία στη Γλουτένη», Ένας Ασαφής Ορισμός
Ο ορισμός της υπερευαισθησίας στη γλουτένη αυτή τη στιγμή είναι:«μια κλινική οντότητα στην οποία η πρόσληψη γλουτένης προκαλεί προβλήματα δυσπεψίας, τα οποία υποχωρούν με τη δίαιτα χωρίς γλουτένη».
Το 0,5% έως το 6% του πληθυσμού επηρεάζεται από τη δυσανεξία, κυρίως οι γυναίκες μετά την ηλικία των 40 χρόνων.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει δείκτης αίματος που εντοπίζει αυτή τη πάθηση.
Το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων είναι ικανοποιητικό για τη δοκιμασία της δίαιτας χωρίς γλουτένη.
Αν η βελτίωση είναι μόνο μερική, σε ορισμένα συμπτώματα όπως φουσκώματα και πόνο, είναι πιθανή μια δυσανεξία στα ζυμωμένα σάκχαρα (FodMaps).
Ζυμωμένα Σάκχαρα (FodMaps) ή Γλουτένη;
Τα FodMaps αναφέρονται στους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες που ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου.
Μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές πιο συχνά απ’ ότι η υπερευαισθησία στη γλουτένη.
Στην πραγματικότητα, αφαιρώντας από την διατροφή τις τροφές που περιέχουν γλουτένη, την ίδια στιγμή αφαιρούν και τους υδατάνθρακες που έχουν υποστεί ζύμωση.
Πιστεύουν ότι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, στην πρωτεΐνη του σιταριού δηλαδή, ενώ στην πραγματικότητα δεν ανέχονται τη ζάχαρη του σιταριού και γενικά τα FodMaps που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα.
Τα Πρώτα Συμπτώματα Δυσπεψίας
Τα συμπτώματα της υπερευαισθησίας στη γλουτένη εντοπίζονται πολύ εύκολα πλέον.
Ο πόνος στην κοιλιά, η δυσφορία και το φούσκωμα πάνω από το 80% των περιπτώσεων, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, η ναυτία και ο εμετός είναι κάποια από αυτά.
Η κύρια δυσκολία είναι ότι τα συμπτώματα στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος δεν έχουν κάτι το ανησυχητικό αλλά μπορούν να προκαλέσουν λειτουργικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το μούδιασμα, ακόμη και οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι επίσης συμπτώματα της δυσπεψίας.
Δίαιτα χωρίς Γλουτένη για Πάντα;
Όποια και αν είναι η πάθηση, δυσανεξία στη γλουτένη ή στα FodMaps, οποιαδήποτε δίαιτα πρέπει να προτείνεται και να παρακολουθείται από ειδικό γιατρό ή διατροφολόγο.
Η διάρκεια της δίαιτας χωρίς γλουτένη δεν έχει διευθετηθεί ακόμη, ενώ οι διατροφολόγοι δίνουν συνήθως τη δυνατότητα της επαναφοράς της γλουτένης μετά από μερικούς μήνες.
Άραγε υπάρχει Θεραπεία;
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.y-o.gr