Τρώτε λιγότερα λιπαρά, λιγότερη ζάχαρη, λιγότερο αλάτι.
Αυτό που ονειρεύεστε είναι να τρώτε χωρίς να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε.
Ακολουθούν λοιπόν τέσσερα τρόφιμα που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς δισταγμό, ακόμα κι αν κάνετε δίαιτα.
Φακές – Ενέργεια χωρίς λιπαρά
Τα όσπρια είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας, με 300 έως 350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Ωστόσο, χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη, ταιριάζουν απόλυτα σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Οι φακές πληρούν όλες τις προδιαγραφές: αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης αλλά και υδατανθράκων, όχι όμως σακχάρων ή λιπαρών.
Αυτό το όσπριο παρέχει επίσης πολλά μέταλλα και μικροθρεπτικά συστατικά, σε αντίθεση με τα αποφλοιωμένα δημητριακά (ζυμαρικά, ψωμί).
Εν ολίγοις, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα παραδοσιακά αμυλώδη τρόφιμα (ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες) με όσπρια, είτε είναι ρεβίθια, είτε φασόλια είτε φακές.
Τι να τρώτε απεριόριστα – Μήλο, πορτοκάλι, βατόμουρα
Τα φρούτα είναι αρκετά γλυκά, καθώς περιέχουν πολύ υψηλή ποσότητα σακχάρων.
Ωστόσο, μερικά είναι χαμηλότερα σε υδατάνθρακες και επομένως σε θερμίδες, και μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς περιορισμό.
Αυτό ισχύει για τα μήλα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και για τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ) που περιέχουν σχετικά λίγους σε υδατάνθρακες.
Ομοίως, τα κόκκινα μούρα όπως τα σμέουρα ή τα βατόμουρα μπορούν να καταναλωθούν άφοβα, επειδή περιέχουν μόνο 6% σάκχαρα.
Από την άλλη πλευρά, συνιστάται να περιοριστείτε σε μία μερίδα την ημέρα από φρούτα όπως κεράσια, μπανάνες ή σταφύλι, τα οποία είναι πολύ πιο πλούσια σε σάκχαρα.
Καταναλώστε απεριόριστα – Κολοκυθάκια
Τα λαχανικά μπορούν να γεμίσουν το πιάτο σας χωρίς να σας κάνουν να νιώθετε ενοχές.
Χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, θα σας χορτάσουν χωρίς να σας φουσκώσουν.
Μη διστάσετε να βασιστείτε σε κολοκυθάκια, σαλάτες και άλλα φυλλώδη λαχανικά.
Μάλιστα, εάν φαγωθούν ωμά, τα λαχανικά έχουν ακόμη πιο έντονο φαινόμενο κορεσμού.
Αλλά καθώς οι ίνες μπορεί να είναι ερεθιστικές για το έντερο, είναι προτιμότερο να επιλέγετε τα μαγειρεμένα λαχανικά εάν έχετε ευαισθησία.
Φυσικά, αυτό λειτουργεί μόνο εάν προσέχετε τον τρόπο παρασκευής των λαχανικών.
Η προσθήκη λιπαρών θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, ενώ εάν είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή σας, είναι καλύτερο να τα μαγειρεύετε στον ατμό.
Φάτε απεριόριστα – Σούπες λαχανικών
Εάν παρασκευάζονται κυρίως από λαχανικά, οι σούπες είναι χαμηλές σε θερμίδες.
Μία μεγάλη μερίδα σούπας θα σας κάνει να νιώσετε πλήρεις, κάτι που σας επιτρέπει να τρώτε λιγότερο μετά.
Μπορείτε να ξεκινήσετε το μεσημεριανό σας γεύμα με μια σούπα λαχανικών, για παράδειγμα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να προτιμάτε σπιτικές σούπες, προσθέτοντας αρωματικές ουσίες, βότανα και μπαχαρικά, αλλά χωρίς να προσθέτετε λίπος.
Ή τουλάχιστον να χρησιμοποιείτε μικρή ποσότητα λιπαρών ουσιών, όπως αγνό ελαιόλαδο ή κάποιο τυρί.
Όσον αφορά τις σούπες του εμπορίου, είναι καλό να διαβάζετε τις ετικέτες προτού τις αγοράσετε, αναζητώντας πρόσθετο λίπος (κρέμα γάλακτος, τυρί).
Το λίπος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε γραμμάρια ανά μερίδα.
Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη πρέπει να είναι στην ίδια αναλογία, κάτι που σπάνια συμβαίνει στις έτοιμες σούπες.
Δανάη Καραχάλιου – Καραγιάννη, Φαρμακοποιός