Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται ως μια διαταραχή της διάθεσης.
Τα άτομα με κατάθλιψη έχουν βαθύ αίσθημα στενοχώριας, πέραν του ευερεθισμού, έχουν χάσει το ενδιαφέρον για ζωή, και έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους.
Ο λόγος ανάπτυξης της πάθησης μπορεί να είναι βιολογικός ή να βασίζεται σε συγκυρίες.
Οι ειδικοί λένε πως η κατάθλιψη προκαλείται συχνά από αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου, είτε λόγω ορμονικής ανισορροπίας, είτε λόγω περιβαλλοντολογικών παραγόντων, ή οφείλεται στην επίδραση συγκεκριμένων γεγονότων και καταστάσεων.
Όμως, και ορισμένες κακές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη.
Κακή διατροφή
Η φτωχή διατροφή συνδέεται αρκετά με προβλήματα ψυχικής υγείας, στα οποία συγκαταλέγεται και η κατάθλιψη.
Παρότι είναι εύκολο να αγνοήσουμε την ανάγκη για σωστή διατροφή, η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο νευρικό σύστημα και στη χημεία του εγκεφάλου.
Παραδείγματος χάρη, η συχνή κατανάλωση λίπους και γρήγορου φαγητού έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους.
Αν και το γρήγορο φαγητό ίσως σας δώσει μια προσωρινή ευχαρίστηση, μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη εξαιτίας των αλλαγών στην ορμονική δραστηριότητα.
Έτσι, θα πρέπει να προσπαθήσετε να έχετε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, και μέταλλα.
Έλλειψη ύπνου
Αν θέλετε να έχετε καλή ποιότητα ζωής, θα πρέπει να κοιμάστε 7 με 8 ώρες την ημέρα χωρίς διακοπή.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα εκτελεί διάφορες εργασίες οι οποίες δε μπορούν να εκτελεστούν άλλες ώρες μέσα στην ημέρα.
Γι’ αυτό, αν διακόπτετε τον ύπνο σας ή δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, είναι πιθανό να έχετε ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου συνδέονται στενά με την κατάθλιψη.
Ορισμένες μελέτες αναφέρουν πως οι άνθρωποι που δε μπορούν να κοιμηθούν καλά, κινδυνεύουν έως και 10 φορές περισσότερο να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους κοιμούνται σωστά.
Υπερβολική χρήση των social media
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ψυχικές διαταραχές.
Μια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης ίσως να παίζει ρόλο στην εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων, όπως κατάθλιψη και αίσθημα μοναξιάς.
Συνήθειες όπως συνεχής κοινωνική σύγκριση ή μπούλινγκ μπορούν να εξηγήσουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.
Αν και η μέτρια χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν έχει συνήθως μεγάλη επίπτωση, η παραμονή μας σε αυτά τα μέσα για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις.
Ο γενικός κανόνας είναι να βάλετε όρια ή να περιορίσετε τη χρήση τους.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, προκαλώντας ή επιδεινώνοντας την κατάθλιψη.
Τα αλκοολικά άτομα δε μπορούν, συνήθως, να ολοκληρώσουν τις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις, κάτι που συμβάλλει στις αρνητικές επιπτώσεις.
Το ανησυχητικό είναι ότι όταν κάποιος υποφέρει και από αλκοολισμό και από κατάθλιψη, η απεξάρτησή του γίνεται ακόμη δυσκολότερη.
Τοξικό εργασιακό περιβάλλον
Πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από άγχος, αγωνία, και κατάθλιψη, έρχονται αντιμέτωποι/ες με ένα έντονο ή τοξικό εργασιακό περιβάλλον.
Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με την παρενόχληση, τους εξαντλημένους υπαλλήλους, το χαμηλό μισθό, έως τις μη υγιείς σχέσεις μεταξύ συναδέλφων ή προϊσταμένων.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη καθώς συμβάλλουν στην ψυχολογική διαταραχή.
Το υπερβολικό άγχος αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης και άλλων ορμονών.