Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αυτοπεποίθησης;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να αντιμετωπιστεί εφαρμόζοντας 5 συγκεκριμένα βήματα.
1) Αξιολόγηση και προσδιορισμός των ενοχλητικών καταστάσεων
Το πρώτο πράγμα που ζητείται από τα άτομα που παραπονιούνται για έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι να αξιολογήσουν και να προσδιορίσουν τις καταστάσεις που τους ενοχλούν.
Προσδιορίστε τις υπεκφυγές
Αυτή η προσέγγιση συνίσταται στο να εντοπιστούν οι μικρές υπεκφυγές της καθημερινότητας, ώστε να μπορέσετε να περιγράψετε τον τρόπο με τον οποίο η έλλειψη αυτοπεποίθησης αντανακλάται στην καθημερινή ζωή: ορισμένοι άνθρωποι λένε ότι δεν τολμούν να ζητήσουν ορισμένα πράγματα, να πραγματοποιήσουν ορισμένες διαδικασίες, να χορέψουν μπροστά σε άλλους, να κάνουν μία δημόσια ομιλία, να επιμείνουν σε ένα δύσκολο έργο, κ.λπ.
Δημιουργήστε μια λίστα για να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες καταστάσεις
Πράγματι, θα πρέπει να είστε λεπτομερείς στην καταγραφή, ώστε να έχετε μία λίστα όσο το δυνατόν ακριβέστερη. Στη συνέχεια, μπορείτε να «εκπαιδευτείτε» σιγά-σιγά στην αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων. Άλλωστε, η αυτοπεποίθηση τροφοδοτείται από την έλλειψη αντιπαράθεσης στην εκάστοτε δύσκολη κατάσταση.
2) Αποδεχτείτε την ατέλεια
Συχνά, η έλλειψη αυτοπεποίθησης οφείλεται σε ένα στοιχείο τελειομανίας. Οι άνθρωποι δεν τολμούν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα επειδή δεν τα κάνουν τέλεια. Για παράδειγμα, δεν τολμούν να χορέψουν επειδή πιστεύουν ότι δεν μπορούν να χορέψουν αρκετά καλά ή δεν τολμούν να υποβάλουν μια ερώτηση επειδή φοβούνται ότι δεν είναι αρκετά «έξυπνη» ή αρκετά ξεκάθαρη…
3) Δημιουργήστε μια φιλική σχέση με τον εαυτό σας
Μεταξύ των προσπαθειών για αλλαγή είναι και η δημιουργία μιας φιλικής σχέσης με τον εαυτό σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους. Όταν λοιπόν αποτυγχάνουν, το «παίρνουν πολύ προσωπικά» και στη συνέχεια υποτιμούν τον εαυτό τους λέγοντας πως δεν θα τα καταφέρουν ποτέ, οτι δεν αξίζουν, κ.λπ.
Η μονίμως αρνητική στάση δεν βοηθά!
Πρέπει να μάθετε να μιλάτε στον εαυτό σας όπως θα μιλούσατε σε έναν φίλο σας. Όταν ένας φίλος αποτυγχάνει ή δυσκολεύεται, δεν του λέτε κατευθείαν να τα παρατήσει ή ότι είναι ανίκανος να επιτύχει τον στόχο του. Αντιθέτως, τον υποστηρίζετε ώστε την επόμενη φορά να τα καταφέρει!
4) Μην προσποιείστε
Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση συχνά προσποιούνται ότι είναι αδιάφοροι, υποκινημένοι από κάτι που τους κάνει αγαπητούς, ώστε να μην αναλάβουν τον κίνδυνο να αποτύχουν ή να ξεγελαστούν. Επίσης, συχνά αισθάνονται ότι είναι οι μόνοι που έχουν αυτό το είδος δυσκολίας και πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι είναι ανώτεροι από αυτούς και τείνουν να συγκρίνονται συνεχώς με τους γύρω τους.
Μιλήστε ανοιχτά για τις αμφιβολίες σας με τους άλλους
Η γενική συμβουλή είναι να μιλάτε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε όσο το δυνατόν συχνότερα με άλλους ανθρώπους, φίλους ή συγγενείς, έτσι ώστε να γνωρίζετε πώς αντιλαμβάνονται και λειτουργούν οι υπόλοιποι άνθρωποι. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι οι αμφιβολίες είναι κοινές σε όλους τους ανθρώπους και ότι υπάρχουν απλώς διαφορές στον τρόπο διαχείρισής τους.
Μερικοί θεωρούν ότι οι αμφιβολίες τους δεν πρέπει να τους εμποδίζουν να ενεργήσουν, ενώ άλλοι, πολύ ντροπιασμένοι από αυτές τις ίδιες αμφιβολίες, δεν θα υποχωρήσουν για να μην ρισκάρουν! Αυτή η έννοια των συζητήσεων είναι πολύ σημαντική για να αισθανθείτε περισσότερη σιγουριά.
5) Αναλάβετε δράση κάνοντας τη θεωρία πράξη
Τα ζητήματα της αυτοπεποίθησης δεν λύνονται μόνο με τη σκέψη, αλλά και με τις πράξεις! Μόλις συντάξετε μια λίστα με όλες τις μικρές καταστάσεις που τείνετε να αποφύγετε (π.χ. δεν τολμάτε να ζητήσετε πληροφορίες από έναν περαστικό στον δρόμο ή ντρέπεστε να ζητήσετε πληροφορίες από έναν πωλητή, κ.λπ.), στη συνέχεια θα πρέπει να προβείτε σε δράση!
Μετάβαση στην πρακτική εξάσκηση
Για παράδειγμα, όσοι δεν τολμούν να ρωτήσουν έναν περαστικό στον δρόμο, μπορούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους κάνοντας το εξής: θα ρωτάτε 10 άτομα την ημέρα στον δρόμο, κάθε μέρα, π.χ. για την ώρα, για το που βρίσκεται η τάδε οδός, κ.λπ.
Ο στόχος δεν είναι η απόκτηση πληροφοριών, καθώς εύλογα γνωρίζετε ήδη την απάντηση, αλλά η αντιμετώπιση του άγχους σας, ώστε σταδιακά να αντιμετωπίσετε καταστάσεις που αποφεύγετε. Αυτή η προπόνηση είναι παρόμοια με εκείνη ενός αθλητή. Ξεκινήστε με εύκολες καταστάσεις, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, απλά και μόνο για να «ζεσταθείτε». Μετά, από εβδομάδα σε εβδομάδα, αυξήστε τον βαθμό δυσκολίας.
Για παράδειγμα, στην αρχή να ρωτάτε τους περαστικούς που φαίνονται καλοί και ευγενικοί και στη συνέχεια να ρωτάτε, ώς μέρος της εξάσκησής σας, τους βιαστικούς περαστικούς που δεν φαίνονται και τόσο ευγενικοί.
Ο στόχος δεν είναι η επιτυχία, αλλά η εφαρμογή της πρακτικής εξάσκησης
Όπως ο αθλητής προπονείται καθημερινά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον στόχο του, έτσι και εσείς θα πρέπει να εξασκείστε καθημερινά. Όσο περισσότερο εφαρμόζετε αυτές τις πρακτικές, τόσο περισσότερο θα αρχίσετε να «ξεδιπλώνεστε» και να αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας και με τους άλλους.
Και πάλι, μην ξεκινήσετε αμέσως με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι είναι συχνά πιο δύσκολο να μιλήσετε σε μια επαγγελματική συνάντηση από ό,τι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με φίλους, συνιστάται να ξεκινήσετε την πρακτική κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με φίλους. Κάντε περισσότερες ερωτήσεις, αφηγηθείτε δικές σας ιστορίες, κ.λπ.