Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η χρήση μάσκας είναι παντού υποχρεωτική και δυστυχώς για πολλούς από εμάς είναι και πολύωρη.
Όμως η συνεχόμενη χρήση της μπορεί να προκαλέσει και κάποια δερματικά προβλήματα μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης.
Ένα από αυτά είναι η ακμή.
Παρά το ότι τα σπυράκια δε φαίνονται πίσω από την μάσκα, η ακμή παραμένει και χειροτερεύει.
Όμως με τη σωστή φροντίδα και τον κατάλληλο καθαρισμό του προσώπου και της μάσκας σας αν είναι υφασμάτινη, μπορείτε να περιορίσετε στο ελάχιστο την έξαρση της ακμής.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα είδος ακμής που προκαλείται στο κάτω μέρος του προσώπου λόγω της μάσκας προστασίας και έχει διάφορες μορφές εκδήλωσης.
Ανάλογα με το πόσο ευαίσθητο είναι το κάθε δέρμα και την προδιάθεσή του για ακμή, η ένταση του προβλήματος μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη.
Όλο αυτό συμβαίνει επειδή είτε πρόκειται για ύφασμα είτε για μάσκα μιας χρήσης, και τα δύο δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει σωστά και προκαλούν τριβή και ερεθισμό απομακρύνοντας τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας και σμήγματος.
Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση ακμής είναι και η υγρασία που δημιουργείται ανάμεσα στο ύφασμα και το δέρμα από την αναπνοή και τον ιδρώτα.
Τα βακτήρια που παγιδεύονται στο ενδιάμεσο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους.
Έτσι οι πόροι του δέρματος μπορεί να φράξουν και να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής στα σημεία του προσώπου που έρχονται σε επαφή με τη μάσκα.
Για τα σπυράκια όμως ευθύνεται και η ίδια η μάσκα.
Για παράδειγμα, το λανθασμένο πλύσιμο της υφασμάτινης μάσκας και η μη συχνή αλλαγή της μάσκας μιας χρήσης όταν υγρανθεί μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ακμής.
Σε περίπτωση που έχετε ήδη εμφανίσει το πρόβλημα, υπάρχουν κάποιοι φυσικοί τρόποι για να φύγουν γρήγορα τα σπυράκια από το πρόσωπό σας.
Πώς θα σταματήσετε την ακμή που δημιουργείται εξαιτίας της μάσκας
Μερικές απλές καθημερινές συνήθειες και η σωστή φροντίδα του προσώπου και της μάσκας μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων της εμφάνισης ακμής.
Η ακμή εξαιτίας της μάσκας δεν είναι ίδια με την κλασική ακμή, εκτός αν ταλαιπωρήστε ήδη από ακμή και η μάσκα απλώς την έχει επιδεινώσει.
Πέρα από τις γνωστές συμβουλές, όπως η απολύμανση των χεριών για την τοποθέτηση και την αφαίρεση της μάσκας και η αποφυγή του αγγίγματος του προσώπου, υπάρχουν μερικές ακόμη συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν.
Προτιμήστε τις υφασμάτινες μάσκες από ελαφριά και φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι, το μετάξι και το σατέν.
Παγιδεύουν λιγότερη υγρασία και ταλαιπωρούν λιγότερο το δέρμα σε σχέση με τις συνθετικές.
Να χρησιμοποιείτε πάντα καθαρή μάσκα προσώπου που θα την έχετε πλύνει στους 60 βαθμούς και θα την έχετε σιδερώσει για να έχει αποστειρωθεί.
Πριν φορέσετε τη μάσκα και αφού τη βγάλετε, καθαρίστε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν για να απομακρύνετε τα βακτήρια που συσσωρεύονται ενδιάμεσα.
Πρέπει να αλλάζετε μάσκα αμέσως μόλις υγρανθεί.
Αποφύγετε τα έντονα καθαριστικά προϊόντα και την υπερβολική απολέπιση γιατί όλα αυτά αφυδατώνουν την επιδερμίδα.
Ενυδατώνετε σωστά το πρόσωπό σας και βάζετε πάντα αντηλιακό για να ενισχύσετε τον φυσικό φραγμό της επιδερμίδας σας.
Βάλτε την ενυδατική κρέμα τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την εφαρμογή της μάσκας και απλώνετε λίγη περισσότερη στα σημεία όπου δημιουργείται τριβή.
Αποφύγετε να βάζετε μέικ απ επειδή τείνει να κλείνει τους πόρους του δέρματος.
Έτσι το δέρμα σας δεν αναπνέει σωστά και αυτό επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Τέλος κρατάτε ενυδατωμένα και τα χείλη σας, αλλά αποφύγετε το κραγιόν γιατί σίγουρα θα κολλήσει πάνω στη μάσκα.