Υγεία & Ομορφιά
Αλλαντικά και οι κίνδυνοι για την υγεία
Διατροφή

Αλλαντικά – Πόσο Επικίνδυνα Είναι για την Υγεία;

Τα αλλαντικά αποτελούν μέρος της σύγχρονης διατροφής και πολλοί άνθρωποι τα συμπεριλαμβάνουν στο διαιτολόγιό τους και μάλιστα καθημερινά.

Πρόκειται ουσιαστικά για κόκκινο κρέας, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία.

Αλλαντικά και καθημερινή διατροφήΑπό αυτήν προκύπτει το λουκάνικο, το μπέικον, το σαλάμι, η πάριζα, το ζαμπόν, ο παστουρμάς και άλλα που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αλλαντικά – Τι τα κάνει επικίνδυνα για την υγεία;

Παρόλο που έχει μεγάλη ζήτηση, το επεξεργασμένο αυτό κρέας θεωρείται βασική αιτία εμφάνισης καρκίνου.

Η κατανάλωσή του έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία.

Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους και αλατιού.

Αυτά τα δύο μαζί ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επικίνδυνη θεωρείται επίσης η ίδια η επεξεργασία που γίνεται για την παρασκευή των αλλαντικών.

Η επεξεργασία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία του ψησίματος, του καπνίσματος, μαζί με τη προσθήκη νιτρωδών αλάτων θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία.

Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα δίνουν στο επεξεργασμένο κρέας το κόκκινο χρώμα τους, την αναλλοίωτη γεύση τους και τη μακρά διάρκεια συντήρησής τους.

Όλα αυτά όμως συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου επειδή έτσι εμφανίζονται στον οργανισμό οι νιτροζαμίνες που είναι καθαρά καρκινογόνες ουσίες.

Βλαβερή θεωρείται και η διαδικασία επεξεργασίας, όπως το κάπνισμα.

Κι αυτό, επειδή με αυτόν τον τρόπο παράγονται υδρογονάνθρακες που σχετίζονται με την εκδήλωση καρκίνου στο πεπτικό σύστημα.

Εκτός από τον καρκίνο, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση αλλαντικών.

Αλλαντικά – Πόσο συχνά μπορούμε να τα καταναλώνουμε;

Όπως και σε όλα, και εδώ παίζει τεράστιο ρόλο η συχνότητα με την οποία καταναλώνει κανείς αλλαντικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, ακόμα και η ελάχιστη κατανάλωση αλλαντικών που ισοδυναμεί με δύο φέτες από κάποιο είδος καθημερινά, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου εξαιτίας κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος ή καρκίνου.

Σε αυτό όμως, παίζει μεγάλο ρόλο η διατροφή του ατόμου συνολικά.

Το αν δηλαδή ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή συνολικά.

Αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, άπαχων γαλακτοκομικών, κρέατος και ψαριών.

Σημαντική είναι επίσης η μειωμένη κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ και η αποφυγή του καπνίσματος.

Αυτό σημαίνει πως αν η κατανάλωση αλλαντικών γίνεται αυστηρά με μέτρο και είναι σχετικά σπάνια, το άτομο δεν κινδυνεύει να νοσήσει από κάποια από τις παραπάνω παθήσεις.

Εκτός πάντα κι αν συντρέχουν άλλοι λόγοι και παράγοντες που τις πυροδοτούν.

Έτσι κι αλλιώς, αυτό που βλάπτει είναι η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών σε καθημερινή βάση και όχι οι ατασθαλίες που γίνονται μια στο τόσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Υπερτροφές Κατάλληλες για Ένα Πρωινό Γεμάτο Ενέργεια

a.alefragkis

Τα Πάντα για τη Δίαιτα Whole30

Evi Makavelou

Τροφές που Βοηθούν το Πεπτικό Σύστημα

Evi Makavelou

Τα Κρυφά Οφέλη της Σοκολάτας Υγείας στον Οργανισμό μας

a.alefragkis

Πού Κρύβεται το Λίπος;

yoadmin

Τσάι του Βουνού – Οι Ευεργετικές του Ιδιότητες

a.alefragkis

Αυγά – 5 Λόγοι που Πρέπει να τα Εντάξετε στη Διατροφή σας

a.alefragkis

Υγιεινές Τροφές με Πολλές Θερμίδες

Evi Makavelou

Τι δεν Πρέπει να Καταναλώνετε πριν τον Ύπνο;

Evi Makavelou

Τα Θρεπτικά Συστατικά του Χειμώνα

Evi Makavelou

Γιατί Πρέπει να Τρώτε πιο Αργά;

yoadmin

Τροφές που Φτιάχνουν τη Διάθεση

Evi Makavelou