Υγεία & Ομορφιά
Τα αντισταμινικά τελευταίας γενιάς είναι η βασική θεραπεία κατά των εποχικών αλλεργιών με ελάχιστες παρενέργειες
Αλλεργίες

Αλλεργίες στη Γύρη & πως να Προφυλαχτείτε

Η αλλεργία, παρότι δεν είναι μια αποκλειστικά κληρονομική νόσος, πλήττει το 20% του δυτικού πληθυσμού και οι αιτίες αποδεικνύεται ότι οφείλονται και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, εκτός από γενετικούς.

Η αντίδραση ενός οργανισμού στα αλλεργιογόνα όπως η γύρη, εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους:

Δάκρυσμα των οφθαλμών, φαγούρα στη μαλακή υπερώα και στην περιοχή της μύτης, καθώς και στο δέρμα, με ερυθρότητα, κνησμό, ερεθισμό…

Πώς δρα η γύρη

Σε ένα άτομο που πάσχει από αλλεργία, όταν η γύρη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα έρχεται σε επαφή με τους βλεννογόνους (οφθαλμικούς, ρινικούς, βρογχικούς), αναγνωρίζεται ως «αλλεργιογόνο» από το ανοσοποιητικό σύστημα, πυροδοτώντας την αλλεργική αντίδραση.

Τα όργανα που επηρεάζονται από την αντίδραση αυτή στη γύρη είναι κυρίως τα μάτια, η μύτη, οι πνεύμονες και -σε μικρότερο βαθμό- το δέρμα.

Ο βαθμός της έντασης των συμπτωμάτων καθορίζει τελικά την κλινική εικόνα της εποχικής ρινοεπιπεφυκίτιδας, που μπορεί να επιπλέκεται και από βρογχικό άσθμα.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα παιδιά, αλλά η σοβαρότητα της κλινικής εικόνας τείνει να εξασθενεί με την ηλικία.

Το «αλλεργικό» μάτι είναι κόκκινο, δακρύζει, παρουσιάσει φαγούρα και μερικές φορές ακόμη και οίδημα του επιπεφυκότα και των βλεφάρων.

Συχνά αναφέρεται σαν μια αίσθηση άμμου στα μάτια.

Σε ό,τι αφορά στη μύτη, η αλλεργία στη γύρη θα εκδηλωθεί με τη μορφή ρινίτιδας, με έντονο φτέρνισμα, μπούκωμα και καταρροή που οδηγούν σε συνεχόμενο φύσημα της μύτης και σημαντική ρινική φαγούρα.

Συχνά επίσης, ο κνησμός γίνεται αισθητός στο επίπεδο της μαλακής υπερώας και μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρη την ωτορινολαρυγγική περιοχή.

Ο συνδυασμός αυτής της οφθαλμικής και ρινικής προσβολής είναι η συνήθης κλινική εικόνα της εποχικής ρινο-επιπεφυκίτιδας.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όσοι πάσχουν από αλλεργία στη γύρη, συχνά παρουσιάζουν και τροφικές αλλεργίες, που εκδηλώνονται με τη μορφή συνδρόμου στοματικής αλλεργίας:

Κνησμός σε στόμα, ούλα, μαλακή υπερώα, ερεθισμός του λαιμού, αίσθηση οιδήματος στα χείλη, και ίσως και ερεθισμός του επιπεφυκότα, συνοδευόμενος από φτέρνισμα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση

Όπως συμβαίνει με κάθε αλλεργική νόσο, η θεραπεία της αλλεργίας στη γύρη περιλαμβάνει τρία επίπεδα, που τις περισσότερες φορές είναι συμπληρωματικά:

1. Εξάλειψη του αλλεργιογόνου

2. Φαρμακευτική αντιμετώπιση

3. Ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση στο αλλεργιογόνο

Η αποφυγή του αλλεργιογόνου είναι δύσκολο να επιτευχθεί και συνήθως η αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων αποδεικνύεται μάταιη.

Όμως, οι φαρμακευτικές θεραπείες έχουν βελτιωθεί σημαντικά και επιτρέπουν, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων έναν απόλυτα ικανοποιητικό έλεγχο των συμπτωμάτων.

Τα αντισταμινικά τελευταίας γενιάς είναι η βασική θεραπεία κατά των αλλεργιών.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και δεν παρουσιάζουν τις παρενέργειες που προκαλούσαν τα αντισταμινικά παλαιότερης γενιάς.

Ακόμα, χρησιμοποιούνται και τοπικά, ως ρινικό σπρέι ή οφθαλμικές σταγόνες.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας ένα αντισταμινικό και ένα ρινικό κορτικοστεροειδές σε σπρέι.

Προσοχή!

Όταν η εποχική ρινοεπιπεφυκίτιδα επιπλέκεται με βρογχικό άσθμα, πρέπει να λαμβάνονται βρογχοδιασταλτικά βραχείας ή μακράς δράσης, ακόμη και σε συνδυασμό με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, οπότε σε τέτοια περίπτωση η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη.

Η φαρμακευτική θεραπεία της αλλεργίας στη γύρη είναι καθαρά συμπτωματική, η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κατά τις περιόδους έξαρσης της γύρης.

Η μόνη θεραπεία που μπορεί να επηρεάσει και να τροποποιήσει την κλινική πορεία της αλλεργικής νόσου είναι η ανοσοθεραπεία, που ονομάζεται επίσης απευαισθητοποίηση αλλεργίας ή εμβολιασμός.

Προς το παρόν με τα διάφορα διαθέσιμα θεραπευτικά εργαλεία και την καλή συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή, όσοι είναι αλλεργικοί στη γύρη ζουν μια φυσιολογική ζωή, ακόμη και κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Συμβουλές για την αποφυγή πυροδότησης των εποχικών αλλεργιών
  1. Ενημέρωση σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, αφού ο έντονος αέρας επιδεινώνει το πρόβλημα.
  2. Η τακτική αλλαγή ρούχων, για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων, είναι σημαντική.
  3. Σε περιόδους έξαρσης αποφύγετε τα πικ-νικ και τις δραστηριότητες στην εξοχή.
  4. Διατηρείτε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου κατά την οδήγηση.
  5. Κατά την περίοδο της επικονίασης, ο κλιματισμός είναι καλύτερη επιλογή από το άνοιγμα των παραθύρων, είτε για τον αερισμό του σπιτιού, είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  6. Δραστηριότητες όπως το κούρεμα του γκαζόν πρέπει να αποφεύγονται.

Θεοδώρα Αναστασίου, Φαρμακοποιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφικές Αλλεργίες – Δυσανεξία στη Γλουτένη

yoadmin

Αλλεργία: Τα Πρώτα Σημάδια

yoadmin

Συμβουλές για να Προλάβετε τις Αλλεργίες της Άνοιξης

a.alefragkis

5+1 Τρόποι να Προστατευτείτε από τις Αλλεργίες

a.alefragkis

Αλλεργία στον Ήλιο – Συμπτώματα και Μέτρα Πρόληψης

yoadmin

Αλλεργικές Παθήσεις στα Παιδιά

Αναγνωρίστε τον Αλλεργικό Βήχα

Evi Makavelou

Κνίδωση – Η Συχνότερη Αλλεργική Πάθηση

Evi Makavelou

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Τροφική Αλλεργία στα Παιδιά

a.alefragkis

Ξεχωρίστε την Αλλεργία από τη Νόσο Covid-19

yoadmin

Τι Προκαλεί τις Φθινοπωρινές Αλλεργίες και πώς να τις Αντιμετωπίσετε

a.alefragkis

Αλλεργία στον Ήλιο – Τι να Κάνετε