Υγεία & Ομορφιά
Αντιφλεγμονώδης Δίαιτα και Τροφές
ΔίαιταΔιατροφή

Αντιφλεγμονώδης Δίαιτα και Τροφές

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα βοηθά στη μείωση του κινδύνου ασθένειας που σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή.

Η τυπική αντιφλεγμονώδης δίαιτα δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την άπαχη πρωτεΐνη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα υγιή λίπη.

Αυτό το άρθρο διερευνά τι είναι η χρόνια φλεγμονή και πώς η διατροφή μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών.

Η τυπική αντιφλεγμονώδης δίαιτα δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την άπαχη πρωτεΐνη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα υγιή λίπη.Τι είναι η φλεγμονή;

Η φλεγμονή είναι η φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε λοιμώξεις, ασθένειες και τραυματισμούς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φλεγμονή είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης κι υποχωρεί καθώς το οξύ ιατρικό πρόβλημα επιλύεται.

Η χρόνια φλεγμονή είναι φλεγμονή που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σημείο της φλεγμονής ή αλλού στο σώμα.

Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα

Ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη φλεγμονή στο σώμα.

Ένα παράδειγμα είναι το κόκκινο κρέας, το οποίο περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Το κορεσμένο λίπος είναι μια από τις ουσίες, που προκαλούν ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού να απελευθερώνουν φλεγμονώδεις πρωτεΐνες στην κυκλοφορία του αίματος.

Άλλα τρόφιμα δεν προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε ουσίες που ονομάζονται αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις χημικές ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν μακροχρόνια βλάβη στα κύτταρα και μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή.

Οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν το επίπεδο φλεγμονής στο σώμα μας.

Έτσι, η αντιφλεγμονώδης δίαιτα πιστεύεται ότι περιορίζει τη χρόνια φλεγμονή.

Μερικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι τα μήλα, οι αγκινάρες, το αβοκάντο, τα φασόλια, το μπρόκολο, τα κεράσια, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα, οι ξηροί καρποί και οι γλυκοπατάτες.

Για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή, αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά, το λευκό ψωμί, τα επιδόρπια και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Προτιμήστε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως κοτόπουλο, ψάρι και δημητριακά ολικής αλέσεως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βούτυρο Αμυγδάλου – Τι Χρειάζεται να Γνωρίζετε;

Evi Makavelou

Λιποδιαλυτές Βιταμίνες – Τι Είναι και πού θα τις Βρείτε;

Evi Makavelou

Φιστίκια Αιγίνης – Η Διατροφική τους Αξία

Evi Makavelou

Λιποδιαλυτές και Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες – Οι Διαφορές

Evi Makavelou

Ρύζι – Πόσο Κατάλληλο Είναι για Δίαιτα;

Evi Makavelou

Πώς θα Σταματήσετε να Τρώτε Γρήγορα τα Γεύματά σας;

a.alefragkis

Πρωινά Λίγων Θερμίδων που Δίνουν Ενέργεια

Evi Makavelou

Ζάχαρη και Κορυφαία Φυσικά Υποκατάστατα

Evi Makavelou

Ελαιόλαδο – Πόσο Υγιεινό Είναι;

Evi Makavelou

Ο Καφές και τα Υποκατάστατά του

Evi Makavelou

Η Διατροφική Αξία του Παραδοσιακού Γιαουρτιού

Evi Makavelou

Φρούτα και Λαχανικά που Ωφελούν την Καρδιά

Evi Makavelou