Αναστάτωση και ανασφάλεια έχει προκαλέσει στους διαβητικούς ασθενείς η αποχώρηση από την ελληνική αγορά, του τμήματος αναλώσιμων υλικών για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Lifescan Hellas, της εταιρείας Johnson & Johnson.
Σύμφωνα με καταγγελίες των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, η εταιρεία έκλεισε εξαιτίας των ελλειμματικών κλειστών προϋπολογισμών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που υποχρεώνουν όλες τις ιδιωτικές εταιρείες στην υγεία στο δυσβάσταχτο μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), το οποίο αγγίζει πλέον το 60% των εσόδων των εταιρειών.
Οι ασθενείς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ζητούν τώρα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.
Πολλές εταιρείες σκέφτονται να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά
Με την ψήφιση ενός ακόμη ελλειμματικού προϋπολογισμού για το έτος 2019 από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την 11η Οκτωβρίου 2019, είναι πολλές οι πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που θέτουν σε αμφισβήτηση την αξία της παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς η υπέρβαση των κλειστών προϋπολογισμών επιστρέφει στα ταμεία τους, μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών, clawback.
Το κλείσιμο και η οριστική αποχώρηση από την ελληνική αγορά του τμήματος Διαβήτη Lifescan Hellas της εταιρείας Johnson & Johnson, αποτελεί σήμα κινδύνου για τους ασθενείς.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με Σακχαρώδη Διαβήτη, υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης πολύτιμων για την πάθησή τους ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την ελληνική αγορά και κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των πασχόντων.
«Λυπηρό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Johnson & Johnson η οποία, στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, για τους παραπάνω λόγους, έκλεισε οριστικά το τμήμα Διαβήτη Lifescan Hellas και αποχώρησε από την ελληνική αγορά.
Οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον ετήσιο επιπολασμό του Σακχαρώδη Διαβήτη, που ξεπερνά στη χώρα μας το 5%, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».
Ασθενείς με Διαβήτη: «Θα κληθούμε εμείς να σηκώσουμε το οικονομικό βάρος της ανεπάρκειας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».
Οι ασθενείς της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως λένε, ο πραγματικός κίνδυνος που προκύπτει από τη δραματική αύξηση του clawback σε πρωτοφανή επίπεδα (τουλάχιστον 60%), είναι πάλι οι άνθρωποι με Διαβήτη «να κληθούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της ανεπάρκειας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που δεν παρέχει στους ασφαλισμένους τα απαραίτητα για τη ζωή τους αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως γίνεται δύο χρόνια τώρα.
«Και όλα αυτά συμβαίνουν», όπως λένε οι ασθενείς, «τη στιγμή που ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, θεωρεί αδιανόητο το 48% του clawback στο φάρμακο… Πόση αντίφαση!
Για μια ακόμα φορά, τα τελικά θύματα θα είναι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι στη χώρα μας αποτελούν μια ισχυρή και μετρήσιμη δύναμη και σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.), ανέρχονταν το 2018 σε 965.293 ασθενείς».
«Η ζωή μας δεν τιμολογείται και δεν διαπραγματεύεται!»
Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. δηλώνει ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που στοχεύει σε ένα υγιές Σύστημα Υγείας, αρκεί η προσπάθεια αυτή, να μη γίνεται σε βάρος της οικονομίας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.