Υγεία & Ομορφιά
Η ζάχαρη αν και γευστική, δημιουργεί τερηδόνα.
Η ζάχαρη αν και γευστική, δημιουργεί τερηδόνα.
Στοματική ΥγιεινήΥγεία

Αυτές Είναι οι Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια

Τα περισσότερα προβλήματα των δοντιών έχουν τη ρίζα τους στην κακή στοματική υγιεινή και τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Κατανάλωση ζάχαρης

Η ζάχαρη γνωρίζουμε από μικρή ηλικία ότι είναι η κύρια αιτία της τερηδόνας.

Όμως και οι υπόλοιποι υδατάνθρακες ευθύνονται γι’ αυτήν σε ένα βαθμό, όπως η φρουκτόζη.

Ο λόγος είναι ότι οι υδατάνθρακες είναι η τροφή των μικροβίων που υπάρχουν φυσιολογικά στο στόμα και παράγουν οξέα.

Σε αντίθεση με τα θέματα διατήρησης ενός φυσιολογικού βάρους, εδώ ρόλο δεν παίζει η ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε, αλλά το πόσο συχνά τους καταναλώνουμε.

Φυσιολογικά, αυτά τα οξέα που παράγονται εξουδετερώνονται από το σάλιο κατά μέσο όρο μέσα σε μισή ώρα, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους.

Επομένως, μόλις καταναλώνουμε υδατάνθρακες μια καλή λύση είναι να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό.

Ο λόγος που τα παιδιά και οι έφηβοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στην τερηδόνα είναι ότι τα δόντια τους σε εκείνες τις ηλικίες βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία «δόμησης».

Κατανάλωση γλυκών

Όλα τα γλυκά κάνουν κακό στα δόντια, αλλά αυτά που κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά είναι εκείνα που κολλάνε πάνω τους.

Η σοκολάτα, τα κολλώδη γλυκά, οι καραμέλες είναι κάποια από αυτά και μπορεί να νιώσει κανείς ιδιαίτερο πόνο καταναλώνοντάς τα, αν τα δόντια του είναι ευαίσθητα.

Αν δε βουρτσίσουμε τα δόντια μας αμέσως μετά την κατανάλωση τέτοιων γλυκών, η παραγωγή των οξέων αυξάνεται.

Δε χρησιμοποιούμε καλαμάκι

Συνηθίζοντας να πίνουμε ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη με καλαμάκι, είναι πιθανό να προστατέψουμε τα δόντια μας από τις χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στον καφέ και το τσάι και φυσικά από τη ζάχαρη.

Δεν αλλάζουμε οδοντόβουρτσα

Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρεις μήνες.

Η οδοντόβουρτσά μας θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρεις μήνες και οπωσδήποτε όταν παρουσιάσει φθορές, όπως όταν στραβώσουν οι τρίχες της ή έχουν αλλάξει χρώμα.

Μια καλή ιδέα είναι να σημειώνουμε πότε την αλλάξαμε τελευταία φορά για να θυμόμαστε και πότε θα πρέπει να την αντικαταστήσουμε.

Καταναλώνουμε αναψυκτικά με ανθρακικό

Υπάρχει η άποψη ότι το ανθρακικό χαλάει το σμάλτο των δοντιών.

Η αλήθεια είναι ότι τη διάβρωση την προκαλεί κυρίως η ζάχαρη και οι υπόλοιποι υδατάνθρακες (γλυκόζη, φρουκτόζη).

Η κατάλληλη ώρα για βούρτσισμα

Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα.

Το θέμα είναι πότε ακριβώς.

Κάποιοι οδοντίατροι συστήνουν μισή ώρα μετά το γεύμα, αλλά η επικρατέστερη άποψη είναι πέντε λεπτά μετά για να μην προλάβουν τα οξέα να παραχθούν και να διαβρώσουν τα δόντια μας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιμετωπίστε την Κατακράτηση Υγρών Φυσικά το Καλοκαίρι

Evi Makavelou

Υψηλό Σάκχαρο στο Αίμα και Συμπτώματα

Evi Makavelou

Μηλόξιδο το Πρωί – Γιατί να το Καταναλώνουμε;

Evi Makavelou

Τα Νεότερα Δεδομένα που Αφορούν τη Σωματική Άσκηση και την Υγεία

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τα Επίπεδα Οξυγόνου στο Αίμα

Editor6 pharma

Σημάδια στον Λαιμό και Προβλήματα Υγείας

Evi Makavelou

4 Αιτίες που Προκαλούν Εγκεφαλικό Επεισόδιο στις Γυναίκες

Συμβουλές για Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

yoadmin

Γνωρίστε τη Ρεφλεξολογία και τα Οφέλη της

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και πώς να το Αντιμετωπίσετε

Η Σχέση Μελατονίνης και Αύξησης Βάρους

Evi Makavelou

Διαβήτης – Ύπουλα και Ανησυχητικά Σημάδια

Evi Makavelou