Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η βακτηριακή βρογχίτιδα προκύπτει από επιπλοκή της ιογενούς βρογχίτιδας, μερικές φορές ακόμη και από ένα απλό κρύωμα.
Η βρογχική υπερμόλυνση εκδηλώνεται με πολλαπλασιασμό βακτηρίων μέσα στην αναπνευστική οδό.
Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της βακτηριακής βρογχίτιδας;
Βακτηριακή βρογχίτιδα, ποια είναι τα σημάδια;
Όταν η βακτηριακή βρογχίτιδα προκαλείται από υπερμόλυνση μιας ιογενούς αναπνευστικής νόσου, παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα με εκείνα της οξείας βρογχίτιδας ή της ρινίτιδας.
Μόνο η επιμονή των συμπτωμάτων και η έντασή τους μπορεί να οδηγήσει τον γιατρό να υποψιαστεί ότι υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη.
Συνήθως, η γενική κατάσταση του ασθενούς τείνει να επιδεινώνεται σταδιακά, ενώ ο πυρετός δεν σταματά παρά τη λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων.
Αλλά το γεγονός ότι οι κλινικές εκδηλώσεις δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, εξηγεί την καθυστέρηση στη διάγνωση που παρατηρείται συχνά σε περιπτώσεις βακτηριακής βρογχίτιδας.
Βακτηριακή βρογχίτιδα, ποιες είναι οι θεραπείες;
Σε υγιείς ανθρώπους, η αντιμετώπιση της βακτηριακής βρογχίτιδας εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζονται.
Ο γιατρός μπορεί να επιλέξει συμπτωματική θεραπεία ή να προτείνει την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία.
Σε αδύναμα άτομα, όπως μικρά παιδιά, ανοσοκατεσταλμένα ή ηλικιωμένα άτομα, η εφαρμογή αντιβιοτικής θεραπείας είναι γενικά απαραίτητη για να βοηθήσει τον οργανισμό να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.
Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης και των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων είναι ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο.