Υγεία & Ομορφιά
ΚαλοκαίριΠρόληψη

Χρόνιες Παθήσεις και Ταξίδια

Η προετοιμασία του φαρμακείου των διακοπών είναι σημαντική για όλους που φεύγουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους για διακοπές και ο ταξιδιώτης πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστεί μόνος του πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και επιπλοκές, ιδιαίτερα αν πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα.

Το περιεχόμενο του φαρμακείου των διακοπών εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού, τον σκοπό του ταξιδιού και την κατάσταση υγείας του ταξιδιώτη.

Οργάνωση των φαρμάκων, συντήρηση, εισαγωγή σε χώρα όπου οι κανονισμοί είναι διαφορετικοί, περιορισμοί αεροπορικών εταιρειών…συχνά το ταξίδι για έναν χρόνιο ασθενή μπορεί να γίνει πολύπλοκο!

Τα ταξίδια σπάνια αντενδείκνυνται σε χρόνιους ασθενείς, είναι σημαντικό, όμως, ο ασθενής να γνωρίζει τις πιθανές επιδράσεις του ταξιδιού στην υγεία του.

Χρόνιες Παθήσεις και Ταξίδια.

Ο διαβητικός ασθενής δεν πρέπει να ξεχνά κάποια σημεία – κλειδιά:

– Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το σάκχαρο στο αίμα του:

1. Αλλαγές στη διατροφή. Για παράδειγμα, προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε διάφορα εξωτικά φρούτα, όπως ο ανανάς και το μάνγκο με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

2. Αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα. Τα ταξίδια συχνά συνοδεύονται από αυξημένη κόπωση (κουβάλημα αποσκευών, περπάτημα κ.λπ.) κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή από έναν διαβητικό ασθενή.

3. Η διαφορά της ώρας. Αν η διαφορά είναι επάνω από 2-3 ώρες, το θεραπευτικό σχήμα θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με τις οδηγίες του ιατρού. Για παράδειγμα ταξιδεύοντας δυτικά, η ημέρα παρατείνεται και μπορεί να είναι απαραίτητη η προσθήκη ταχείας ινσουλίνης. Ταξιδεύοντας ανατολικά, η ημέρα συντομεύει και μπορεί να είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί η ινσουλίνη ενδιάμεσης δράσης με κλασματικές δόσεις ταχείας ινσουλίνης. Σε διαβητικούς τύπου 2, η θεραπεία μπορεί επίσης να επανεξεταστεί σε περίπτωση υπερβολικής διαφοράς ώρας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η λήψη από του στόματος αντιδιαβητικών πολύ κοντά και ο σχετικός κίνδυνος υπογλυκαιμίας.

4. Αλλαγές στη θερμοκρασία. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα μέρη με πολύ ζέστη, διότι αυξάνει ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας (εξαιτίας της ταχύτερης απορρόφησης της ινσουλίνης).

– Ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα των ποδιών. Συμβουλέψτε τους διαβητικούς ασθενείς να μην περπατούν στην άμμο χωρίς παπούτσια, να φορούν ειδικά παπούτσια ανάλογα με τις δραστηριότητες που θα κάνουν (π.χ. πεζοπορία) και να προμηθευτούν ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για τις ώρες του ταξιδιού.

Ο ασθενής με άσθμα πρέπει επίσης να λαμβάνει προφυλάξεις και να γνωρίζει πως τα ταξίδια αντενδείκνυται τις ημέρες αμέσως μετά από μια κρίση άσθματος:

 Oι διακοπές που περιλαμβάνουν πολλές αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να απαιτούν την επανεκτίμηση της θεραπείας του, αφού η άσκηση είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ή επιδείνωση αναπνευστικών συμπτωμάτων.

 Μια περιοχή με πολλά φυτά ή γύρη, η διαμονή σε ένα σπίτι με υγρασία κ.λπ. μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα και πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψιν.

 Τέλος, υπενθυμίστε στον ασθενή πως η συγκέντρωση του οξυγόνου μειώνεται με το υψόμετρο.

Οι ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις αλλαγές που θα κάνουν στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ιδιαίτερη προσοχή στην οξεία εντερική λοίμωξη, η οποία μπορεί να επανενεργοποιήσει τη φλεγμονώδη νόσο.

Τέλος, για τους ασθενείς με επιληψία, ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες, όπως οι καταδύσεις, αντενδείκνυνται ή πρέπει να γίνονται κάτω από ιατρική παρακολούθηση. Άλλοι παράγοντες που μπορεί επίσης να αποσταθεροποιήσουν τον ασθενή είναι το άγχος, η έλλειψη ύπνου και το jet-lag. Τέλος, θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση του χρόνου λήψης των αντιεπιληπτικών σε περίπτωση μεγάλης διαφοράς ώρας.

Συμβουλές για το κιτ ταξιδιού.

Συμβουλές για το κιτ ταξιδιού

Φροντίστε τις συνθήκες αποθήκευσης των φαρμάκων (μακριά από τον ήλιο, από υγρασία κ.λπ.).

Προμηθευτείτε με ειδικές ισοθερμικές τσάντες για τη μεταφορά ευαίσθητων φαρμάκων, όπως η ινσουλίνη.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα παρασκευάσματα του φαρμακείου, πολλά από τα οποία αλλοιώνονται πιο εύκολα, καθώς και στα φωτοευαίσθητα φάρμακα.

Οι ασθενείς με άσθμα, φροντίστε να διατηρείτε τα εισπνεόμενα φάρμακα χώρο της καμπίνας, διότι ανάλογα με το αεροσκάφος, η αποσυμπίεση του χώρου αποσκευών μπορεί να τα αδειάσουν. Ομοίως, οι ασθενείς δεν πρέπει να αφήνουν τη συσκευή εισπνοής σταθερών δόσεων σε κλειστό όχημα αν υπάρχει έντονη ζέστη ή ήλιος.

 Εάν ο ασθενής χρησιμοποιεί ηλεκτρικό νεφελοποιητή, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με την τάση ρεύματος της χώρας που θα επισκεφθεί.

Συμβουλές

Πριν την αναχώρηση

Οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα, να επισκεφθούν τον ιατρό τους πριν το ταξίδι για να βεβαιωθούν πως όλα είναι καλά και να πραγματοποιήσουν τυχόν αλλαγές στη θεραπεία τους.

Απαραίτητα Έγγραφα

Ο ασθενής με χρόνιες παθήσεις πρέπει να έχει μαζί του:

 Το ενημερωμένο αρχείο εμβολιασμού του (μπορεί να ζητηθεί ανάλογα με τον προορισμό).

 Μία ιατρική έκθεση γραμμένη στα αγγλικά (και αν είναι δυνατόν μεταφρασμένη στη γλώσσα της χώρας που θα επισκεφθεί). Η ιατρική έκθεση πρέπει να αναφέρει τις παθήσεις, την τρέχουσα θεραπεία του ασθενή, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς του.

 Χρήσιμους αριθμούς τηλεφώνου της χώρας που θα επισκεφθεί (ιατρεία, φαρμακεία, νοσοκομεία)

 Τα έγγραφα του συμβολαίου της ασφάλειας υγείας που καλύπτουν τα ιατρικά έξοδα και τον επαναπατρισμό του.

 Την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας σε περίπτωση ταξιδιού στην Ευρώπη.

Τα μέτρα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγκάζουν τους ταξιδιώτες να μεταφέρουν φιαλίδια χωρητικότητας που δεν υπερβαίνουν τα 100 ml.

Κανονισμοί Αεροπλάνου

Τα μέτρα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγκάζουν τους ταξιδιώτες να μεταφέρουν φιαλίδια χωρητικότητας που δεν υπερβαίνουν τα 100 ml.

Ορισμένα σκευάσματα για ιατρικές παθήσεις μπορεί να αποτελούν εξαίρεση από τον κανόνα, αλλά ο ασθενής θα πρέπει πάντα να έχει μαζί του κάποιο πιστοποιητικό που να αποδεικνύει την ανάγκη μεταφοράς του φαρμάκου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας, διότι δεν έχουν όλες οι εταιρείες τους ίδιους κανονισμούς σχετικά με τη μεταφορά φαρμάκων.

Προσοχή στις δραστικές ουσίες

Ο ασθενής θα πρέπει να έχει φροντίσει να μεταφέρει μαζί του επαρκείς ποσότητες φαρμάκου για το ταξίδι και τη διαμονή του.

Σε περίπτωση που ο ασθενής χρειαστεί φάρμακα κατά το ταξίδι του, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσει με την πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας για να λάβει τον κατάλογο των επίσημων φαρμακείων στη χώρα προορισμού.

Το παραπάνω ισχύει βέβαια για ορισμένες χώρες στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπου το παράνομο εμπόριο φαρμάκων αποτελεί μεγάλο μέρος της αγοράς.

Ένα παράδειγμα φαρμακείου ταξιδιώτη

Το φαρμακείο του ταξιδιώτη εξαρτάται από τις ανάγκες του και χρειάζεται να περιλαμβάνει ανάλογα με τον προορισμό και την περίπτωση τα εξής:

Κατηγορίες Φαρμάκων

  • Παυσίπονα ή αντιπυρετικά.
  • Αντιδιαρροϊκά.
  • Αντιισταμινικά.
  • Αποσυμφορητικό (σε συνδυασμό ή όχι με αντιισταμινικό).
  • Κατά της ναυτίας.
  • Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιεί κανονικά.

 

Είδη Πρώτων Βοηθειών.Είδη Πρώτων Βοηθειών

 Γάντια μιας χρήσης,

 Γάζες,

 Ελαστικός επίδεσμος για διαστρέμματα, αυτοκόλλητοι επίδεσμοι,

 Αντισηπτικό,

 Βαμβάκι,

 Ψαλίδι, λαβίδα ή τσιμπιδάκια,

 Θερμόμετρο,

 Αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές αλοιφές και κρέμες,

 Κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα,

 Αντικνησμώδη ή αντιφλεγμονώδη αλοιφή ή κρέμα και

 Κολλύριο.

Άλλα σημαντικά είδη

 Εντομοαπωθητικά,

 Αντιηλιακό,

 Χειρουργικές Μάσκες μιας χρήσης,

 Αντιβακτηριακά μαντηλάκια χεριών και

– Αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών.

Σοφία Καραΐσκου, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλήθεια και Ψέματα για τα Εμβόλια

Editor6 pharma

Συνήθειες που Ωφελούν τον Εγκέφαλο

Evi Makavelou

Συμβουλές για Καλύτερη Υγεία το Καλοκαίρι

Evi Makavelou

Τι Μπορείτε να Kάνετε για την Πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2;

yoadmin

Μπαμπού – Ο Πράσινος Χρυσός του Μέλλοντος

Δηλητηρίαση από τον Ήλιο

Evi Makavelou

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα του Σπιράλ

Evi Makavelou

Πώς να Αποφύγουμε το Jet Lag

Editor6 pharma

Με Ποιους Τρόπους Μπορείτε να Ελέγξετε την Τριχόπτωση

a.alefragkis

Βιταμίνη Ε – Συνιστώμενες Ποσότητες και Οφέλη

a.alefragkis

Συνέχισε να Απολαμβάνεις τις Διακοπές σου. Σε Καλύπτουμε!

5 Τρόποι για να Αντιμετωπίσετε τη Ζέστη

yoadmin