Ο ρόλος της διατροφής στις ουρολοιμώξεις των γυναικών αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για τους Φιλανδούς επιστήμονες καθώς, η συχνότητα εμφάνισής τους δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα ζωής πολλών γυναικών.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 139 γυναικών που είχαν παρουσιάσει έστω και μία ουρολοίμωξη τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η έρευνα.
Ενώ συγχρόνως ανέλυσαν τα στοιχεία από 185 γυναίκες οι οποίες είχαν παρουσιάσει έστω και μία φορά ουρολοίμωξη τα τελευταία πέντε έτη πριν τη μελέτη.
Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν εντάξει τα προβιοτικά και τους χυμούς στην καθημερινή τους διατροφή, διέτρεχαν το μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κατανάλωναν κάθε μέρα χυμό, και ειδικά χυμό από μούρα, είχαν 34% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν ουρολοίμωξη, ενώ οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα γιαούρτι και τυρί, είχαν 80% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν ουρολοίμωξη.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών συνδυαζόταν με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης, ωστόσο, τροφές όπως το γιαούρτι και το τυρί που περιέχουν προβιοτικά βακτηρίδια παρέχουν αποτελεσματική βοήθεια στον οργανισμό.
Σύμφωνα με του ερευνητές, τα προβιοτικά βακτηρίδια τροποποιούν τον πληθυσμό των βακτηριδίων του πεπτικού σωλήνα και των κοπράνων, διώχνοντας τα επικίνδυνα παθογόνα βακτηρίδια.
Όπως επισημαίνουν, ο εμπλουτισμός της διατροφής των γυναικών με χυμούς και προβιοτικά (γιαούρτι και τυρί) γλιτώνουν τις γυναίκες από τις επώδυνες ουρολοιμώξεις προσφέροντάς τους καλύτερη λειτουργία του πεπτικού και ποιότητα ζωής.