Πολύς κόσμος παραπονιέται για συχνές αϋπνίες που μπορεί να οφείλονται σε στρες, σε κακές συνήθειες ή σε κάποιο πρόβλημα υγείας.
Αν το πρόβλημα επιμένει, η κούραση, τα νεύρα και η δυσκολία συγκέντρωσης γίνονται μέρος της καθημερινότητας.
Ευτυχώς, υπάρχουν και πολλές φυσικές λύσεις για να αντιμετωπίσετε τις αϋπνίες και μια επίσκεψη στο φαρμακείο θα σας δώσει όλες τις εναλλακτικές προσεγγίσεις.
Οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να εκδηλωθούν ως δυσκολία να κοιμηθείτε ή συχνές νυκτερινές αφυπνίσεις, ή πρώτες πρωινές ανεγέρσεις που ακολουθούν έναν κακής ποιότητας ύπνο.
Η αϋπνία ορίζεται ως μια διαταραχή της φάσης διέγερσης.
Οι περισσότερες συνεχόμενες αϋπνίες οφείλονται σε υπερβολική ενεργοποίηση των κέντρων αφύπνισης.
Μπορεί να οφείλεται σε φωτορύπανση, πολύ υψηλή θερμοκρασία ή ένα θορυβώδες περιβάλλον.
Οι διαταραχές του ύπνου εμφανίζονται επίσης όταν το βιολογικό ρολόι διαταράσσεται από νυχτερινές ώρες εργασίας ή την γεωγραφική ζώνη ώρας.
Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε:
• Ακολουθήστε ένα καθορισμένο ωράριο για τον ύπνο και το ξύπνημα.
• Φροντίστε το περιβάλλον (δωμάτιο), που θα πρέπει να είναι ευνοϊκό για τη χαλάρωση και τον ύπνο.
Η θερμοκρασία θα πρέπει να μην είναι πάνω από 20 °C.
Μειώστε τον θόρυβο όσο γίνεται.
Το κρεβάτι και το στρώμα να είναι άνετα.
• Το αλκοόλ ή τα βαριά γεύματα θα πρέπει να αποφεύγονται το βράδυ.
• Να χαλαρώνετε πριν κοιμηθείτε.
Διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε μουσική, αποφεύγοντας να βλέπετε τηλεόραση, ή να δουλεύετε στο κρεβάτι.
• Ένα ζεστό μπάνιο 1-2 ώρες πριν ξαπλώσετε χαλαρώνει.
• Να επιλέγετε τον κατάλληλο χρόνο για να ξαπλώσετε και θα το καταλάβετε από τα χασμουρητά ή τα βαριά βλέφαρα.
• Επίσης συνιστώνται αθλητικές δραστηριότητες που αυξάνουν τις ενδορφίνες και οδηγούν στην ευεξία, όχι όμως μετά τις 6μμ.
• Μην μένετε στο κρεβάτι αν δεν κοιμάστε μέσα σε μισή ώρα. Είναι καλύτερα να καθίσετε κάπου ήρεμα και να πιείτε ένα χαλαρωτικό αφέψημα (τίλιο, χαμομήλι…)
• Μην πίνετε καφέδες ή τσάι μετά τις 4μμ.
Γενικά τα υπνωτικά φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για μια μικρή περίοδο (το πολύ 4 εβδομάδες) και η λήψη τους να αξιολογείται τακτικά από τον ιατρό, διότι μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση.
Συζητείστε με τον φαρμακοποιό σας και δείτε ποια λύση σας ταιριάζει: Η φυτοθεραπεία είναι μια εναλλακτική προσέγγιση που δεν προκαλεί εθισμό και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικά.
Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής με συνδυασμό ψευδαργύρου και βιταμίνης B6 που ενδείκνυνται για το stress και την νευρικότητα, όλα τα συμπληρώματα διατροφής που συντελούν στην απελευθέρωση της μελατονίνης είναι ευεργετικά.
Τα ομοιοπαθητικά φαρμακευτικά σχήματα βρίσκουν αξιόλογη εφαρμογή στην διαχείριση την διαταραχών τις αϋπνίας από τον φαρμακοποιό.
Τέλος, η αρωματοθεραπεία προσφέρει τη δυνατότητα των τοπικών εφαρμογών, με τη μορφή του μασάζ για την προώθηση της χαλάρωσης που διευκολύνει τον ύπνο ( αιθέρια έλαια λεβάντας, χαμομηλιού, τριανταφυλλιάς και αμύγδαλου).