Η αλλεργία έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η δυσανεξία σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα και είναι πολύ πιο κοινή από τις αλλεργίες και λιγότερο επικίνδυνη.
– Η αλλεργική αντίδραση λέγεται «άμεση», όταν τα συμπτώματα εκδηλώνονται αμέσως μετά τη λήψη του αλλεργιογόνου (από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες).
– Η αλλεργική αντίδραση λέγεται «επιβραδυνόμενη», όταν τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά από πολλές ώρες ή και ημέρες από τη λήψη του αλλεργιογόνου.
Στην άμεση αλλεργική αντίδραση, τα συμπτώματα παρουσιάζονται με πρήξιμο του προσώπου ή της στοματικής κοιλότητας, ρινοεπιπεφυκίτιδα, βουλωμένη μύτη ή μύτη που τρέχει, δύσπνοια ή βήχα και κοκκινίλες στο δέρμα, ενώ σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί πτώση της πίεσης και να απειλήσει ακόμη και τη ζωή του παιδιού.
Στην επιβραδυνόμενη αλλεργική αντίδραση, τα συμπτώματα εκδηλώνονται με παρουσία κόκκινων εξανθημάτων στο δέρμα με φαγούρα ή έκζεμα.
Στο πεπτικό σύστημα εκδηλώνονται συμπτώματα όπως δυσκολία στη σίτιση ή ανορεξία, εμετός, διάρροια, αιμορραγικές κενώσεις, κολικοί ή έντονη ευερεθιστότητα.
Αλλεργική πρωκτοκολίτιδα
Εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε θηλάζοντα νεογνά και βρέφη και μάλιστα σε περισσότερο από 95% των περιπτώσεων οφείλεται στο αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά που καταναλώνει η μητέρα.
Εκδηλώνεται με αίμα και βλέννα στα κόπρανα και αντιμετωπίζεται αρχικά την πλήρη διακοπή λήψης γαλακτοκομικών από τη μητέρα και τη συνέχιση του μητρικού θηλασμού.
Αν η αιμορραγία συνεχίζεται, διακόπτουμε τον θηλασμό και χορηγούμε ειδικά υδρολυμένα γάλατα.
Μετά το πρώτο έτος αποφασίζεται η εισαγωγή πλήρους γάλακτος, αφού προηγηθεί αλλεργιολογικός έλεγχος με δερματικά τεστ και εξετάσεις αίματος από ειδικό αλλεργιολόγο.
Η άμεσου τύπου αλλεργία στο αυγό και στο γάλα
Εμφανίζεται μετά τη διακοπή του μητρικού θηλασμού, στην προσπάθεια σίτισης με πλήρες γάλα.
Όσον αφορά το αβγό, συνήθως παρουσιάζεται μετά την ηλικία των έξι μηνών όταν εισάγεται στη διατροφή του μωρού.
Οι άμεσου τύπου αλλεργίες εκδηλώνονται με εξάνθημα, εμετούς, κλάμα, βήχα, δύσπνοια και σε ακραίες περιπτώσεις λήθαργο.
Με ένα από αυτά ή συνδυασμό δύο ή περισσότερων συμπτωμάτων, έχουμε τη λεγόμενη αναφυλακτική αντίδραση.
Η αντιμετώπιση στην περίπτωση της αλλεργίας στο γάλα γίνεται με πλήρη διακοπή του υπεύθυνου τροφίμου και σίτιση με υδρολυμένο γάλα.
Απαραίτητη φυσικά και η εκπαίδευση των γονιών από τον ειδικό αλλεργιολόγο, ώστε να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να μάθουν την αντιμετώπιση της αναφυλακτικής αντίδρασης.
Περισσότερο από 80% των παιδιών αναπτύσσουν ανοχή (δηλαδή ξεπερνούν την αλλεργία και μπορούν να τρώνε γάλα ή αβγό) μέχρι την ενηλικίωση.
Απαιτείται έλεγχος από τον αλλεργιολόγο κάθε έτος με ειδικά αλλεργικά τεστ και εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί πότε το παιδί αναπτύσσει την ανοχή.
«Αλλεργική παρέλαση»
Αρκετά παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν τη λεγόμενη «αλλεργική παρέλαση», δηλαδή την… παρέλαση των συμπτωμάτων αλλεργίας που διαδέχονται το ένα το άλλο, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Έτσι, στη βρεφική ηλικία πρωτοεμφανίζεται το έκζεμα, που στη νηπιακή ηλικία εκδηλώνεται σε τροφική αλλεργία.
Στη συνέχεια, όταν το παιδί φτάσει τα 9 με 10 έτη, μπορεί η τροφική αλλεργία να παρουσιάσει ύφεση, ωστόσο τα συμπτώματά της μετατρέπονται σε αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα ή δερματίτιδα.
Η αλλεργική παρέλαση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας.
Αν π.χ. το έκζεμα αντιμετωπιστεί από την αρχή, είναι πιθανό να ανακοπεί η πορεία της αλλεργίας ή να υπάρχει αρκετά μειωμένη πιθανότητα εμφάνισής της.
Επιπρόσθετα, στην ηλικία των 4 με 5 ετών, η τροφική αλλεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ανοσοθεραπεία, με χορήγηση του αλλεργιογόνου που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά σε μικρές ποσότητες.
Έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού «συνηθίζει» το επικίνδυνο αλλεργιογόνο, θωρακίζεται, αποκτά ανοχή σε αυτό και δεν ταλαιπωρείται πλέον!
Προσοχή! Μην ξαφνιαστείτε αν οι αλλεργίες του παιδιού υποχωρήσουν ως διά μαγείας!
Σε αρκετές περιπτώσεις, η αλλεργία μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι τα 5 έτη, χωρίς αυτό φυσικά να είναι ο κανόνας…
Ένα λάθος που κάνουν αρκετοί γονείς είναι να «κόβουν» εντελώς από το διαιτολόγιο του παιδιού τους την τροφή που προκαλεί το πρόβλημα.
Στην πραγματικότητα, όμως, η πλήρης αποφυγή της τροφής μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη αλλεργία.
Αντίθετα, με ελεγχόμενη και μικρή σε ποσότητα πρόσληψη τροφής που ενοχλεί το παιδί, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί.
Το σημαντικό είναι ότι πλέον, οι τροφικές αλλεργίες δεν «απειλούν» τα παιδιά μας αλλά χρειάζεται προσοχή για τις εξαλείψουμε, ώστε να μην ταλαιπωρείται το παιδί και στην ενήλικη ζωή του!
Αναστάσιος Πέτσας, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr