Υγεία & Ομορφιά
Διατροφικές Συμβουλές για Υγιή και Καλά Γεράματα
ΟικογένειαΤρίτη Ηλικία

Διατροφικές Συμβουλές για Υγιή και Καλά Γεράματα

Δυστυχώς, ακόμη και αν μπορέσετε με διάφορες τεχνικές αισθητικής χειρουργικής να κρύψετε τα «χρονάκια» σας, μακροπρόθεσμα… κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη γήρανση! Μπορείτε φυσικά μέσω της διατροφής να επιτύχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα, τόσο για την υγεία σας όσο και για την εξωτερική σας εμφάνιση!

Ας δούμε μερικές διατροφικές συμβουλές για υγιή και καλά γεράματα…

Διατροφικές Συμβουλές για Υγιή και Καλά Γεράματα.

Φρούτα και λαχανικά για μακροζωία

«Αφήστε το φαγητό να είναι το μόνο σας φάρμακο». Αυτή η γνωστή φράση προέρχεται από τον πατέρα της ιατρικής, τον Ιπποκράτη. Κατά κάποιον τρόπο, ο Ιπποκράτης υπήρξε και πατέρας της διαιτολογίας, διότι είχε προτείνει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έζησε μέχρι την ηλικία των 90, εύλογα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι είχε εφαρμόσει τις αρχές του.

Πράγματι, η διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά είναι από μόνη της ένας προστατευτικός παράγοντας κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να νοσήσουμε από αυτές τις ασθένειες. Λειτουργήστε λοιπόν προληπτικά!

Τα φρούτα και τα λαχανικά στην πράξη

Η συνήθης κατανάλωση περιλαμβάνει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, 300 γρ φρούτων και 400-500 γρ λαχανικών.

Π.χ., ένα μεγάλο μήλο ή ένα ζουμερό πορτοκάλι ή ένα αχλάδι ζυγίζουν περίπου 250 γραμμάρια, ενώ δώδεκα φράουλες ή μια χούφτα κεράσια ζυγίζουν περίπου 150 γραμμάρια.

Μετά το γεύμα σας, ή κατά τη διάρκεια του πρωινού σας, καταναλώστε μία μερίδα φρούτων. Τόσο απλά!

Όσον για τα λαχανικά, η πιο εύκολη πρακτική κατανάλωσης είναι να τρώτε σούπα! Ζεστές τον χειμώνα και κρύες σούπες το καλοκαίρι. Οι συνδυασμοί των λαχανικών είναι άπειροι και σίγουρα δεν θα τους βαρεθείτε ποτέ! Άλλωστε, η κάθε εποχή έχει και τα λαχανικά της. Από την άλλη, μπορείτε να καταψύχετε τα λαχανικά της αρεσκείας σας ώστε να τα καταναλώνετε όλο τον χρόνο!

Επιπλέον, μπορείτε να συνοδεύετε το κάθε σας πιάτο με λαχανικά! Ψάρι, κρέας, πουλερικά… οι επιλογές είναι αμέτρητες!

Σκόρδο και ελαιόλαδο για υγιή γεράματα

Η Jeanne Calment, η οποία έσπασε το ρεκόρ μακροζωίας (πέθανε 122 ετών), είχε πει ότι ένα από τα μυστικά της ήταν το ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιούσε για το μαγείρεμα και το σκόρδο που έβαζε σε όλα της τα πιάτα που περιλάμβαναν κρέας ή ψάρι. Και κάθε Παρασκευή, κατανάλωνε ένα μείγμα από ελαιόλαδο και σκόρδο, μια παράδοση της Προβηγκίας από τότε που γεννήθηκε στην Αρλ (πόλη της νότιας Γαλλίας).

Πλέον, γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για το καρδιαγγειακό σύστημα και ότι αποτελεί προστατευτικό παράγοντα έναντι ορισμένων καρκίνων.

Όσον αφορά το σκόρδο, έχει επίσης αποδειχθεί ευρέως ότι είναι μία υπερτροφή γεμάτη αντιοξειδωτικά που είναι πολύ χρήσιμα στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ένας καλός τρόπος για να το καταναλώνετε εύκολα είναι να φτιάξετε ζαχαρωμένο σκόρδο. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερο: ξεφλουδίστε ένα ή δύο κεφάλια σκόρδου, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα, καλύψτε με ελαιόλαδο και μαγειρέψτε σε σιγανή φωτιά για 30 έως 40 λεπτά. Στη συνέχεια αποθηκεύστε το σε ένα βάζο και έτσι θα έχετε ζαχαρωμένο σκόρδο όποτε το χρειαστείτε! Μπορείτε να το προσθέσετε στα λαχανικά, σε σούπες, στα ζυμαρικά, στο ρύζι, ως γαρνιτούρα στο ψητό, στο ψητό ψάρι, κ.λπ.

Ψάρια, λυκοτρίβολο και κραμβέλαιο για τις αρθρώσεις και όχι μόνο!

Τι κοινό έχουν αυτά τα τρία τρόφιμα; Είναι πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Όσο περισσότερο οι επιστήμονες εξετάζουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες, τόσο περισσότερα οφέλη ανακαλύπτουν. Τα ωμέγα 3 είναι πραγματικά οι βασιλείς της προστασίας από καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοαρθρίτιδες και ενδεχομένως από Αλτσχάιμερ.

Καταναλώστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια, π.χ. σαρδέλες, σκουμπρί, λευκό τόνο, σολομό κ.λπ. που είναι πλούσια σε Ωμέγα 3. Έτσι, θα καταναλώνετε λιγότερα κρέατα και αλλαντικά τα οποία, λόγω των κορεσμένων λιπαρών οξέων τους, δεν συμπεριλαμβάνονται στα τρόφιμα που προσφέρουν μακροζωία.

Όσο για το λυκοτρίβολο, εκτός από τις εποχές του (φθινόπωρο / χειμώνα), μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πράσινες σαλάτες και σπανάκι που περιέχουν επίσης Ωμέγα 3. Και όλα αυτά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με κραμβέλαιο!

Γιαούρτι: κατά της οστεοπόρωσης

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο καθηγητής Illia Metchnikov, έχοντας ασχοληθεί με τις ευεργετικές ιδιότητες από το γιαούρτι, ανέπτυξε τη θεωρία ότι το γήρας οφείλεται σε τοξικά βακτήρια στην κοιλιά και ότι το γαλακτικό οξύ μπορεί να παρατείνει τη ζωή. Με βάση αυτήν τη θεωρία, έπινε ξινόγαλο κάθε μέρα και έγραψε μια εργασία για την επιμήκυνση της ζωής, με τις ιδιότητες των λακτοβάκιλλων.

Ψωμί ολικής αλέσεως, νερό και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί… ευνοούν τα πάντα!

Από τότε δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικός δεσμός μεταξύ της κανονικής κατανάλωσης γιαουρτιού και της μακροζωίας. Όμως ο ρόλος των εντερικών βακτηρίων στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος έχει αποσαφηνιστεί. Και πιο συγκεκριμένα των βακτηρίων που περιέχονται στο γιαούρτι: lactobacillus bulgaricus και streptococcus thermophilus που βοηθούν στη διατήρηση μιας αποτελεσματικής εντερικής χλωρίδας.

Επιπλέον, το γιαούρτι έχει ένα άλλο σημαντικό ενδιαφέρον: την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο. Και έτσι η κατανάλωσή του συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας των οστών που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 60 και αποδυναμώνει τα οστά.

Ψωμί ολικής αλέσεως, νερό και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί… ευνοούν τα πάντα!

Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην επιβράδυνση της γήρανσης. Παρέχει επίσης υδατάνθρακες που είναι απαραίτητοι για μία ισορροπημένη διατροφή σε κάθε ηλικία. Μπορείτε να επιλέξετε ψωμί με λιναρόσπορο, απλώς για να έχετε ένα συμπλήρωμα σε Ωμέγα 3!

Όσο για το νερό, η κατανάλωσή του θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη στην καθημερινότητά σας (1,5 – 2 λίτρα νερού την ημέρα). Και όσο μεγαλώνετε, τόσο λιγότερο αισθάνεστε την ανάγκη να πιείτε νερό.

Σχετικά με το κόκκινο κρασί, τα προστατευτικά αποτελέσματα των πολυφαινολών και της ρεσβερατόλης που εμπεριέχει το κρασί έχουν αποδειχθεί και με το παραπάνω τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Σοκολάτα! Για υγιή και ευτυχισμένα γεράματα!

Η σοκολάτα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά. Το κακάο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε προστατευτικά φλαβονοειδή. Επίσης, η σοκολάτα προσφέρει ευχαρίστηση και αυτό το συναίσθημα, ανεξάρτητα από την προέλευσή του, είναι ένα από τα μυστικά της μακροζωίας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάθη στη Διατροφή του Παιδιού – Μέρος Δεύτερο

yoadmin

Η Φροντίδα του Ασθενή και του Ηλικιωμένου

yoadmin

O Υποσιτισμός στην Τρίτη Ηλικία

yoadmin

Τα Μυστικά για Ξεκούραστες Οικογενειακές Διακοπές

Evi Makavelou

Οι Πτώσεις στους Ηλικιωμένους

yoadmin

Η Απώλεια των 5 Αισθήσεων με το Πέρασμα του Χρόνου

Προβλήματα Υγείας και Συμπληρώματα Διατροφής

yoadmin

Ηλικιωμένοι και Προβλήματα Ύπνου

Βασικοί Κανόνες Σωστής Επικοινωνίας Γονέων και Παιδιών

Αθλητισμός – Η Καλύτερη Θεραπεία για Όλους

Προτάσεις Δώρων για τη Γιορτή της Μητέρας

Evi Makavelou

Yoga – Ποια τα Οφέλη της για τα Παιδιά