Υγεία & Ομορφιά
Δακρυϊκοί αδένες
Επικαιρότητα

Δημιουργήθηκαν στο Εργαστήριο οι Πρώτοι Δακρυϊκοί Αδένες με Πραγματικά Δάκρυα

Επιστήμονες στην Ολλανδία ανέπτυξαν στο εργαστήριο τους πρώτους μίνι ανθρώπινους δακρυϊκούς αδένες που μάλιστα χύνουν πραγματικά δάκρυα.

Τα οργανοειδή αυτά θα βοηθήσουν να μελετηθεί καλύτερα με ποιο τρόπο ορισμένα κύτταρα στους εν λόγω αδένες παράγουν δάκρυα ή αποτυγχάνουν να το κάνουν σε μερικές περιπτώσεις.

Έτσι, ελπίζεται να βρεθούν νέες φαρμακευτικές θεραπείες για ασθενείς με διαταραχές των δακρυϊκών αδένων, όπως στην περίπτωση της ξηροφθαλμίας, όπου δεν παράγονται αρκετά δάκρυα.

Δακρυϊκοί αδένες με πραγματικά δάκρυαΑκόμη, στο μέλλον τέτοιοι εργαστηριακοί αδένες θα μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς των οποίων οι δακρυϊκοί αδένες είναι πλήρως δυσλειτουργικοί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Ινστιτούτου Hubrecht, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής γενετικής Χανς Κλέβερς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Stem Cell».

«Τουλάχιστον το 5% του ενήλικου πληθυσμού εκτιμάται ότι εμφανίζει ξηροφθαλμία, η οποία τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την ελαττωματική παραγωγή δακρύων από τον αντίστοιχο αδένα.

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες μέχρι σήμερα, επειδή οι ακριβείς βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη λειτουργία του δακρυϊκού αδένα δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως και δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο εργαστηριακό μοντέλο για τη μελέτη του δακρυϊκού αδένα», δήλωσε ο δρ Κλέβερς.

O δακρυϊκός αδένας βρίσκεται στο άνω μέρος του ματιού και εκκρίνει το προστατευτικό δακρυϊκό υγρό που είναι σημαντικό για τη λίπανση και την παροχή θρεπτικών ουσιών του κερατοειδούς χιτώνα, ενώ έχει και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Η δυσλειτουργία του εν λόγω αδένα, π.χ στο αυτοάνοσο σύνδρομο Sjogren που προκαλεί σοβαρή ξηροφθαλμία, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και μερικές φορές να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Τα εργαστηριακά οργανοειδή των δακρυϊκών αδένων είναι μικροσκοπικές τρισδιάστατες δομές που μιμούνται τη λειτουργία των πραγματικών οργάνων.

Το επίτευγμα των επιστημόνων είναι ότι η μίμηση είναι τόσο πετυχημένη που οι εργαστηριακοί αδένες εκκρίνουν κανονικά δάκρυα, αντιδρώντας σε χημικά ερεθίσματα, όπως ο νευροδιαβιβαστής νοραδρεναλίνη.

Τα μέχρι τώρα πειράματα έχουν επιτρέψει στους ερευνητές να μεταμοσχεύσουν ανθρώπινους μίνι εργαστηριακούς δακρυϊκούς αδένες σε ποντίκια, μια διαδικασία που φάνηκε να στέφεται με επιτυχία.

Προς το παρόν πάντως, οι εργαστηριακοί αδένες δε διαθέτουν όλα τα είδη κυττάρων ενός φυσικού δακρυϊκού αδένα.

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αναγεννητική θεραπεία με χρήση τέτοιων οργανοειδών θα πάρει αρκετό χρόνο, εώς ότου είναι κλινικά διαθέσιμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος του Πνεύμονα και Διακοπή Καπνίσματος – Τα Εντυπωσιακά Ευρήματα Νέας Μελέτης

a.alefragkis

Εφαρμογή Κινητού Ανιχνεύει την Covid-19 στις Φωνές των Ανθρώπων

Η Ομιλία σε Κλειστό Χώρο Μπορεί να Εξαπλώσει τον Κορωνοϊό όσο ο Βήχας

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς – Πράξη Αγάπης

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Νεότερα Δεδομένα για τις Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις των Οσφρητικών Διαταραχών σε Ασθενείς

yoadmin

Η Ιστορία των Κορωνοϊών – Ποιοι και Πόσοι Είναι;

yoadmin

Δημόσιος Διάλογος της Roche Hellas για Ένα Βιώσιμο και Αποδοτικό Σύστημα Υγείας

Παραπλανητικές Διαφημίσεις μέσω Διαδικτύου

yoadmin

Ενδεχόμενος Κίνδυνος για τις Συντάξεις Εξαιτίας της Γήρανσης του Πληθυσμού

yoadmin

Αύξηση στις Καταγγελίες για Απάτες στο Διαδίκτυο

Ροφήματα των Οποίων η Κατανάλωση Ελλοχεύει Κίνδυνο για Καρκίνο του Πνεύμονα

yoadmin

Η Εκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη

yoadmin