Τί εννοούμε με τον όρο ρινική αναπνευστική δυσχέρεια;
Όταν λέμε ρινική αναπνευστική δυσχέρεια εννοούμε τη δυσκολία αναπνοής από τη μύτη, που αποτελεί τη φυσική αναπνευστική οδό.
Είναι ο δρόμος από τον οποίο πρέπει να περάσει ο αέρας για να φθάσει στον πνεύμονα.
Και πρέπει να περάσει από τη μύτη για να καθαρισθεί, να υγρανθεί, να θερμανθεί κ.λπ. για να φθάσει έτοιμος στον πνεύμονα όπου θα ολοκληρωθεί η αναπνευστική λειτουργία με την ανταλλαγή των αερίων και την απόδοση του Οξυγόνου στην κυκλοφορία.
Όταν υπάρχει δυσκολία στη δίοδο του αέρα δημιουργούνται διάφορα προβλήματα όπως φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες, ωτίτιδες, ρινοκολπίτιδες, ροχαλητό και κρίσεις άπνοιας στον ύπνο κ.λπ.
Τα αίτια για τη δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη
Τα κυριότερα αίτια της δυσκολίας στην αναπνοή από τη μύτη είναι:
1ον) Η Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (το στραβό διάφραγμα),
2ον) Η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών που είναι αποτέλεσμα κάποιας ρινίτιδας αλλεργικής ή άλλης αιτιολογίας και της αλόγιστης χρήσης αποσυμφορητικών και
3ον) και κυριότερο η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας.
Και είναι το κυριότερο γιατί η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας συνήθως υπερκαλύπτει τις άλλες αιτίες με τις οποίες τις περισσότερες φορές συνυπάρχει.
Η ρινική βαλβίδα είναι ο κύριος ρυθμιστής της ροής του αέρα.
Διακρίνεται στην ανατομική περιοχή της γωνίας μεταξύ του άνω πλάγιου χόνδρου και του ρινικού διαφράγματος (εικ. 1α) και στην ευρύτερη ανατομική περιοχή, την περιοχή της ρινικής βαλβίδας που συμπεριλαμβάνει το σύνολο του διαφράγματος και της κάτω ρινικής κόγχης (εικ.1β).
Το αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας της – ανεπάρκειάς της εκδηλώνεται με την αδυναμία των πλαγίων ρινικών τοιχωμάτων να κρατηθούν ανοιχτά ιδίως κατά τη βαθιά εισπνοή (εικ. 2 α,β).
Έτσι συγκλίνουν και κλείνουν -υφίστανται collapse δηλαδή- με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει ο αέρας και να παρατηρείται η δυσκολία της ρινικής αναπνοής με όλα τα επακόλουθά της.
Αυτό είναι και το διαγνωστικό κριτήριο της ύπαρξης αυτού του προβλήματος.
Παρακολουθούμε στον καθρέπτη τα ρουθούνια μας όταν εισπνέουμε βαθιά.
Αν συγκλίνουν και υφίστανται collapse τότε βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει το πρόβλημα.
Θεραπεία – Χειρουργική Αντιμετώπιση
Η θεραπεία είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Πρέπει ο σωστός γιατρός να εντοπίσει με την κλινική εξέταση και την ενδοσκόπηση όλες τις ανατομικές ανωμαλίες – διαταραχές της μύτης – που πάρα πολλές φορές συνυπάρχουν- και να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει.
1ον) Για μεν τη Σκολίωση – απόκλιση του ρινικού διαφράγματος απαιτείται ο πλήρης χειρουργικός ευθειασμός του.
Είναι μια δύσκολη επέμβαση που απαιτεί χειρουργική δεξιοτεχνία, γνώση και εμπειρία για τη σωστή επιτέλεσή του.
Το διάφραγμα αποτελείται από σταθερά στοιχεία -οστά και χόνδρους- και αν ισιώσουν και τοποθετηθούν σωστά δημιουργούν μόνιμο καλό αποτέλεσμα.
Δηλαδή το διάφραγμα δεν ξαναγίνεται και δεν ξαναδημιουργεί προβλήματα αν χειρουργηθεί όπως είπαμε σωστά.
Προσοχή απαιτείται στο να μην αφαιρεθούν τμήματα απαραίτητα για τη σταθερότητα και τη στήριξη της μύτης και δημιουργηθούν χειρότερα δισεπίλυτα προβλήματα (πτώση της κορυφής της μύτης ή καθίζηση της ράχης της (εφιπειοειδής μύτη) κ.λπ.
2ον) Η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών αντιμετωπίζεται αναίμακτα τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή υπερήχων – ραδιοσυχνοτήτων (RF) και ίσως την ελαφρά κογχοτομή της ουράς μετά από τη δράση των υπερήχων.
Έτσι έχουμε επιλύσει το δύσκολο πρόβλημα των μετεγχειρητικών αιμορραγιών που ήταν σύνηθες μετά την κογχοτομή και απαιτούσε την τοποθέτηση μακροχρόνιου πωματισμού με όλες τις συνέπειες από αυτόν (ταλαιπωρία επώδυνη).
3ον) Η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις λειτουργικής ρινοπλαστικής και μεγάλη εμπειρία για να αντιμετωπισθεί σωστά.
Αποτελεί την κορωνίδα της ρινοπλαστικής και αποδεικνύει την σημασία της σπουδαίας αυτής επέμβασης.
Αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση δυσλειτουργίας – ανεπάρκειας της ρινικής βαλβίδας η αιτιολογία είναι διαφορετική.
Πρέπει να εντοπισθεί με ακρίβεια από τον ειδικό χειρουργό ο παθογενετικός μηχανισμός και να αποκατασταθεί με την αρμόζουσα τεχνική (χρήση μοσχευμάτων, αντιμετάθεση – αναστροφή χόνδρων κ.λπ).
Όπως είναι φανερό, εδώ, ο άπειρος και μη εξειδικευμένος χειρουργός, θα επιτείνει παρά θα επιλύσει το πρόβλημά.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δημιουργείται η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας μετά από μία κακή αποτυχημένη ρινοπλαστική.
Δείτε στην ιστοσελίδα www.kolliasrhinoplasty.gr τα πάντα για τη λειτουργική ρινοπλαστική, τη δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας, τα προβλήματα, τις δυσμορφίες, τις επιλύσεις κ.λπ. με πλήρη φωτογραφική τεκμηρίωση πριν και μετά την επέμβαση.
Παναγιώτης Γρ. Κόλλιας M.D.
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Εξειδικευμένος στη Λειτουργική Ρινοπλαστική & Ωτοπλαστική