Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών, προκειμένου να αποκτήσει μια καλή, σταθερή επαγγελματική σταδιοδρομία και μια ασφαλή προσωπική ζωή, επιλέγει να καθυστερήσει να αποκτήσει παιδί.
Είναι όμως γνωστό ότι σε μια προχωρημένη ηλικία, η επιθυμία της σύλληψης μπορεί να αποτύχει ή ακόμη να προκαλέσει πολλές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πριν από οποιαδήποτε απόφαση, είναι επομένως απαραίτητη η ενημέρωση για τους κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν, τόσο για τη μελλοντική μητέρα όσο και για το παιδί της.
Η γονιμότητα μειώνεται ενώ η ηλικία αυξάνεται
Σήμερα, οι κυήσεις σε γυναίκες άνω των 40 ετών αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 2,9% των περιπτώσεων.
Η τάση αυτή συνεχώς αυξάνεται.
Πχ, ο αριθμός των γεννήσεων από γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 ετών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.
Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, έχει εμφανιστεί η τέταρτη ηλικία και η κοινωνία έχει αλλάξει το καθεστώς των γυναικών, οι οποίες, κατά τη δεκαετία των 40, μόλις ξεκινούν το δεύτερο μισό της ζωής τους.
Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε τους σχετικούς κινδύνους, όπως:
• αποτυχία,
• επιπλοκές της εγκυμοσύνης,
• υγεία της μητέρας,
• κίνδυνος και για τις δύο ζωές.
Όσο περισσότερο περιμένουμε να ξεκινήσουμε μια εγκυμοσύνη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό δεν είναι πλέον δυνατό.
Πράγματι, είναι αναμφισβήτητο ότι η γονιμότητα μειώνεται και πέφτει απότομα μετά την ηλικία των 40 ετών.
Οι γυναίκες που επιθυμούν να έχουν παιδί μετά τα 40 χρόνια εξαρτώνται περισσότερο από τις τεχνικές αναπαραγωγής, και επιπλέον αυξάνονται οι κίνδυνοι της δίδυμης εγκυμοσύνης και των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι πραγματοποιείται στενότερη παρακολούθηση καθιστά δυνατό τον περιορισμό των κινδύνων από επιπλοκές.
Υψηλότερο ποσοστό αποβολής μετά τα 40
Οι εγκυμοσύνες σε μεγάλη ηλικία συχνά οδηγούν σε αποβολές.
Περισσότερο από το ήμισυ των αποβολών οφείλονται σε ανωμαλίες στο έμβρυο και το ποσοστό των χρωμοσωμικών ανωμαλιών (κυρίως τρισωμία) στο έμβρυο αυξάνεται σημαντικά όσο αυξάνεται και η ηλικία της μητέρας: στα 38 είναι 1, 6%, ενώ φτάνει το 4% στα 42 έτη.
Πρόωρη γέννηση, χαμηλό βάρος, επιπλοκές της εγκυμοσύνης μετά τα 40
Μια εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία είναι πιθανό να προκαλέσει την εμφάνιση ασθενειών, όπως διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, επιπλοκές τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο.
Επιπλέον, οι αλλαγές της θέσης του πλακούντα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης ή βρεφών με χαμηλό βάρος.
Τα βρέφη αυτά απαιτούν γενικά πρόσθετη φροντίδα, με πιθανές συνέπειες στη σωματική και ψυχολογική τους υγεία.
Η καισαρική τομή είναι η συχνότερη έκβαση μιας εγκυμοσύνης σε ηλικία άνω των 40.
Κατά τη διάρκεια του τοκετού, η καισαρική τομή είναι η πιο συχνή, κυρίως λόγω της δυσχερούς στάσης του βρέφους ή εξαιτίας των διαταραχών της μήτρας.
Προσοχή δεν είναι όλα τόσο άσχημα!
Σε μια νεαρή γυναίκα, η εγκυμοσύνη και η ιατρική της παρακολούθηση είναι φαινομενικά απλή και φυσική, όμως γίνεται εύκολα παθολογική σε γυναίκες άνω των 40 ετών.
Σήμερα η ποιότητα της προγεννητικής ιατρικής παρακολούθησης και η ταχεία φροντίδα του νεογέννητου, έχουν εξελιχθεί δραματικά, γεγονός που οδηγεί πολλές πλέον γυναίκες να τολμούν να έχουν μια εγκυμοσύνη μετά τα 40.
Απλά η μέλλουσα μητέρα είναι σημαντικό να είναι καλά ενημερωμένη σχετικά με τους κινδύνους για αυτήν και το μωρό και να φροντίσει για μια εξατομικευμένη αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.