Η βιταμίνη D επιστρέφει στο προσκήνιο με την ευκαιρία της πανδημίας του ιού SARS-Cov-2.
Η χρήση και οι πωλήσεις της εκρήγνυνται.
Πρέπει να ειπωθεί ότι αρκετές μελέτες προτείνουν τη σχετική, αλλά σημαντική, προστασία που παρέχει σε σχέση με σοβαρές μορφές της Covid-19.
Ωστόσο, πρέπει να συστηματοποιήσουμε τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε όλο τον πληθυσμό;
Τι λείπει ακόμα από τη βιταμίνη του χειμώνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η νέα ένδειξη;
Το προφυλακτικό όφελος της βιταμίνης D κατά των αναπνευστικών λοιμώξεων που προκαλούνται από τον ιό της γρίπης, τον ρινοϊό και τον κορωνοϊό, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό.
Για αρκετούς μήνες, τα τεκμήρια συσσωρεύονται για να υποδηλώσουν την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D έναντι της Covid-19.
Έτσι, ήδη από τον Απρίλιο ’20, μια αμερικανική μελέτη πρότεινε ότι μια εποχική ανεπάρκεια βιταμίνης D θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει τις γεωγραφικές διαφορές στη σοβαρότητα της λοίμωξης από κορωνοϊό.
Τον ίδιο μήνα, μια άλλη αμερικανική δημοσίευση που αφορούσε τους ασθενείς που ήταν θύματα της Covid-19 σε διάφορες χώρες, και λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ του επιπέδου της βιταμίνης D, του επιπέδου της C-Reactive πρωτεΐνης (CRP), ενός δείκτη φλεγμονής για τη σοβαρότητα της λοίμωξης, έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής μορφής Covid-19 ήταν υψηλότερος σε έναν ασθενή με ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Τον Οκτώβριο, μια ισπανική μελέτη διαπίστωσε ένα επίπεδο βιταμίνης D στο αίμα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για Covid σημαντικά χαμηλότερο από το ποσοστό που μετρήθηκε στον γενικό πληθυσμό: περίπου 82% από αυτούς είχαν ανεπάρκεια.
Μια γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου δείχνει ότι η τακτική συμπλήρωση βιταμίνης D3 σε ηλικιωμένα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης και βελτιώνει την επιβίωσή τους, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν οδηγεί στο συμπέρασμα μιας ευνοϊκής δράσης από τη συνταγογράφιση βιταμίνης D σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από σοβαρά συμπτώματα, τουλάχιστον στη χορηγούμενη δόση (εφάπαξ δόση 80.000 IU).
Αυτές και άλλες παρόμοιες δημοσιεύσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία στο τρέχον πλαίσιο της υγείας, όταν γνωρίζουμε ότι περίπου ένας στους δύο ενήλικες έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D στη Δυτική Ευρώπη.
Ένα αντιφλεγμονώδες στεροειδές
Η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) παράγεται στο χόριο από ένα πρόδρομο στεροειδές, υπό τη δράση των ηλιακών UVB ακτινών, στη συνέχεια ενεργοποιείται από τον μεταβολισμό στο ήπαρ (σε καλσιδιόλη ή 25-ΟΗ βιταμίνη D3) και μετά από τα νεφρά (σε καλσιτριόλη).
Η βιταμίνη D2, διατροφικής προέλευσης, υπάρχει σε λιπαρά ψάρια αλλά βρίσκεται σε πολύ χαμηλές ποσότητες σε άλλα τρόφιμα.
Ακολουθεί τον ίδιο μεταβολισμό. Συμβατικά, το φυσιολογικό επίπεδο βιταμίνης D 25-OH είναι >30 ng/ml (>75 nmol/l).
Υπάρχει ανεπάρκεια μεταξύ 10 και 30 ng/ml (25-75 nmol/l) και έλλειψη όταν το επίπεδο είναι <10 ng/ml (<125 nmol/l).
Εάν αυτή η στεροειδής ορμόνη είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του φωσφοαλκικού μεταβολισμού, έχει σημαντικές φαρμακολογικές δράσεις.
Επίδραση στην «καταιγίδα κυτοκινών»
Η βιταμίνη D ρυθμίζει τη φλεγμονώδη απόκριση και πιθανώς μειώνει την «καταιγίδα κυτοκινών» που προκαλεί την οξεία αναπνευστική δυσφορία που χαρακτηρίζει τις σοβαρές και συχνά θανατηφόρες μορφές της Covid.
Ενεργεί επίσης στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης, βοηθώντας τον κορωνοϊό να εισέλθει στα κύτταρα.
Η επαρκής χοληκαλσιφερολαιμία θα μπορούσε επομένως να προστατεύσει από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης και, ίσως, σε σημαντικό βαθμό, μειώνοντας κατά το ήμισυ τη θνησιμότητα.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβει ολόκληρος ο πληθυσμός συμπληρώματα βιταμίνης D, τουλάχιστον εν αναμονή για πειστικά αποτελέσματα.
Φυσικά, η βιταμίνη D δεν μπορεί να θεωρηθεί προληπτική ή θεραπευτική θεραπεία για λοίμωξη από κορωνοϊό, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο ανοσοενισχυτικό μαζί με άλλα φάρμακα.
Οι επιστήμονες συνιστούν τη μέτρηση των επιπέδων βιταμίνης D στον ορό (25-OHD) σε άτομα άνω των 60 ετών με Covid-19 και τη χορήγηση, εάν είναι ανεπαρκής, δόσης εφόδου 50.000 έως 100.000 IU που θα βοηθούσε στον περιορισμό των αναπνευστικών επιπλοκών.
Συνιστούν επίσης συμπλήρωση με ρυθμό 800 έως 1000 IU / d για άτομα κάτω των 60 ετών μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση της Covid-19. Οι ειδικοί προτείνουν ημερήσια δόση έως 1500 IU.
Μουρουνέλαιο, η επιστροφή
Όπως γνωρίζουμε, το μουρουνέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη D.
Αυτό το συμπλήρωμα διατροφής χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις σκανδιναβικές χώρες και συνιστάται ακόμη και από τη Διεύθυνση Υγείας στη Νορβηγία, η οποία καλεί τον πληθυσμό να το καταναλώσει από την ηλικία 1 έτους.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Νορβηγοί επιστήμονες σημείωσαν ήδη από τον Μάρτιο ’20 ότι οι τακτικοί καταναλωτές μουρουνέλαιου μολύνονται λιγότερο από τον κορωνοϊό και ότι αναπτύσσουν λιγότερες σοβαρές μορφές Covid από εκείνους που δεν το καταναλώνουν.
2 ερωτήσεις…
Μειώνει η βιταμίνη D τις παθοφυσιολογικές επιπτώσεις της Covid;
Εάν η βιταμίνη D είναι γνωστή για τον ρόλο της στη ρύθμιση του μεταβολισμού του φωσφο-ασβεστίου, έχει άλλα αποτελέσματα και ειδικότερα εκείνο της συμμετοχής στη ρύθμιση της ανοσολογικής λειτουργίας, παίζοντας έναν ανοσορυθμιστικό ρόλο.
Πιστεύεται ότι προκαλεί καλύτερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αναπνευστικές λοιμώξεις και εξασθένηση της φλεγμονώδους κυτοκινικής απόκρισης που προκαλεί το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας που χαρακτηρίζει τις σοβαρές και συχνά θανατηφόρες μορφές της Covid-19.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι υπερβολικής δόσης βιταμίνης D που πρέπει να γνωρίζουμε;
Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει υπερασβεστιαιμία.
Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστούν διάφορες παρενέργεις: ναυτία, κεφαλαλγία, πόνος στους μυς και των οστών, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, καθώς και αποθέσεις ασβεστίου στα νεφρά, τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τους πνεύμονες.
Τα νεφρικά προβλήματα μπορεί να αναπτυχθούν και να είναι απειλητικά για τη ζωή.