Τα ριζώδη λαχανικά, όπως είναι τα καρότα, αναπτύσσονται κάτω από το έδαφος.
Αυτά τα λαχανικά έχουν πολλές καλές ιδιότητες, λόγω των θρεπτικών συστατικών που απορροφούν από το έδαφος.
Είναι ανώτερη πηγή αντιοξειδωτικών, γενικά υψηλά σε βιταμίνη C και περιέχουν απαραίτητα μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Είναι συνήθως γλυκά κι αμυλούχα, γεγονός που τα καθιστά ένα πολύ νόστιμο συστατικό σε όλους τους τύπους συνταγών.
Επίσης είναι συνήθως γεμάτα με φυτικές ίνες και μπορείτε να τα καταναλώσετε σε όλη την διάρκεια του χρόνου.
Διατροφικά οφέλη
Τα ριζώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη βελτίωση της πέψης και τη μείωση της δυσκοιλιότητας.
Επίσης βοηθάνε με τη μείωση της χοληστερόλης και την τόνωση του κορεσμού.
Τα λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες περιέχουν σημαντικές βιταμίνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α βοηθάει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και στην επούλωση των ιστών.
Η βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει επίσης τη φλεγμονή.
Καρότα
Τα καρότα είναι περισσότερο γνωστά για το ότι είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, μια ένωση που μπορεί να μειώσει τις καρδιακές παθήσεις.
Επίσης μπορεί να βοηθήσουν α μειωθούν ορισμένοι τύποι καρκίνου.
Τα καρότα περιέχουν και τη βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την όραση, την ανάπτυξη των οστών και την ανάπτυξη των δοντιών.
Γλυκοπατάτες
Μία μέτρια γλυκοπατάτα έχει 1.096 mg βιταμίνης Α (με τη μορφή βήτα καροτίνης), 103 θερμίδες και σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα.
Παντζάρια
Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ, το οποίο προστατεύει από γενετικές ανωμαλίες.
Τα παντζάρια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες A, B & C, βήτα-καροτίνη και βήτα-κυανίνη.
Σκόρδο
Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και μειώνει τη χοληστερόλη.
Κρεμμύδια
Λαμβάνετε πολύ γεύση κι οφέλη για την υγεία από τις 45 θερμίδες που περιέχονται ανά κρεμμύδι.
Τα κρεμμύδια πραγματικά μπορούν να μεταμορφώσουν τη γεύση και το άρωμα του φαγητού σας και των σαλατών.