Η επιπεφυκίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οφθαλμών.
Παρότι δεν αποτελεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην όραση.
Πρόκειται για φλεγμονή το επιπεφυκότος αδένα, δηλαδή της λεπτής διάφανης μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά την οπίσθια επιφάνεια των βλεφάρων.
Οι αιτίες που μπορούν να την προκαλέσουν ποικίλλουν και μπορεί να οφείλεται σε:
Ερεθισμό
Οι ήπιες επιπεφυκίτιδες συνήθως προκαλούνται από ερεθισμούς.
Τέτοιους ερεθισμούς μπορεί να προκαλέσει ο καπνός, το καυσαέριο, η σκόνη, το νερό πισίνας και λοιπά.
Τραύμα ή ξένο σώμα
Τα συμπτώματα έχουν ξαφνική έναρξη και περιλαμβάνουν αυξημένη δακρύρροια και ευαισθησία στο φως.
Ιογενή επιπεφυκίτιδα
Η ιογενής επιπεφυκίτιδα συνήθως προκαλείται από αδενοϊούς.
Αυτοί οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού η οποία μπορεί να συνδεθεί με ιογενή επιπεφυκίτιδα.
Λόγω της υψηλής πιθανότητας μετάδοσης ο ασθενής πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα την υγιεινή του.
Χρειάζεται συνεπώς ιδιαίτερη προσοχή στο σπίτι κατά τη χρήση προσωπικών ειδών όπως μαξιλαριών, πετσετών κλπ., που έχουν έλθει σε επαφή με το μολυσμένο μάτι ή τις εκκρίσεις του, ενώ επιβάλλεται το συχνό πλύσιμο των χεριών ή και η χρήση αντισηπτικού.
Τα συμπτώματα αυτής της επιπεφυκίτιδας είναι ιδιαίτερα επώδυνα και μπορεί να περιλαμβάνουν: αίσθηση ξένου σώματος, πόνο, έντονη ερυθρότητα, οίδημα του βλεφάρου.
Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Η γύρη, τα καλλυντικά, τα οικιακά απορρυπαντικά, τα διάφορα υλικά των ρούχων και τα κατοικίδια ζώα είναι λίγα μόνο από τα αλλεργιογόνα που μπορεί να κρύβονται πίσω από μία επιπεφυκίτιδα.
Το κύριο σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι ο κνησμός αλλά πολλές φορές μπορεί να συνυπάρχει και αίσθημα ξένου σώματος, ευαισθησία στο φως και εκκρίσεις οι οποίες είναι συνήθως νηματοειδείς.
Το σημαντικότερο στη θεραπεία κάθε αλλεργίας όπως και στη θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η απομάκρυνση του παράγοντα που την προκαλεί.
Εκτός από αυτό υπάρχουν και αρκετά φάρμακα, που μπορούν να περιορίσουν τα αλλεργικά επεισόδια και να κάνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας ηπιότερα.
Στο σημείο αυτό πέπει να τονίσουμε ότι στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα, τα κλασσικά αντιισταμινικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.
Αυτό γιατί ενοχοποιούνται για την πρόκληση αλλεργικής αντίδρασης στα βλέφαρα και στον επιπεφυκότα.
Σε πολλές περιπτώσεις η χρήση στεροειδών είναι απαραίτητη για την καταστολή της φλεγμονής αλλά θα πρέπει να είναι όσο τον δυνατό πιο περιορισμένη.