Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο επειδή ένα λαμπερό χαμόγελο μας χαρίζει γοητεία, αλλά επειδή αντανακλά και την γενικότερη υγεία του οργανισμού μας.
Είναι γεγονός ότι σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πιο «πίσω» στην φροντίδα των δοντιών.
Σύμφωνα με έρευνες, 6 στους 10 Έλληνες βουρτσίζουμε τα δόντια μας μόλις μία φορά την ημέρα ή πιο αραιά, ενώ μόνο οι 3 στους 10 τα βουρτσίζουμε 2 φορές την ημέρα.
Από την άλλη, προβλήματα όπως η ουλίτιδα, η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα είναι πολύ συχνά στον ενήλικο αλλά και στον νεότερο πληθυσμό.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να ξεκινήσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην υγεία των δοντιών μας.
Συγκεκριμένα, λύνουμε μερικές βασικές απορίες που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε καλύτερη στοματική υγιεινή και να έχετε γερά και λαμπερά δόντια.
Κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο;
Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να προγραμματίζεται κάθε 6 μήνες για τον έλεγχο της στοματικής μας υγιεινής, αλλά και για τον καθαρισμό των δοντιών μας.
Σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα, ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος μπορεί να κρίνουν ότι ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται τακτικότερα (ανά τρίμηνο ή τετράμηνο).
Τι οδοντόκρεμα να επιλέξετε;
Μια φθοριούχος οδοντόκρεμα για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα είναι μια καλή επιλογή.
Για τα άτομα με υπερευαισθησία της ρίζας των δοντιών υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες που μετριάζουν την ενόχληση, αλλά καλό είναι να τις επιλέξουν αφού προηγηθεί ένας έλεγχος από τον οδοντίατρο.
Πόσο απαραίτητη είναι η χρήση στοματικού διαλύματος;
Οι οδοντίατροι επισημαίνουν ότι η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν υποκαθιστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα.
Μπορούμε, όμως, να το χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά, φροντίζοντας να τηρούμε το χρόνο που αναγράφεται στην ετικέτα του όσον αφορά τη διάρκεια που επιτρέπεται να το κρατήσουμε στο στόμα μας, ώστε να αποφύγουμε τον ερεθισμό του βλεννογόνου του στόματος.
Επίσης, καλό είναι προτού επιλέξουμε στοματικό διάλυμα να συμβουλευτούμε τον οδοντίατρό μας.
Πόσο αποτελεσματικές είναι οι οδοντόκρεμες που λευκαίνουν τα δόντια;
Καλό είναι να τις χρησιμοποιούμε αφού πρώτα έχουμε κάνει λεύκανση των δοντιών στον οδοντίατρο, προκειμένου να διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα της λεύκανσης.
Πρέπει να χρησιμοποιούμε μεσοδόντια βουρτσάκια;
Πρόκειται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καθαρισμού της περιοχής ανάμεσα στα δόντια, όπου συνήθως παραμένουν υπολείμματα τροφών.
Καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε μία φορά την ημέρα και κατά προτίμηση το βράδυ.
Εάν, όμως, έχουμε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, ο οδοντίατρος μπορεί να μας υποδείξει να τα χρησιμοποιούμε 2 φορές την ημέρα.
Σε περίπτωση που το μεσοδόντιο βουρτσάκι δεν χωράει στο διάστημα ανάμεσα στα δόντια, τότε πρέπει να χρησιμοποιούμε νήμα.
Πώς θα προστατεύσετε τα δόντια σας από την ουλίτιδα;
Εάν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, όπου τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους και πέφτουν.
Για την αποφυγή αυτής της σοβαρής οδοντικής νόσου, οι ειδικοί συστήνουν το βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα, επιμένοντας στα σημεία όπου ματώνουν τα ούλα για να φύγει η μικροβιακή πλάκα.
Η φροντίδα των δοντιών ολοκληρώνεται με το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια εφόσον χρειάζεται, καθώς και με την επίσκεψη στον οδοντίατρο.