Υγεία & Ομορφιά
Στοματική ΥγιεινήΥγεία

Οι Κακές Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια σας

Μια υγιής και όμορφη οδοντοστοιχία αρέσει σε όλους. Για να τη διατηρήσετε όμως, θα πρέπει να τη φροντίζετε, καθώς τα περισσότερα οδοντικά προβλήματα έχουν ως βασική αιτία τις κακές συνήθειες, την κακή στοματική υγιεινή και τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Ας δούμε ορισμένες από τις κακές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα στα δόντια σας…

Οι Κακές Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια σας.

Παράλειψη βουρτσίσματος των δοντιών το βράδυ

Το βούρτσισμα των δοντιών το πρωί και το βράδυ θα πρέπει να εφαρμόζεται οπωσδήποτε, αλλά πολλοί Έλληνες ξεχνούν να το κάνουν, ειδικά το βράδυ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόνο ένας στους τρεις Έλληνες (35%) βουρτσίζει τα δόντια του δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα. Οι περισσότεροι τα βουρτσίζουν μια φορά την ημέρα ή σπανιότερα, και ένα μικρό ποσοστό δεν τα βουρτσίζει ποτέ.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν, να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το γεύμα και μέσα στα πρώτα πέντε (5) λεπτά, για να μην προλάβουν τα οξέα να τα διαβρώσουν.

Άνοιγμα συσκευασιών με τα δόντια

Πολλές φορές τα δόντια προσφέρουν άμεση και γρήγορη λύση στο άνοιγμα συσκευασιών (από πλαστικό, νάιλον, άνοιγμα καπακιών), αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει κατάγματα ή ρωγμές στα δόντια. Τα δόντια προορίζονται για να τρώτε, να γελάτε και να μιλάτε.

Piercing στο στόμα

Σήμερα, το σκουλαρίκι στη γλώσσα το συναντάμε αρκετά συχνά στους νέους. Αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι το στόμα είναι ένα υγρό μέρος που περιέχει εκατομμύρια βακτήρια. «Ο πρώτος κίνδυνος είναι μολυσματικός», αναφέρουν οι ειδικοί.

Είναι απαραίτητο να ελέγξετε ότι οι κανόνες υγιεινής και αποστείρωσης του εξοπλισμού τηρούνται καλά όταν γίνεται το piercing. Στη συνέχεια, συνιστάται να κάνετε καθημερινές πλύσεις με ένα στοματικό διάλυμα που περιέχει αντισηπτικό, όπως η χλωρεξιδίνη, για τις επόμενες 15 ημέρες.

Δοκιμάζετε το γεύμα του μωρού σας με το κουτάλι του

Μία από τις κακές συνήθειες των γονιών είναι να δοκιμάζουν τα γεύματα του μωρού τους χωρίς στη συνέχεια να αλλάζουν κουτάλι. Ή σε άλλες περιπτώσεις καθαρίζουν την πιπίλα με το στόμα τους αντί να το ξεπλύνουν με νερό.

Πολλά μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν μέσω του σάλιου, που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθήσεις στο μέλλον. Μέχρι την ηλικία του ενός έτους, σχηματίζεται η στοματική χλωρίδα στα μωρά. Οπότε είναι σημαντικό να περιορίσετε τους κινδύνους μόλυνσης από παθογόνα βακτήρια.

Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες: δεν πίνετε από το ίδιο ποτήρι με κάποιον άλλο χωρίς να το καθαρίσετε.

Τα ζαχαρώδη και τα αναψυκτικά

Η ζάχαρη θεωρείται η κύρια αιτία της τερηδόνας, αλλά η αλήθεια είναι πως όλοι οι υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, σνακ, πατατάκια, κ.λπ.) είναι εξίσου επιβαρυντικοί. Αυτό, γιατί αποτελούν την «τροφή» των μικροβίων που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα και παράγουν οξέα ως υποπροϊόν του μεταβολισμού τους.

Δεν έχει μεγάλη σημασία η συνολική τους ποσότητα, αλλά η συχνότητα κατανάλωσης της ζάχαρης και των υδατανθράκων. Και αυτό, διότι είτε φάτε 1 γραμμάριο υδατάνθρακα είτε 10 κιλά, θα παραχθούν οξέα τα οποία θα εξουδετερωθούν από το σάλιο μέσα σε 20-40 λεπτά.

Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη προκαλεί φθορά των δοντιών, διαβρώνει το σμάλτο και τα κάνει ευαίσθητα. Ένα κουτί αναψυκτικού μπορεί να περιέχει αρκετά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, οπότε το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί στα δόντια είναι μεγάλο.

Επιπλέον, τα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικό και κιτρικό οξύ (ανθρακικό), τα οποία διαβρώνουν την αδαμαντίνη (σμάλτο).

Τα αναψυκτικά τύπου light ή zero δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά πολλές φορές περιέχουν περισσότερα οξέα τα οποία προέρχονται από κάποιες γλυκαντικές ουσίες. Προτιμήστε φυσικούς χυμούς χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Αποφύγετε το πιπίλισμα

Όταν τα παιδιά πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους ή μια πιπίλα για πολύ καιρό, τα δόντια τους «αλλάζουν» (στραβώνουν). Όταν τα νεογιλά δόντια του μωρού βγαίνουν και αρχίζουν να φυτρώνουν τα κανονικά τους δοντάκια, οι κυνόδοντες δέχονται πίεση από τον αντίχειρα και μεγαλώνουν «στραβά».

Ομοίως, το σαγόνι μεγαλώνει και προκαλείται ένα ανώμαλο κενό μεταξύ της άνω και της κάτω οδοντοστοιχίας. Στην ιδανική περίπτωση, τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν χωρίς την πιπίλα ή τον αντίχειρά τους μέχρι την ηλικία των 3 ή 4 ετών.

Μετά την ηλικία των 6, είναι συχνά απαραίτητο να διευρύνεται η άνω γνάθο και να φορούν ειδικό οδοντικό νάρθηκα τη νύχτα για να επανατοποθετηθεί σταδιακά η κάτω γνάθος.

Το κάπνισμα

Οι συνέπειες του καπνίσματος στα δόντια είναι γνωστές: το τσιγάρο και γενικά όλα τα προϊόντα καπνού, περιέχουν χρωστικές που αλλοιώνουν το χρώμα των δοντιών, στεγνώνουν το στόμα, προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή, αυξάνουν την οδοντική πλάκα και προδιαθέτουν για ουλίτιδα και καρκίνο της στοματικής κοιλότητας (στόματος, χειλιών και γλώσσας).

Οι καπνιστές χάνουν τα δόντια τους λόγω της περιοδοντικής νόσου (δηλαδή της ασθένειας των ούλων). Είναι ένας επιπλέον λόγος για να διακόψετε το κάπνισμα και να σκεφτείτε το λαμπερό χαμόγελο σας!

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνηθισμένα Προβλήματα Υγείας και η Αντιμετώπισή τους

Evi Makavelou

Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα – Αθλητισμός & Ψυχική Υγεία

Danae Stratiki

5 Απλές Πρακτικές για Καλή Ενέργεια στο Χώρο σας

Γιατί Έχετε Πρήσμενα Πόδια;

Evi Makavelou

Απλοί Τρόποι για να Ξεκουράσετε τα Μάτια σας

Editor6 pharma

Τα Καλύτερα Tips για Ένα Χαλαρωτικό Αφρόλουτρο

Προβιοτικά – Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Η Φροντίδα του Δέρματος στα Παιδιά

Εμβολιασμός: Το Σημαντικότερο Όπλο ενάντια στην Εποχική Γρίπη

Eleni Giannopoulou

Ψωριασική Αρθρίτιδα και Παράγοντες Κινδύνου

Editor6 pharma

Ποιες Τροφές Πρέπει να Αποφεύγετε για να Έχετε Υγιή Δόντια

Οι Αιτίες και οι Προειδοποιητικές Ενδείξεις που Κρύβουν τα Άχρωμα Ούλα για την Υγεία σας

Editor6 pharma