Οι έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες είναι ένα από τα μπεστ σέλερ στη σύγχρονη αγορά.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι σαλάτες αυτές είναι ήδη κομμένες και πολλές από αυτές δε χρειάζονται καν πλύσιμο.
Έτσι αποτελούν μια γρήγορη και απόλυτα υγιεινή λύση φαγητού σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το πρόχειρο φαγητό και η έλλειψη χρόνου για μαγείρεμα.
Το ερώτημα εδώ είναι αν αυτές οι σαλάτες μπορούν να συγκριθούν με τις φρεσκοκομμένες σαλάτες.
Η σύγκριση γίνεται από άποψη θρεπτικών συστατικών, αλλά και ως προς το πόσο ασφαλείς είναι για κατανάλωση.
Έτοιμες vs φρέσκες σαλάτες
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά αρχίζουν σχεδόν αμέσως να χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους μόλις κοπούν, επεξεργαστούν και έρθουν σε επαφή με τον αέρα.
Με βάση αυτό, οι έτοιμες σαλάτες θα έχουν χάσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας.
Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της προεργασίας από την οποία έχουν περάσει.
Παρηγορητικό είναι ότι οι περισσότερες εταιρίες που παράγουν τέτοιου είδους προϊόντα τα αφήνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ για 1-2 μέρες.
Αυτό γίνεται καθώς συνιστώνται για σχετικά άμεση κατανάλωση με κοντινή ημερομηνία λήξης.
Οι έτοιμες σαλάτες χάνουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους γρηγορότερα από τις φρέσκες.
Παρόλα αυτά οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η απώλεια αντισταθμίζεται λόγω της τροποποιημένης ατμόσφαιρας στη συσκευασία.
Οι περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούν τη συσκευασία της τροποποιημένης ατμόσφαιρας (MAP) για να διατηρήσουν το χρώμα των φύλλων των λαχανικών.
Ένας ακόμα λόγος είναι για να επεκτείνουν τη ζωή των προϊόντων στα ράφια μειώνοντας το οξυγόνο μέσα στη συσκευασία.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου επιβραδύνουν τον ρυθμό απώλειας ευαίσθητων στον αέρα θρεπτικών στοιχείων.
Τέτοια είναι η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ.
Έτσι τελικά η απώλεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι συγκρίσιμη, ίσως και μικρότερη σε σχέση με εκείνη που υφίστανται τα φρέσκα λαχανικά.
Από την άλλη, ο κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια αυξάνεται όσο περισσότερο επεξεργασμένη είναι μια τροφή.
Επιπλέον, τα λαχανικά μπορούν επίσης να μολυνθούν όταν έρθουν σε επαφή με άλλα φύλλα.
Έτοιμες σαλάτες – Ασφαλείς για κατανάλωση
Τα λαχανικά αυτά όταν καλλιεργούνται, κόβονται και αποθηκεύονται με τους ενδεδειγμένους τρόπους, ο κίνδυνος να μολυνθούν από βακτήρια επικίνδυνα για την υγεία είναι αρκετά χαμηλός.
Εξάλλου, τα βακτήρια υπάρχουν σε όλα τα λαχανικά.
Όμως οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης μειώνουν τον κίνδυνο να προκληθούν προβλήματα υγείας.
Ένας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει μέσα στην πλαστική σακούλα είναι όταν αυτή ανοίγεται και μένει περισσότερες μέρες στο ψυγείο ή όταν μαζεύει υγρασία.
Τέλος, τα υγρά που απελευθερώνονται από τα κομμένα λαχανικά μπορούν να προσελκύσουν βακτήρια.
Τέτοια είναι η σαλμονέλα και άλλα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή στο πότε και στο πώς τα καταναλώνουμε, καθώς και στον τρόπο αποθήκευσής τους.