Η ζάχαρη είναι παντού κι ακόμη κι αν αποφεύγετε τις σοκολάτες και τα γλυκά, κρύβεται σε πολλά προϊόντα διατροφής.
Αξίζει λοιπόν τον κόπο να ψάξετε για εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αύξησης βάρους ή πρόωρης γήρανσης λόγω υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.
Επίσης αν θέλετε να χάσετε βάρος ή απλώς να είστε γενικά πιο υγιείς στην καθημερινή σας ζωή, η κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι ακριβώς η καλύτερη επιλογή.
Η ζάχαρη είναι φλεγμονώδης για το σώμα.
Και φυσικά, η χρόνια φλεγμονή δεν είναι κάτι που θέλετε να περιφέρεται στο σύστημά σας.
Μπορεί να σχετίζεται με αυτοάνοσες παθήσεις, δερματικά προβλήματα κι ενεργειακή ανισορροπία.
Προηγούμενη έρευνα δείχνει επίσης ότι η ζάχαρη είναι μια εθιστική ουσία, επομένως όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερο λαχταράτε.
Στέβια
Μία από τις κλασικές εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης είναι η στέβια.
Ουσιαστικά έχει γλυκαιμικό δείκτη μηδέν και δεν περιέχει φρουκτόζη.
Η στέβια είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, επομένως καλό είναι να χρησιμοποιείτε πολύ λίγη ποσότητα.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θέση της επιτραπέζιας ζάχαρης στα αγαπημένα σας φαγητά και ποτά, όπως καφέδες και smoothies.
Μέλι
Το μέλι είναι μια εξαιρετική υπερτροφή που είναι γεμάτη με ένζυμα, αντιοξειδωτικά, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, Β6, ριβοφλαβίνη και νιασίνη.
Προωθεί επίσης την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα.
Μπορείτε να φάτε το μέλι μαζί με τα δημητριακά στο πρωινό σας ή να το προσθέσετε σε ροφήματα, όπως το τσάι.
Χουρμάδες
Οι χουρμάδες είναι καλή πηγή καλίου, χαλκού, σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6.
Τα θρεπτικά συστατικά στους χουρμάδες βοηθούν επίσης στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων.
Χυμός φρούτων
Οι χυμοί φρούτων όπως ο χυμός μήλου ή πορτοκαλιού είναι εξαιρετικοί για χρήση ως φυσικό γλυκαντικό σε smoothies φρούτων και ροφήματα όπως το παγωμένο τσάι.
Για να γλυκάνετε τα ροφήματα που απαιτούν ζάχαρη, μπορείτε να προσθέσετε χυμούς ανανά, μήλου, κράνμπερι ή πορτοκαλιού.