Η Φυτοθεραπεία χρησιμοποιεί φαρμακευτικά φυτά, τα οποία έχουν υποστεί εκχυλίσεις και άλλες φαρμακοτεχνικές επεξεργασίες καθαρισμού και σταθεροποίησης.
Όπως συμβαίνει και με κάθε συμβατικό θεραπευτικό σχήμα, έτσι και εδώ υπάρχουν πιθανές παρενέργειες, αντενδείξεις και φαρμακολογικές αλληλεπιδράσεις.
Φυσικές λύσεις στην ημικρανία και τον πονοκέφαλο
Ποιος άραγε δεν έχει υποφέρει ποτέ από ημικρανία ή έντονο πονοκέφαλο;
Περίπου ένας στους δύο υποφέρει από πονοκεφάλους, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και το 10% του πληθυσμού εμφανίζει τακτικές ημικρανίες, που μπορεί να έχουν ποικίλες αιτίες.
Για πονοκεφάλους που διαρκούν λιγότερο από 48 ώρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες φυτών όπως ο καφές, το χαμομήλι, ο καπνός, η μέντα και η ιτιά.
Τα φυτά που είναι πλούσια σε καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι και το ματέ, συχνά συνιστώνται κατά των πονοκεφάλων.
Έτσι, ένα δυνατό φλιτζάνι του καφέ, όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, θα περιορίσει την ένταση της ημικρανίας.
Αυτό αποτελεί μυστικό όπλο για όσους δεν πίνουν τακτικά καφέ, ενώ θα απογοητεύσει τους λάτρεις του, καθότι εκεί ο οργανισμός είναι συνηθισμένος στην καφεΐνη και δεν αντιδρά ανάλογα.
Η μέντα, υπό μορφή αιθέριου ελαίου, ανακουφίζει γρήγορα από πονοκεφάλους μέτριας έντασης.
Μελέτες έχουν πράγματι δείξει ότι η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή αιθέριου ελαίου μέντας διαλυμένο σε αμυγδαλέλαιο, στο μέτωπο, τους κροτάφους, το λαιμό και τους ωτικούς λοβούς, είναι εξίσου αποτελεσματική με την παρακεταμόλη.
Ως προληπτικό μέτρο, το αιθέριο έλαιο της θα πρέπει να αποφεύγεται σε έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά.
Το χαμομήλι είναι εμβληματικό φυτό κατά της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας.
Από τότε, διάφορες μελέτες σε ασθενείς έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του βάλσαμου χαμομηλιού στην ημικρανία και αναγνωρίζουν τη χρησιμότητά της στην ανακούφιση αυτής της παθολογίας.
Συγκεκριμένα αναγνωρίζεται η μείωση της συχνότητας και της έντασης των συμπτωμάτων (πόνος, ναυτία, έμετος, ευαισθησία στο θόρυβο και το φως).
Εκτός από κατάπλασμα, μπορούμε να το καταναλώσουμε σαν αφέψημα, κάθε πρωί με το πρωινό για αρκετούς μήνες.
Η ιτιά αποτελεί την ασπιρίνη της φύσης, εδώ και σχεδόν 2000 χρόνια, πέραν των άλλων ιατρικών σκοπών για τους οποίους χρησιμοποιείται.
Είναι ένα περιβόητο φυσικό αντίδοτο στην κεφαλαλγία, ειδικά όταν συνοδεύεται από πυρετό.
Χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος (τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα) ίσως σε συνδυασμό και με καφέ.
Κάποιος μπορεί επίσης να το βρει σε κάψουλες ή άλλη φαρμακοτεχνική μορφή στα φαρμακεία.
Οι αντενδείξεις είναι οι ίδιες με εκείνες της ασπιρίνης και δεν συνιστάται στις έγκυες, τις θηλάζουσες, σε άτομα κάτω των 18 ετών, για τους ασθματικούς και τους πάσχοντες από νεφρική νόσο.
Μπορούν τα φυτά να βοηθήσουν στη νοητική εξασθένιση;
Η φυτοθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως για την προστασία της γήρανσης του εγκεφάλου και της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ και μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Η νοητική εξασθένιση αφορά την απώλεια της αίσθησης του χρόνου, τις συχνές εναλλαγές της διάθεσης, την αμνησία των πρόσφατων γεγονότων, τη δυσκολία στην αναγνώριση κοντινών προσώπων και όχι μόνο.
Η νοητική εξασθένιση αφορά ένα σημαντικό ποσοστό που πληθυσμού.
Αυτή η νευροεκφυλιστική διαταραχή προκαλεί προοδευτική απώλεια των νευρώνων, η οποία μεταβάλλει σταδιακά τις γνωστικές λειτουργίες.
Οι φαρμακευτικές αγωγές που εφαρμόζονται ως τώρα, απλά επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική θεραπεία.
Το πρώτο από αυτά είναι αναμφίβολα το Ginkgo Biloba για το οποίο έχουν γίνει αρκετές μελέτες που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στη βελτίωση της προσοχής, της συγκέντρωσης, της μνήμης αλλά και στην επιβράδυνση της επιδείνωσης της νόσου Alzheimer και διάφορων μορφών άνοιας.
Η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνει επίσης τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, και θα μπορούσε να αποτρέψει γεροντική άνοια σε κάποιες εκδόσεις.
Το δεντρολίβανο χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα, για να κάνουν πιο έξυπνα τα παιδιά, έτριβαν τα μέτωπά τους με δεντρολίβανο.
Ακόμη και ο Shakespeare κάνει σχετική αναφορά στον Άμλετ.
Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν και δείχνουν ότι το δενδρολίβανο μπορεί να ανακουφίσει τα προβλήματα της συγκέντρωσης και την πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών.
Έτσι, η τελευταία έρευνα δείχνει ότι το δεντρολίβανο μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη νευρώνων, προστατεύοντας τα κύτταρα του εγκεφάλου από τις τοξικές επιδράσεις του βήτα-αμυλοειδούς που σχετίζεται με την παθοφυσιολογία της οικογένειας νόσων Alzheimer.
H κουρκουμίνη, το κίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην ινδική μαγειρική, μπορεί, με τη σειρά του, να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και προληπτικά, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες.
Καταπολεμά συμπτώματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η ευερεθιστότητα και η αυξημένη διέγερση που εμφανίζουν οι ασθενείς.
Έχουν επίσης αποδειχθεί αντικαρκινικές ιδιότητες σύμφωνα με τελευταίες μελέτες.
Ολίνα Ηλιάδου, Φαρμακοποιός, MPharm, Κλινική Φαρμακολόγος, MSc Clinical Pharmacology and Therapeutics