Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου.
Επίσης οι φυτικές ίνες μπορεί να είναι το βασικό συστατικό για την απώλεια βάρους, χωρίς να αισθάνεστε πεινασμένοι.
Για παράδειγμα, ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που αύξησαν την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή δημητριακά ολικής αλέσεως σε διάστημα 12 ετών είχαν τις μισές πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες από εκείνες που μείωσαν την κατανάλωσή τους.
Πώς λειτουργούν λοιπόν οι ίνες;
Βασικά, είναι το μέρος των φυτικών τροφών, λαχανικά, φρούτα, φασόλια, ξηροί καρποί, όσπρια και σπόροι, που το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει.
Υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών.
Οι αδιάλυτες βοηθούν τα τρόφιμα να περάσουν από το πεπτικό σας σύστημα.
Οι διαλυτές βοηθούν στην αποβολή του λίπους και στη μείωση της χοληστερόλης.
Χάρη στις διαλυτές φυτικές ίνες, τα σάκχαρα και τα λίπη εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός σας με πιο αργό ρυθμό, δίνοντάς σας μια σταθερή παροχή ενέργειας.
Όταν τρώτε τροφές που στερούνται φυτικών ινών, το σάκχαρο του αίματός σας μπορεί να ανέβει γρήγορα.
Στη συνέχεια πέφτει, προκαλώντας σας πείνα κι υπερκατανάλωση τροφής.
Όσο περισσότερες φυτικές ίνες έχει ένα τρόφιμο, τόσο το καλύτερο.
Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικές ίνες τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, επομένως μπορείτε να τρώτε πολύ.
Οι φυτικές ίνες σας χορταίνουν, γιατί φουσκώνουν στο στομάχι σας, όταν απορροφούν υγρά.
Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης κι αυξάνουν τη ροή του αίματος.
Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε προϊόντα και θέλετε να έχουν φυτικές ίνες.
Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα κι ελέγξτε την περιεκτικότητα σε ίνες.
Ψάξτε για τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα στο ψωμί κι επιλέξτε ένα δημητριακό με τουλάχιστον 2 γραμμάρια ανά 100 θερμίδες.
Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας φυτικών ινών είναι ζωτικής σημασίας.
Εάν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι δεν τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ξεκινήστε προσθέτοντας μία ή δύο από τις παρακάτω επιλογές κάθε μέρα στη διατροφή σας.