Υγεία & Ομορφιά
Εναλλακτικές ΘεραπείεςΥγεία

Φυτοθεραπεία για Συχνά Γυναικολογικά Προβλήματα

Η γυναίκα στη ζωή της καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες γυναικολογικές καταστάσεις όπως έμμηνο ρύση, εμμηνόπαυση κ.α. που προκαλούνται από διάφορους παράγοντεςΗ ζωή κάθε γυναίκας είναι μια πρόκληση, καθώς καθ’ όλη τη διάρκειά της καλείται να αντιμετωπίσει αρκετές επώδυνες ή άβολες καταστάσεις γυναικολογικής φύσεως, όπως η έμμηνος ρύση, εμμηνόπαυση και διάφορα συμπτώματα που μπορεί να προκαλούνται από ορμονικές διαταραχές, τη δραστήρια ζωή της ή άλλους παράγοντες.

Εκτός από τη χρήση φαρμάκων, τα προβλήματα αυτά μπορούν να ανακουφιστούν και με φυσικούς τρόπους.

Η θεραπευτική που βασίζεται στη χρήση των φυτών για την ανακούφιση συμπτωμάτων και την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, ορίζεται ως φυτοθεραπεία, και δεν είναι τυχαίο που επί αιώνες αποτελούσε τη βάση της παραδοσιακής ιατρικής.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως μπορούν να ικανοποιήσουν τα φυτά τη γυναικεία ανάγκη για καλή ζωή, χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα;

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)

Είναι το σύνολο των σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται 2 με 15 μέρες πριν την έμμηνο ρύση και επηρεάζει 3 στις 4 γυναίκες.

Οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές, σε μη επαρκή πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών και σε άλλους παράγοντες, με την ψυχολογία να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ένταση των συμπτωμάτων.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται κοιλιακός πόνος, δυσμηνόρροια, ευαισθησία και διόγκωση των μαστών, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, κατάθλιψη, ατονία,  μειωμένη ενέργεια, πονοκέφαλοι, ακμή κ.α.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι η οριστική παύση της εμμήνου ρύσης και της γονιμότητας.

Η έμμηνος ρύση σπανίως διακόπτεται απότομα.

Αντίθετα, υπάρχει μια μεταβατική περίοδος μέχρι την εμμηνόπαυση, κατά την οποία συμβαίνουν σημαντικές διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών, γεγονός που βέβαια προκαλεί ποικίλα συμπτώματα.

Συνήθη συμπτώματα που εμφανίζονται πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση είναι: εξάψεις, εφιδρώσεις, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, κατάθλιψη,  αϋπνία, μειωμένη ενέργεια, ξηρότητα του κόλπου, ταχυκαρδίες κ.α.

Φυτά για την Ανακούφιση των Συμπτωμάτων

Κόκκινο τριφύλλι (Trifolium Pretense): για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με ισοφλαβόνες, που είναι φυτο-οιστρογόνα.

Σε αντίθεση με τις ισοφλαβόνες από σόγια, οι ισοφλαβόνες από κόκκινο τριφύλλι μπορούν να ληφθούν από άτομα με ιστορικό τροφικών αλλεργιών, καθώς το βότανο αυτό δεν προκαλεί αλλεργίες.

Λυγαριά (Agnus Castus): για μείωση της ευαισθησίας, της διόγκωσης και του πόνου στο στήθος, μειώνοντας τα επίπεδα της προλακτίνης και μείωση άλλων συμπτωμάτων του PMS, όπως διαταραχές στη διάθεση, ευερεθιστότητα,  νευρικότητα, κοιλιακό πρήξιμο, ακμή κ.α. Σπάνια μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι, αυξημένη ροή περιόδου ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Νυχτολούλουδο (Evening Primrose): πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως γ- λινολενικό οξύ, που μετατρέπεται στο σώμα σε προσταγλανδίνη Ε1, η οποία με τη σειρά της μειώνει τη δράση της προλακτίνης (υπεύθυνη για μερικά από τα συμπτώματα του PMS).

Μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού πόνου και της ευαισθησίας στο στήθος, της κατάθλιψης, της ευερεθιστότητας και κατακράτησης υγρών που σχετίζονται με το PMS.

Χρυσή ρίζα (Rhodiola Rosea): βότανο με προσαρμογόνο δράση, που βοηθάει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει συνολικά και να προσαρμοστεί σε διάφορα είδη στρες. Σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλει στην αύξηση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης, στη μείωση της κόπωσης λόγω αυξημένου άγχους, στην οξυγόνωση του εγκεφάλου και των μυών, αλλά και στην ενίσχυση των επιπέδων της ενέργειας.

Βαλεριάνα (Valerian Root): φυσικό ηρεμιστικό και υπνωτικό που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της ευερεθιστότητας, της νευρικότητας, της αϋπνίας, αλλά και για καταστάσεις υστερίας.

Δεν πρέπει να λαμβάνεται παράλληλα με ηρεμιστικά φάρμακα ή άλλα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα χωρίς τη συμβουλή γιατρού.

Επίσης, ενδέχεται να μειώσει την εγρήγορση.

Βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum): το βότανο του Αγίου Ιωάννη ή υπερικόν για ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, αλλά και για τη φροντίδα των πληγών. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα όπως νευρικότητα ή αϋπνία.

Δεν πρέπει να λαμβάνεται  με φάρμακα για την κατάθλιψη, ενώ ακόμη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά ή τα αντιισταμινικά.

Τι Πρέπει να Προσέχουμε στη Φυτοθεραπεία

Υπάρχουν φυτά και βότανα με πολύ ήπια δράση που μπορούν να ληφθούν από τον καθένα, ωστόσο υπάρχουν και αυτά με ισχυρή δράση, όπως το βαλσαμόχορτο και η βαλεριάνα, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση και με την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνονται κάποια συγκεκριμένα φάρμακα.

Σε κάθε περίπτωση συνίσταται η αναζήτηση συμβουλής, και οδηγιών από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό, για τη σωστή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής…

Σοφία Καραΐσκου, Φαρμακοποιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Νυχτερινή Ενούρηση Κατά την Εφηβεία

Πώς να Απαλλαγείτε από τα Μαύρα Στίγματα

Evi Makavelou

Οι Συνήθειες των Ανθρώπων με Υγιές Πεπτικό Συστημα

Editor6 pharma

Τα Φυτικά Αντικαταθλιπτικά

Φροντίδα της Ευαίσθητης Επιδερμίδας και οι Αιτίες που την Προκαλούν

Editor6 pharma

Φλεγμονώδης Οσφυαλγία – Εύκολοι Τρόποι για να Αντιμετωπίσετε τα Συμπτώματα

Editor6 pharma

Πώς ο διαβήτης επηρεάζει το δέρμα; Ποια η κατάλληλη φροντίδα;

Stelios Resitis

Λόγοι που Πρέπει να Μασάμε Καλά το Φαγητό

Evi Makavelou

Πονόλαιμος και Ροφήματα

a.alefragkis

Οφέλη από το Μηλόξυδο για τις Γυναίκες

Evi Makavelou

Η Σχέση Ύπνου και Υγείας της Καρδιάς

Evi Makavelou

Βοτανική Ολιστική Εναλλακτική Θεραπεία για Γονιμότητα

yoadmin