Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι αδιαμφισβήτητα.
Το μοντέλο της σκανδιναβικής διατροφής όμως, συναγωνίζεται τη δημοφιλία της, υποσχόμενο καλή υγεία.
Τι μπορούμε να κρατήσουμε από αυτό;
Σκανδιναβική διατροφή – Οι ιδιαιτερότητές της
Η σκανδιναβική διατροφή δεν αποκλείει καμιά διατροφική ομάδα.
Έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς και υπόσχεται ένα καλλίγραμμο, υγιές σώμα χωρίς τη μείωση των μερίδων.
Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη Σκανδιναβία και ευνοούν τα θερμιδοφόρα εδέσματα, μέχρι τώρα πιστευόταν ότι η διατροφή εκείνων των λαών κάθε άλλο παρά υγιεινή ήταν.
Καθημερινή κατανάλωση κρασιού, πολλά λιπαρά τυριά και κρέατα και μαρμελάδες σε κάθε γεύμα.
Αυτά που γνωρίζαμε αποτελούν κομμάτι της παραδοσιακής σκανδιναβικής διατροφής.
Στην πραγματικότητα όμως, τα τοπικά προϊόντα είναι ιδανικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Οι Σκανδιναβοί λατρεύουν τα ψάρια και τα τρώνε ακόμα και το πρωί.
Οι βόρειες θάλασσες είναι γεμάτες ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα.
Τόνος, κολιός, σολομός, ρέγγα, πέστροφα, σκουμπρί, όλα τα άσπρα ψάρια, ο μπακαλιάρος και τα θαλασσινά είναι άφθονα.
Η ελάχιστη κατανάλωση ψαριού ορίζεται στις τρεις φορές εβδομαδιαίως.
Σκανδιναβική διατροφή – Τα «ναι» και τα «όχι»
Αντί για κρέατα πλούσια σε λίπος, η διατροφή των Σκανδιναβών περιλαμβάνει κυνήγι και πουλερικά.
Μεγάλη βάση δίνει στα δημητριακά ολικής άλεσης, στις ρίζες (κρεμμύδια, πατάτες, πράσα, καρότα) και τα όσπρια, τα μανιτάρια και τα φρέσκα μυρωδικά.
Φτωχή θα μπορούσε να είναι μόνο σε φρούτα, αφού την ποικιλία της Μεσογείου δε συναγωνίζεται κανένα διατροφικό μοντέλο.
Η Σκανδιναβία όμως αφθονεί σε κόκκινα φρούτα.
Mούρα, βατόμουρα, μύρτιλλα, cranberries, δαμάσκηνα, φράουλες, λόγω του χρώματός τους αποτελούν πηγές αντιοξειδωτικών, προλαμβάνοντας τη γήρανση και συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Τα λαχανικά του σκανδιναβικού μοντέλου περιλαμβάνουν το λάχανο, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα γογγύλια και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Στη θέση του ελαιόλαδου μπαίνει το κραμβέλαιο, πλούσιο και αυτό σε ω3 λιπαρά οξέα.
Ακόμα, η σκανδιναβική διατροφή περιλαμβάνει πολλούς ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Γλυκά πλούσια σε ζάχαρη, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές απαγορεύονται.
Το αλκοόλ συστήνεται να καταναλώνεται με μέτρο (1-2 ποτηράκια κρασί ημερησίως).
Οι ειδικοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι ένα ακόμα όφελος της σκανδιναβικής διατροφής είναι ότι μειώνει δραστικά τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.
Συμπερασματικά, καθώς πρόκειται για τρόφιμα που πλέον τα βρίσκουμε παντού, είναι πολύ εύκολο να ακολουθήσουμε έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα το μοντέλο της σκανδιναβικής διατροφής.