Η γωνιακή χειλίτιδα είναι μία φλεγμονώδης αντίδραση που εμφανίζεται στις γωνίες των χειλιών, συχνά και στις δύο πλευρές. Το σάλιο είναι ένας παράγοντας που παίζει κρίσιμο ρόλο στη γωνιακή χειλίτιδα.
Στη γωνιακή χειλίτιδα, το δέρμα στην άκρη των χειλιών σκάει και δημιουργούνται ραγάδες, δηλαδή μικροδιαβρώσεις, οι οποίες εκτείνονται ακτινοειδώς προς το δέρμα και καλύπτονται συνήθως από κρούστες που σχηματίζονται πάνω στην πληγή.
Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει αιμορραγία και να δημιουργηθούν έλκη. Ακόμη, μπορεί να εμφανιστεί πόνος όταν ανοίγει κάποιος αρκετά το στόμα του.
Συμβουλές
Η πρώτη και βασικότερη συμβουλή για εκείνους που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση είναι να μην γλείφετε τις άκρες των χειλιών σας γιατί το σάλιο προσφέρει υγρασία, ότι δηλαδή χρειάζονται οι παθογόνοι οργανισμοί για να αναπτυχθούν.
Παράγοντες
Η γωνιακή χειλίτιδα μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.
Ο μύκητας Candida albicans που βρίσκεται στη στοματική κοιλότητα πολλών ατόμων, αλλά και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί είναι μερικοί από αυτούς. Ένας ακόμη παράγοντας που ευνοεί τη συγχειλίτιδα είναι ότι οι πάσχοντες συνηθίζουν να γλύφουν τα χείλια τους.
Αυτό συμβαίνει ύστερα από μια σχετικά μεγάλη έκθεση στον ήλιο ή το κρύο και τα χείλη έχουν ξεραθεί. Η αρχική αιτία που προκαλεί τη γωνιακή χειλίτιδα μπορεί να είναι επίσης και κάποια διατροφική ανεπάρκεια.
Η έλλειψη βιταμινών ως παράγοντας
Συγχειλίτιδα προκαλούν η έλλειψη σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η έλλειψη σιδήρου και η ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Άλλες αιτίες της γωνιακής χειλίτιδας είναι αλλεργία στην οδοντόκρεμα, τα κραγιόν ή τα διάφορα κοσμητικά σκευάσματα, ωστόσο αυτές οι αιτίες είναι λιγότερο συνήθεις.
Αιτία μπορεί να είναι και η υπερβιταμίνωση από τη βιταμίνη Α, κάτι που μπορεί να προέλθει από συμπληρώματα βιταμινών που έχουν καταναλωθεί πολύ συχνά.
Η γωνιακή χειλίτιδα μπορεί, τέλος, μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα που προκαλούν ξήρανση του δέρματος, και στη συνέχεια το γλείψιμο των χειλιών εγκαθιστά την πάθηση.