Οι ανάγκες των ηλικιωμένων σε νερό είναι υψηλότερες από εκείνες ενός ενήλικα καθώς οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί με την αύξηση της ηλικίας.
Εκτιμώνται περίπου σε 35 έως 45 ml/kg/ημέρα ή 1ml πρόσληψης υγρών ανά kcal της ενέργειας που καταναλώνεται.
Συγκεκριμένα, ο ηλικιωμένος χρειάζεται πρόσληψη περίπου 2,5 λίτρων νερού την ημέρα, και αν εξαιρεθεί η ποσότητα που προσλαμβάνεται μέσω των τροφών, τουλάχιστον 1,25 λίτρα πρέπει να είναι πόσιμα.
Παράγοντες Κινδύνου
• Μείωση της Απορρόφησης των Υγρών
– Μείωση του αισθήματος της δίψας.
– Προβλήματα στην κατάποση.
– Προσπάθεια για τον περιορισμό της ακράτειας ή της πολύ συχνής ούρησης.
– Λειτουργικά και ψυχολογικά εμπόδια: κινητικά προβλήματα (οστεοαρθρίτιδα, νόσος Πάρκινσον), συναισθηματικά προβλήματα (γνωστικές διαταραχές, κατάθλιψη, θλίψη/δυσθυμία), δυσφαγία, ανορεξία.
– Ιστορικό αφυδάτωσης.
• Αύξηση Απώλειας Υγρών
– Μπορεί να συμβεί μετά από λοίμωξη, πυρετό, εμετό ή διάρροια.
– Η συχνή χρήση των καθαρτικών και κλυσμάτων.
– Υπερβολική διούρηση (συχνουρία) μπορεί να οφείλεται σε λήψη φαρμάκων (διουρητικά, λίθιο, φαινυτοΐνη), στην κατάχρηση αλκοόλ, σε διάφορες παθήσεις (διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός).
Αφυδάτωση
Η αίσθηση της δίψας είναι συνώνυμη με την αφυδάτωση.
Η διάγνωση συχνά καθυστερεί, επειδή τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και εμφανίζονται μόνο σε προχωρημένη αφυδάτωση, ενώ η νόσηση από καρδιακή ανεπάρκεια ή νευρολογική ασθένεια κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διάγνωση.
Μόλις εμφανιστούν τα ανάλογα σημάδια, η αφυδάτωση είναι ήδη προχωρημένη.
Συμπτώματα
Ενδοκυττάρια Αφυδάτωση: Υπάρχει όταν εμφανίζεται ξηρό στόμα και γλώσσα, πυρετός, ολιγουρία, δυσκοιλιότητα, αιφνίδια έναρξη υπνηλίας, σύγχυση, ευερεθιστότητα, διέγερση, ύπαρξη ξηρών βλεννογόνων, ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένος όγκος ούρων και διαταραχή του επιπέδου συνείδησης.
Εξωκυττάρια Αφυδάτωση: Υπάρχει όταν εμφανίζεται απότομη απώλεια βάρους (2-3 κιλά σε 2 ημέρες), ατονία, βύθισμα των ματιών, εμφάνιση έντονων μαύρων κύκλων, επίμονα σκληρό δέρμα.
Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται, επειδή η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
Η θεραπεία θα πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική -αλλά όχι υπερβολική-, και να διαρκέσει 48 έως 72 ώρες με χορήγηση μεγάλης ποσότητας υγρών, φτάνοντας έναν μέγιστο όγκο 2,5 έως 3 λίτρα την πρώτη ημέρα.
Συμβουλές
• Φροντίστε για μια ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης και της απώλειας νερού.
• Η πιο σημαντική κίνηση είναι το τακτικό ζύγισμα.
• Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια της μειωμένης πρόσληψης υγρών (δυσκολία στην κατάποση, ανορεξία, φόβος για ακράτεια, υπερκινητικότητα) ή της αυξημένης απώλειάς τους (διάρροια, έμετος, πυρετός, δύσπνοια, φαρμακευτική αγωγή).
• Να πίνετε μικρές ποσότητες νερού ακόμη και αν δεν διψάτε, πολλές φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν τις 6 το απόγευμα.
• Να χρησιμοποιείτε προϊόντα για την ξηροστομία, τη στοματική υγεία, αλλά και προϊόντα για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης (ηλεκτρολύτες, κρέμες εντατικής ενυδάτωσης) εάν αυτό είναι απαραίτητο.
• Συνεννοηθείτε με το θεράποντα ιατρό σας για μια πιθανή αλλαγή στη φαρμακευτική θεραπεία (διουρητικά, υπνωτικά), ή τη διακοπή των διουρητικών σε περίπτωση υπερβολικής απώλειας υγρών.