Η διαλειμματική νηστεία είναι εξίσου αποτελεσματική με μια συνεχή δίαιτα χαμηλών θερμίδων, με την εναλλασσόμενη ημερήσια νηστεία να έχει ελαφρώς μεγαλύτερα οφέλη.
Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από τις παραδοσιακές δίαιτες χαμηλών θερμίδων για την απώλεια βάρους. Συνεπώς, αποτελεί μια εναλλακτική στρατηγική που μπορεί να προταθεί, μεταξύ άλλων, ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς, σύμφωνα με μια αμερικανική μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal. Ωστόσο, μεταξύ των διαφορετικών τύπων διαλειμματικής νηστείας, το πρόγραμμα νηστείας εναλλασσόμενης ημέρας ξεχωρίζει ελαφρώς όσον αφορά τα οφέλη στην απώλεια βάρους και την ισορροπία των λιπιδίων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 99 κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 6.500 ενήλικες. Αυτές οι μελέτες συνέκριναν τη σίτιση ad libitum, μια συνεχή δίαιτα χαμηλών θερμίδων (CHD) και τρία σχήματα διαλειμματικής νηστείας: σίτιση με χρονικά περιορισμένο πρόγραμμα 16:8 (TRE) (16 ώρες νηστείας και οκτάωρο παράθυρο γευμάτων), νηστεία εναλλασσόμενης ημέρας (ADF ) ή νηστεία ολόκληρης ημέρας (WDF ), όπως 5:2 (πέντε ημέρες απεριόριστης σίτισης και δύο ημέρες νηστείας).
Σε αυτήν τη μελέτη, όλες οι μέθοδοι νηστείας, καθώς και η δίαιτα χαμηλών θερμίδων, μείωσαν το βάρος σε σύγκριση με μια δίαιτα χωρίς περιορισμούς. Εξαιρούμενης της παχυσαρκίας, η εναλλακτική ημερήσια νηστεία (ADF) έδειξε τα μεγαλύτερα οφέλη στην απώλεια βάρους, με μέτριο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων: μέση διαφορά -1,29 kg, -1,69 kg και -1,05 kg, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις CER, TRE και WDF.
Η νηστεία σε εναλλακτικές ημέρες βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η εναλλακτική νηστεία μείωσε τον ΔΜΣ σε σύγκριση με τη σίτιση ad libitum (υψηλό επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων) και την CER (μέτριο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων) με ένα επιπλέον όφελος στην περιφέρεια της μέσης. Όσον αφορά τα λιπιδαιμικά προφίλ, η ADF συσχετίστηκε με μια μικρή μείωση της συνολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της HDL χοληστερόλης, καθώς και της συστολικής αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με την TRE.
Στο Κέντρο Επιστημονικών Μέσων Ενημέρωσης, Ο καθηγητής Naveed Sattar, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, σχολιάζει: «Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη: δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στη διαλειμματική νηστεία για την απώλεια βάρους εκτός από έναν εναλλακτικό τρόπο μείωσης της πρόσληψης θερμίδων». Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν επίσης ότι «ο στόχος δεν είναι η αντικατάσταση άλλων διατροφικών στρατηγικών, αλλά η συμπλήρωσή τους στο πλαίσιο ενός μοντέλου διατροφικής διαχείρισης προσαρμοσμένου στον ασθενή ». Έτσι, υπενθυμίζουν ότι «πρέπει να δοθεί η κύρια προσοχή στην ανάπτυξη βιώσιμων αλλαγών στη διατροφική συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου».