Υγεία & Ομορφιά
Καούρες στο Στομάχι - Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπεία
Πεπτικό ΣύστημαΥγεία

Καούρες στο Στομάχι – Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπεία

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι πολύ συχνή στους ανθρώπους.

Το κύριο σύμπτωμά της είναι οι καούρες στο στομάχι, οι οποίες σχετίζονται με την παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι στον οισοφάγο. Ορισμένα προληπτικά μέτρα συμβάλλουν θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων…

Η καούρα δεν είναι το μόνο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο στήθος, βραχνή φωνή κατά το ξύπνημα, ξηρό βήχα ή και δυσκολία στην κατάποση.

Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια και περιστασιακά, η υιοθέτηση μερικών κανόνων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γαστρεντερολόγο.

Στην Ελλάδα, το 20% των ενηλίκων υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εκ των οποίων η καούρα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, ενώ το 10% του πληθυσμού στη χώρα μας υποφέρει από αυτές τις όξινες παλινδρομήσεις καθημερινά.

Τα άτομα με αυτές τις διαταραχές πρέπει να εφαρμόζουν ορισμένα προληπτικά μέτρα για να περιορίσουν την καούρα κατά τη διάρκεια της πέψης.

Συμβουλές

  • Αποφύγετε τρόφιμα, ποτά, μπαχαρικά και βότανα που είναι γνωστό ότι ερεθίζουν τον οισοφάγο ή έχουν χαλαρωτική επίδραση στον σφιγκτήρα: εσπεριδοειδή, σοκολάτα, καφεΐνη, τηγανητά, λιπαρά, πικάντικα τρόφιμα, ανθρακούχα ποτά, ντομάτες και σάλτσες από ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδια,
  • Προφανώς, το κάπνισμα αυξάνει τη γαστρική οξύτητα στο στομάχι. Το ίδιο και το αλκοόλ και μάλιστα όταν το στομάχι σας είναι άδειο.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα: επιλέξτε ελαφρύτερα γεύματα ανά τακτά διαστήματα.
  • Το φαγητό είναι απόλαυση! Μην βιάζεστε! Να μασάτε αργά και για αρκετή ώρα το φαγητό σας πριν την κατάποση.
  • Εάν έχετε κάποια παραπανίσια κιλά, είναι απαραίτητο να χάσετε βάρος! Το υπερβολικό βάρος ασκεί πίεση στο στομάχι, οδηγώντας σε παλινδρόμηση οξέων.
  • Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό! Καλό είναι να περιμένετε 3 με 4 ώρες πριν την κατάκλιση.
  • Κατά τη διάρκεια του ύπνου, μην χρησιμοποιείτε πολλά μαξιλάρια, ούτε για τα πόδια αλλά ούτε και για το κεφάλι σας. Και αυτό επειδή με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η κοιλιακή πίεση.
  • Αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα που ασκούν πίεση στην κοιλιά σας.
  • Περιορίστε το άγχος και την ένταση. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η πλειονότητα των πεπτικών διαταραχών σχετίζεται με το άγχος.
  • Εάν λαμβάνετε φάρμακα μιλήστε με τον γιατρό σας! Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καούρας στο στομάχι (π.χ. τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ορισμένα φάρμακα για την οστεοπόρωση, κ.λπ.).

Φαρμακευτική Αντιμετώπιση

Εάν οι παραπάνω συμβουλές δεν αποδίδουν και χρειάζεστε άμεση ανακούφιση από την περιστασιακή και ενοχλητική καούρα και δυσπεψία, μπορείτε να επιλέξετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Αντιόξινα: Εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου, ανακουφίζοντας από τις καούρες και το γαστρικό φόρτο για περίπου 3 ώρες.

Αλγινικά: Παρεμποδίζουν την παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φιλμ που επιπλέει στην επιφάνεια των γαστρικών υγρών.

Ανταγωνιστές Η2 υποδοχέων: Καταστέλλουν την παραγωγή γαστρικού οξέος περίπου 60% εντός 2-3 ωρών από τη στιγμή λήψης, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης και αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα αλγινικά και αντιόξινα.

Αναστολείς αντλίας πρωτονίων: Αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής για σοβαρότερα και επίμονα συμπτώματα ΓΟΠ και οισοφαγίτιδας, καταστέλλοντας ως και 90% την παραγωγή οξέος στο στομάχι και βοηθώντας την ανάπλαση του στομαχικού και οισοφαγικού βλεννογόνου. Η διάρκεια θεραπείας με μία μόνο δόση αγγίζει τις 24 ώρες, βελτιώνοντας τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η δυσπεψία και οι καούρες είναι περιστασιακά συμπτώματα, αποτέλεσμα ενός μεγάλου γεύματος και αντιμετωπίζονται εύκολα με φαρμακευτική ή μη παρέμβαση. Οι πιο επίμονες περιπτώσεις απαιτούν ιατρική βοήθεια για σωστή διάγνωση και θεραπευτική αγωγή.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Γνωρίστε ότι…

  • Τα αλγινικά και τα αντιόξινα φάρμακα λαμβάνονται κατά προτίμηση μετά το φαγητό, σε αντίθεση με τις άλλες δύο κατηγορίες φαρμάκων που λαμβάνονται με άδειο στομάχι για βέλτιστο αποτέλεσμα.
  • Τα αντιόξινα σε μορφή σιροπιού έχουν ελαφρώς γρηγορότερη δράση και μεγαλύτερη εξουδετερωτική ικανότητα από την αντίστοιχη μορφή ταμπλέτας.
  • Το λικέρ μαστίχας δεν σερβίρεται τυχαία στο τέλος ενός γεύματος. Η σκόνη μαστίχας φημίζεται για τις χωνευτικές της ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση ήπιων συμπτωμάτων αντί της φαρμακευτικής αγωγής.

Ανδρέας Κακαβούλας-Marchetti,
Pharmacist, MSc Clinical Pharmacy, MSc Phytotherapy, MSc Cosmetology – Cosmetic Science

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Συμβολή της Φυτοθεραπείας στο Πεπτικό μας

Πνεύμονες – Φυσικοί Τρόποι για Ενδυνάμωση

Evi Makavelou

Τρόποι για να Αυξήσετε την Καλή Χοληστερόλη στο Αίμα σας

Editor6 pharma

Ολιγοθεραπεία – Μία Φυσική Απάντηση στις Διατροφικές Ανεπάρκειες

Προβιοτικά και Παρενέργειες – Πώς θα τις Αποφύγετε;

Evi Makavelou

Το Άσθμα και οι Μορφές του

Editor6 pharma

Καυτερά Φαγητά – Γιατί να τα Εντάξετε στη Διατροφή σας;

Πόνος στον Καρπό και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Θαυματουργά Βότανα για τις Παθήσεις του Αναπνευστικού Συστήματος

Editor6 pharma

Τυμπανισμός στην Κοιλιά – Δείτε πώς Μπορείτε να Μειώσετε το Σύμπτωμα

a.alefragkis

Τροφές που Προκαλούν Κυτταρίτιδα

Evi Makavelou

Γάλα – Τα Οφέλη στην Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou