Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, η οποία είναι στις 31 Μαΐου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας της IFOP/Pfizer σχετικά με τη συμπεριφορά των καπνιστών απέναντι στην προσπάθεια τους να κόψουν το κάπνισμα.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 5 έως τις 10 Απριλίου στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 1.103 καπνιστών, είχε ως στόχο τον απολογισμό των προσπαθειών που καταβάλει κάποιος για να σταματήσει το κάπνισμα, τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, τους λόγους αποτυχίας και τη πιθανή αποζημίωση από τα ταμεία της φαρμακευτικής αγωγής διακοπής καπνίσματος.
Αρχικά, σχεδόν 7 στους 10 (το 69%) από τους συμμετέχοντες, δήλωσαν ότι έχουν προσπαθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα, με το 42% αυτών να έχει προσπαθήσει πάνω από μια φορά.
Το 52% των ατόμων, προσπάθησε μόνο του χωρίς καμία βοήθεια, το 24% χρησιμοποίησε υποκατάστατα νικοτίνης που πωλούνται στα φαρμακεία και το 13% άλλες μεθόδους (ύπνωση, θεραπεία χαλάρωσης), και μόνο το 11% απευθύνθηκε σε επαγγελματίες υγείας.
Ανάμεσα στους τελευταίους, στους ειδικούς πνευμονολόγους απευθύνθηκε το 37 %, στους γενικούς γιατρούς το 36% και μόνο το 14 % στους φαρμακοποιούς.
Εδώ να σημειωθεί ότι, το 74% αυτών που απευθύνθηκαν σε επαγγελματίες υγείας ήταν ικανοποιημένοι με την υποστήριξη που είχαν και το 61% αυτών ακολούθησε μια φαρμακευτική αγωγή κατά της διακοπής καπνίσματος.
Κύριο Αίτιο Αποτυχίας το Στρες
Η βασική αιτία αποτυχίας της διακοπής του καπνίσματος είναι η ύπαρξη μιας περιόδου στρες (37%), αδυναμία στο να μη σκέφτονται το τσιγάρο ή φόβο έλλειψης αυτού, που έρχεται σε δεύτερη θέση με 15%.
Ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι ότι το 51% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε ότι ήταν έτοιμο να χρησιμοποιήσει μια ιατρική θεραπεία για να σταματήσει τελείως το κάπνισμα.
Τα άτομα 65 ετών και άνω είναι οι πιο αποφασισμένοι (57%) και τα άτομα 18-24 ετών είναι λιγότερο αποφασισμένοι (43%).
Το 40% των καπνιστών δεν είναι διατεθειμένοι να λάβουν βοήθεια με φαρμακευτική αγωγή καθώς όπως υποστηρίζουν «δεν έχουν όρεξη να σταματήσουν το κάπνισμα προς στιγμή».
Η στήριξη και βοήθεια κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής θεωρείται κίνητρο από το 51% των υποψηφίων, εκ των οποίων το 48% είναι 25-34 ετών, το 47% από 18-24 ετών και το 30% άνω των 65 ετών.
Επιπλέον, το 38% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αποζημίωση της φαρμακευτικής αγωγής, θα τους ενθάρρυνε να συμβουλευτούν ένα γιατρό, καθώς θα αυξανόταν οι πιθανότητες επιτυχίας αλλά θα έκανε το διάστημα της αγωγής πιο ανώδυνο από οικονομικής άποψης.
Χωρίς αμφιβολία στο 44% των ατόμων, η αποζημίωση της φαρμακευτικής αγωγής θα έδινε κίνητρο και ώθηση να σταματήσουν το κάπνισμα.