Υγεία & Ομορφιά
Κορωνοϊός - Νεότερα Δεδομένα για τις Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις των Οσφρητικών Διαταραχών σε Ασθενείς.
Κορωνοϊός - Νεότερα Δεδομένα για τις Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις των Οσφρητικών Διαταραχών σε Ασθενείς.
Επικαιρότητα

Κορωνοϊός – Νεότερα Δεδομένα για τις Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις των Οσφρητικών Διαταραχών σε Ασθενείς

Δημοσιεύθηκε προσφάτως στο περιοδικό “Journal of the American Medical Association (JAMA)” ένα άρθρο ανασκόπησης για τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τη διάγνωση και διαχείριση των οσφρητικών διαταραχών των ασθενών με νόσο COVID-19 από τους Whitcroft και Hummel.

Ο Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Γιώργος Τσιβγούλης, συνοψίζει τα κύρια ευρήματα του άρθρου.

Κορωνοϊός - Νεότερα Δεδομένα για τις Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις των Οσφρητικών Διαταραχών σε Ασθενείς.

Επιστημονικοί φορείς από την Ευρώπη και την Αμερική, όπως η Αμερικάνικη και η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (Center of Disease Control), υποστηρίζουν ότι η αιφνίδια εγκατάσταση απώλειας όσφρησης ή/και γεύσης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα διαγνωστικά κριτήρια της νόσου COVID-19.

Επίσης, συνιστούν ότι η παραπάνω διαταραχή από μόνη της είναι αρκετή ώστε να δικαιολογείται αυτοπεριορισμός και χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνεται επί απουσίας ρινικής συμφόρησης.

Οι συστάσεις αυτές βασίζονται σε πρόσφατες διεθνείς μελέτες που καταγράφουν διαταραχές της όσφρησης στο 64%-98% των ασθενών που νοσηλεύονται με νόσο COVID-19 ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα της νόσου.

Στους περισσότερους ασθενείς, τα συμπτώματα των διαταραχών όσφρησης και γεύσης έχουν αιφνίδια εγκατάσταση, ίσως είναι συχνότερα σε νεότερους ασθενείς και στις γυναίκες, ενώ οι πρώτες αδημοσίευτες παρατηρήσεις συνηγορούν υπέρ της ύφεσης των συμπτωμάτων εντός δεκαπενθημέρου.

Φαίνεται επίσης ότι η κύρια διαταραχή που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2 αφορά την οσφρητική λειτουργία και δευτερευόντως τη γευστική λειτουργία.

Εικάζεται από πειραματικές εργασίες ότι οι κορωνοϊοί γενικότερα προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE2).

Επίσης πρόσφατες εργασίες υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ο ιός SARS-CoV-2 δύναται να διεισδύει στην ενδοκράνια περιοχή μέσω του οσφρητικού βολβού.

Για την έγκυρη διάγνωση των οσφρητικών διαταραχών της νόσου COVID-19 συστήνεται να μη βασίζονται οι θεράποντες ιατροί μόνο στην αναφορά των συμπτωμάτων από τους ασθενείς τους, αλλά να χρησιμοποιούνται ποσοτικά τεστ αντικειμενικής και σταθμισμένης αξιολόγησης της οσφρητικής λειτουργίας με τη χρήση διαφορετικών οσμών.

Αυτά τα τεστ δύναται να πραγματοποιούνται με ή χωρίς την προσωπική επαφή του ιατρού με τον ασθενή.

Για τη διαταραχή της γευστικής λειτουργίας συστήνεται στο αρχικό διαγνωστικό στάδιο να καταγράφονται μόνο τα αναφερόμενα συμπτώματα των ασθενών χωρίς να αξιολογείται η γευστική λειτουργία με αντικειμενικά και σταθμισμένα τεστ που χρησιμοποιούν διαφορετικές γεύσεις.

Σχετικά με τη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με οσφρητικές διαταραχές σε έδαφος νόσου COVID-19, συστήνεται η αναμονή για 15 ημέρες στα πλαίσια της αυτόματης ύφεσης και αποκατάστασης των συμπτωμάτων.

Επίσης, δεν συστήνεται η χρήση κορτικοστεροειδών είτε συστηματικά είτε ενδορινικά, λόγω των πιθανών παρενεργειών τους.

Μόνο στην περίπτωση που οι ασθενείς ελάμβαναν ενδορινικά κορτικοστεροειδή πριν από την έναρξη λοίμωξης από το ιό SARS-CoV-2 (για παράδειγμα στα πλαίσια αλλεργικής ρινίτιδος) συστήνεται να αποφεύγεται η διακοπή των ενδορινικών κορτικοστεροειδών.

Επίσης, συστήνεται η λειτουργική άσκηση της όσφρησης με περιοδική έκθεση σε οσμές (κατά κανόνα λεμόνι, τριαντάφυλλο, ευκάλυπτο και γαρίφαλο).

Προτείνεται η χρονική διάρκεια της έκθεσης να είναι τουλάχιστο για 20 δευτερόλεπτα για κάθε οσμή με συχνότητα τουλάχιστο για 2 φορές την ημέρα και για χρονικό διάστημα τουλάχιστο 3 μηνών.

Τέλος, προτείνονται η χρήση ενδορινικής βιταμίνης Α λόγω της πιθανής ευόδωσης της αναγέννησης του οσφρητικού επιθηλίου και η συστηματική χορήγηση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων λόγω της πιθανής αντιφλεγμονώδους και νευρο-αναγεννητικής δράσης τους.

Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι οι συστάσεις αυτές δεν βασίζονται σε δεδομένα τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιέσεις για Απαγόρευση Χορήγησης Φαρμάκων Χωρίς Ιατρική Συνταγή

yoadmin

Η Συχνή Παρακολούθηση Τηλεόρασης στη Μέση Ηλικία και οι Επιπτώσεις στην Υγεία

Απλά Βήματα για να Θωρακίσετε το Ανοσοποιητικό σας Σύστημα μετά την Καραντίνα

a.alefragkis

Ποια η Σχέση των Αντικαρκινικών Θεραπειών με τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα;

a.alefragkis

Η Διάρκεια της Προστασίας των Εμβολίων Έναντι της COVID-19

2η Ημερίδα ΣΦΕΕ – EFPIA με Ενώσεις Ασθενών

yoadmin

Τι Αλλάζει για Ασθενείς και Γιατρούς με το Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία

yoadmin

Τα Νέα Επιδημιολογικά Δεδομένα του Covid-19 – Πάνω από το 80% των Περιστατικών Ήταν Ήπια

a.alefragkis

Νέα Ερωτήματα και οι Απαντήσεις τους για τον Κορωνοϊό

a.alefragkis

Ο Ρόλος της Αισιοδοξίας στην Ανάρρωση από Εγκεφαλικό Επεισόδιο

a.alefragkis

Εγκλωβισμένες στη Βία Χιλιάδες Γυναίκες στη Διάρκεια της Καραντίνας

Αυτά Είναι τα Αντικείμενα που Πρέπει να Απολυμαίνετε Καθημερινά λόγω Κορωνοϊού

a.alefragkis