Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρία Σκούρα, καθηγητή Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «η γρήγορη ανάλυση -και γνώση πλέον- του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 οδηγεί με μεγαλύτερη ταχύτητα στην εύρεση τρόπων για την αντιμετώπισή του.
Ο εχθρός πλέον δεν είναι αόρατος, επειδή καθίσταται ορατός μέσα από την πρόοδο που έχει επιτελεσθεί με τα μικροσκόπια, τη διείσδυση του ματιού σε μέρη τόσο μικροσκοπικά, ώστε να βλέπουμε την εικόνα του, τον φαινότυπό του, τα μέσα καλλιέργειας και εντοπισμού στα διάφορα περιβάλλοντα, και ακόμα πιο μέσα, στον γενότυπό του και την ανάλυση της γενετικής του πληροφορίας.
Ο SARS-CoV-2 είναι ο έβδομος στη σειρά κορωνοϊός και παρά την πρόσφατη εμφάνισή του είναι αρκετά μελετημένος.
Είναι ένας ‘έξυπνος ιός’, καθώς είναι διεισδυτικός και εξαπλώνεται, επιβιώνει δηλαδή καλύτερα, επειδή δεν είναι εξαιρετικά θανατογόνος».
Με βάση τις μελέτες στους κορωνοϊούς που μολύνουν τον άνθρωπο, τόσο κλινικά όσο και μοριακά, ο κ. Σκούρας συμφωνεί με το επιστημονικό συμπέρασμα πως «ο ιός δε δραπέτευσε από κάποιο εργαστήριο, δεν τροποποιήθηκε γενετικά και είναι μάλλον προϊόν της φύσης».
Ως τη μόνη αποτελεσματική απάντηση στη θεωρητική δυνατότητα ο άνθρωπος να μπορεί να κατασκευάσει ένα τέτοιο εξαιρετικά αποτελεσματικό βιολογικό όπλο, όπως ο SARS-CoV-2, ο καθηγητής διαπιστώνει την ανάγκη «να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος ότι δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συνύπαρξη, χωρίς την αρμονική συμβίωση των μελών της κοινωνίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr