Το μαύρο σκόρδο είναι ένα προϊόν παράγωγο του κοινού λευκού σκόρδου που πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη.
Τα τελευταία χρόνια όμως, αυτή η σπάνια παραλλαγή κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Το μαύρο χρώμα προκύπτει μέσα από μία πολύμηνη διαδικασία ωριμάνσεως κάτω από ειδικές θερμοκρασίες και περιβάλλεται από τα χαρακτηριστικά λευκά φύλλα του γνωστού σκόρδου.
Όταν ξεφλουδίσει κανείς ένα μαύρο σκόρδο, εκ πρώτης όψεως θα του φανεί χαλασμένο και σαπισμένο.
Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν, χωρίς προσθήκη χημικών ή συντηρητικών ουσιών που προκύπτει από τη διαδικασία της ζύμωσης του κλασικού σκόρδου σε υψηλές θερμοκρασίες.
Μάλιστα χάρη στη ζύμωση στην οποία υπόκειται, χάνει τη «βαριά» μυρωδιά του και τη δυνατή του γεύση και γίνεται περισσότερο εύγευστο και γλυκό.
Ένα ακόμη δυνατό σημείο του είναι το ότι δεν μυρίζει το στόμα όταν το καταναλώνουμε, σε αντίθεση με το λευκό σκόρδο.
Μερικές από τις «θαυματουργές» ιδιότητες αυτής της υπερτροφής είναι οι ακόλουθες:
Συμβάλει κατά του καρκίνου
Η S-Αllylcysteine, είναι συστατικό του φρέσκου σκόρδου και παράγωγο του αμινοξέος της κυστεΐνης, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μαύρο σκόρδο.
Πληθώρα ερευνών επιβεβαιώνει την ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα και προστατευτική της δράσης κατά του καρκίνου και εναντίον πολλών άλλων ασθενειών.
Επιπλέον η S-allylcysteine βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της αλισίνης του σκόρδου από τον οργανισμό.
Η αλισίνη αποτελεί τη βασικότερη θειούχα ένωση του σκόρδου η οποία έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση.
Επίσης είναι γνωστή για την προληπτική της δράση έναντι του κοινού κρυολογήματος.
Εμποδίζει σοβαρές ασθένειες
Η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος, είναι μερικές μόνο από τις ευεργετικές του επιδράσεις.
Παράλληλα, οι αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιασικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου, αλλά και οι πρόσφατες έρευνες που δείχνουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ, φέρνουν το μαύρο σκόρδο στο προσκήνιο της υγιεινής διατροφής.
Καταπολεμά την κατάθλιψη
Το μαύρο σκόρδο περιέχει μέχρι και 4 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών συστατικών, όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτά αμινοξέα.
Θυμίζουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έως και 33%, ενώ σύμφωνα με άλλες έρευνες φαίνεται πως καταπολεμά την κατάθλιψη και τις ημικρανίες.
Πως και που να το χρησιμοποιήσετε
– Πολτοποιήστε τις σκελίδες του με λίγο λάδι και στη συνέχεια αλείψτε με αυτό το κοτόπουλο ή το ψάρι πριν από το ψήσιμο.
– Μπορείτε να το προσθέσετε σε σάλτσες, όπως ακριβώς και το λευκό σκόρδο.
– Η σκόνη μαύρου σκόρδου, που πωλείται σε κατάστημα βιολογικών προϊόντων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άρτυμα σε σαλάτες, σούπες, ριζότο ή ζυμαρικά, σε βούτυρο μαύρου σκόρδου για κρέας ή σάλτσες, σε μαρινάδες για κρέατα σχάρας, ακόμα και σαν συστατικό σε ιδιαίτερα κοκτέιλ.