Το εργαστήριο της BioNTech και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιούν χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες αποφασίζουν να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου που αναπτύχθηκε με την Pfizer, προκειμένου να εμβολιάσουν γρήγορα έναν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.
Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, με τις πρώτες δόσεις να χορηγούνται στα μέσα Δεκεμβρίου ‘20 και σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα να έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, η συνολική στρατηγική του δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική, σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας.
Η στρατηγική που θέλει να εφαρμόσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η κυβέρνησή του είναι ξεκάθαρη: να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν περισσότερα άτομα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει καθυστέρηση της χορήγησης της δεύτερης δόσης, η οποία είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο προστασίας έναντι της Covid-19.
Ενώ οι δύο δόσεις θα πρέπει ιδανικά να χορηγούνται με μεσοδιάστημα 21 ημερών, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε πράγματι να παρατείνει αυτήν την περίοδο σε 12 εβδομάδες.
Η Δανία, ακολουθώντας τη βρετανική στρατηγική, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τη χορήγηση των δύο δόσεων με μεσοδιάστημα έως και 6 εβδομάδων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα περιορισμένα αποθέματα του εμβολίου Pfizer / BioNTech.
Αντιδρώντας στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτές τις δύο χώρες, η BioNTech προειδοποιεί για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την αργοπορία χορήγησης της δεύτερης δόσης.
«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί για άλλα χρονοδιαγράμματα δοσολογίας εκτός από αυτό στο οποίο η χορήγηση των δύο δόσεων γίνεται με απόσταση 21 ημερών κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής», ανέφερε το γερμανικό εργαστήριο στις 5 Ιανουαρίου ‘21.
Την ίδια ημέρα, οι ειδικοί του ΠΟΥ μοιράστηκαν τη θέση τους σχετικά με το θέμα.
Αναφέροντας ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer / BioNTech θα μπορούσε κάλλιστα να καθυστερήσει για μερικές εβδομάδες σε περίπτωση «εξαιρετικών επιδημιολογικών συνθηκών και περιορισμών εφοδιασμού», θεωρούν, ωστόσο, ότι η καθυστέρηση μεταξύ των δύο δόσεων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει μια περίοδο μεγαλύτερη των 6 εβδομάδων.
Μια γνωμοδότηση που ως εκ τούτου αμφισβητεί σοβαρά τη στρατηγική που αποφασίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.