Κάθε χειμώνα, αναρωτιόμαστε αν πρέπει να κάνουμε ή όχι το εμβόλιο της γρίπης.
Ας δούμε τι είναι η γρίπη, ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης υποχρεωτικά και ποιοι μπορούν να το αποφύγουν, ακολουθώντας απλούς κανόνες υγιεινής.
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος.
Προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β, οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος.
Η γρίπη εμφανίζεται με εποχικές εξάρσεις.
Στη χώρα μας η περίοδος της γρίπης αφορά τους μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.
Τα τελευταία χρόνια, μετά την περίοδο της πανδημίας, το πανδημικό στέλεχος (Η1Ν1) έχει πλέον αποκτήσει εποχικά χαρακτηριστικά, και η περίοδος κορύφωσης είναι οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος.
Ο ιός της γρίπης εισβάλλει στον οργανισμό μας μέσω εισπνοής σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε κλειστούς χώρους, καθώς και σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Ποια Είναι τα Συμπτώματα;
Τα βασικά συμπτώματα της γρίπης – που είναι πιο βαριά από του κοινού κρυολογήματος – ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν:
Υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από ρίγος και διαρκεί 3-4 μέρες, πονοκέφαλο, βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, εξάντληση και κακουχία, πόνο στις αρθρώσεις και στην πλάτη, ζάλη και ίλιγγο και σπάνια ναυτία και εμέτους.
Ο εμβολιασμός, τα ατομικά μέτρα υγιεινής, η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους όπου συνυπάρχουν άτομα με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής αγωγής, συνεχίζουν να αποτελούν τα βασικότερα μέτρα πρόληψης.
Ναι στον Εμβολιασμό
Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.
Ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.
Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται, κάθε χρόνο η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Ο έγκαιρος εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60), ή με παρουσία επιβαρυντικών παραγόντων ή άλλων χρόνιων νοσημάτων είναι πολύ σημαντικός.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας για να συζητήσετε μαζί του αν πρέπει να κάνετε ή όχι το εμβόλιο.