Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων τα εμβόλια είναι μεγάλος σύμμαχος για την ανθρωπότητα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες, αλλά και οικονομικά επωφελείς, παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, καθώς προλαμβάνει έως και 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και προφυλάσσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους από νοσήματα ή αναπηρία.
Δίχως εμβόλια, η παγκόσμια εκρίζωση της ευλογιάς, η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από πολλές περιοχές του κόσμου, η σημαντική μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από διφθερίτιδα, τέτανο και κοκκύτη, θα ήταν αδύνατες.
Είναι οι στρατηγικές συστηματικού εμβολιασμού, ιδίως σε χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, που έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο αρκετά λοιμώδη νοσήματα.
Παρόλα αυτά, στον αναπτυγμένο κόσμο τα εμβόλια υπο-χρησιμοποιούνται, λόγω:
– Υποτίμησης της σοβαρότητας των προλαμβανόμενων με εμβολιασμό νοσημάτων,
– Υποτίμησης του οφέλους που προσφέρουν τα εμβόλια,
– Επιφυλάξεων σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων.
Επανεμφάνιση επιδημιών
Παρόλο που πολλές ασθένειες είναι πλέον σπάνιες, οι μολυσματικοί παράγοντες που τις προκαλούν συνεχίζουν να κυκλοφορούν.
Αν δεν διατηρήσουμε υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης, οι προλαμβανόμενες με εμβολιασμό ασθένειες θα κάνουν την επανεμφάνισή τους.
Εμβολιασμός ανεξαρτήτως ηλικίας
Ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνο τα βρέφη και τα παιδιά.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με τα χρόνια εξασθενεί και ο οργανισμός καθίσταται περισσότερο ευάλωτος στις λοιμώξεις.
Δυστυχώς όμως, ενώ ο εμβολιασμός ενηλίκων θα μπορούσε να συμβάλλει πολλαπλώς, τόσο στην προαγωγή της υγιούς γήρανσης, όσο και στη βιωσιμότητα των αναιμικών συστημάτων περίθαλψης, δεν έχει επαρκώς αξιοποιηθεί ως στρατηγική δημόσιας υγείας.
Η πνευμονιοκοκκική νόσος
Πιο συγκεκριμένα, η πνευμονιοκοκκική νόσος αποτελεί μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, με ένα φορτίο περίπου 1,5 εκατομμυρίων θανάτων από πνευμονιοκοκκική πνευμονία σε όλες τις ηλικίες ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο (στοιχεία 2015).
Αποτελεί τον πλέον συνηθισμένο τύπο βακτηριακής πνευμονίας της κοινότητας και «κουβαλάει» ένα δυσβάσταχτο κλινικό φορτίο, με συχνή ανάγκη για νοσηλεία και μεγάλη κατανάλωση πόρων.
Επιπρόσθετα, η διαχείριση της νόσου δυσχεραίνεται εξαιτίας της βακτηριακής αντοχής στα συνήθως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, λόγω συστηματικής κατάχρησής τους.
Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο
Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) για όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών, καθώς και για ενήλικες 18 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου (ασθενείς με χρόνια καρδιακά, μεταβολικά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι, αλλά και συστηματικοί καπνιστές).
Γρίπη και Πνευμονία
Είναι γνωστό ότι η λοίμωξη από γρίπη αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από πνευμονιόκοκκο.
Συνεπώς, είναι σημαντικό οι ενήλικες να εμβολιάζονται τόσο κατά της γρίπης όσο και κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου.