Η μηνιγγίτιδα, παρόλο που δεν είναι τόσο συχνή, είναι απρόβλεπτη.
Μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να οδηγήσει σε θάνατο ή μακροχρόνια αναπηρία τον ασθενή, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού ως μέτρου πρόληψης.
Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου ενδέχεται να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα γρίπης, όμως η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο εντός 24 ωρών.
Από αυτούς που επιβιώνουν, ένας στους πέντε εμφανίζουν σημαντικές σωματικές και νοητικές αναπηρίες, όπως νευρολογικά προβλήματα, απώλεια ακοής ακόμα και ακρωτηριασμό.
Γιατί οι έφηβοι κινδυνεύουν από το νόσημα;
Κοινές καθημερινές συμπεριφορές των εφήβων τους καθιστούν σε υψηλό κίνδυνο για τη μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου.
Οι συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν τις ομαδικές συνθήκες διαβίωσης, το φιλί, τον συγχρωτισμό και τη χρήση κοινών αντικειμένων εστίασης.
Τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτό τον κίνδυνο, με μελέτη να έχει δημοσιευτεί στο Lancet να δείχνει ότι η φορεία του νοσήματος έχει αρχίσει να αυξάνεται από την ηλικία των 10 ετών, με αποτέλεσμα στην ηλικία των 19 ετών, 1 στα 4 άτομα να είναι φορέας του βακτηρίου.
Ειδικότερα για τους εφήβους πέρα των παραπάνω επιπλοκών και της υψηλής θνητότητας, το νόσημα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητά τους.
Πρόσφατη μελέτη σε αυτή την ηλικία έδειξε πώς φαινομενικά υγιείς έφηβοι που επιβίωσαν από το νόσημα, παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά κούρασης, είχαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και χειρότερες επιδώσεις στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, σε σχέση με τους συνομήλικούς τους.