Υγεία & Ομορφιά
Ο Κακός Ύπνος Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Γλαυκώματος
Επικαιρότητα

Ο Κακός Ύπνος Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Γλαυκώματος

Οι άνθρωποι που κάνουν κακής ποιότητας και ανεπαρκή ύπνο ή αντίστροφα κοιμούνται υπερβολικά πολύ, οι οποίοι συχνά ροχαλίζουν και έχουν υπνηλία μέσα στην ημέρα, κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωσθούν με μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης λόγω γλαυκώματος, δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η ανάλυση των στοιχείων της έρευνας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χουάν Σονγκ του κινεζικού Πανεπιστημίου Σιτσουάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 409.000 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών.

Ο Κακός Ύπνος Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Γλαυκώματος.Στη διάρκεια μιας δεκαετίας υπήρξαν 8.690 νέα περιστατικά γλαυκώματος, κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες καπνιστές και σε ανθρώπους με υπέρταση ή διαβήτη.

Ως φυσιολογική διάρκεια ύπνου θεωρήθηκαν οι επτά έως εννέα ώρες τη μέρα. Πρόβλημα αϋπνίας θεωρήθηκε είτε η δυσκολία να κοιμηθεί κανείς είτε το συχνό ξύπνημα μέσα στη νύχτα.

Διαπιστώθηκε ότι ο συχνός ύπνος λιγότερο των επτά ωρών ή περισσότερο των εννέα ωρών σχετιζόταν με 8% μεγαλύτερο κίνδυνο γλαυκώματος.

Ο κίνδυνος της πάθησης ήταν επίσης αυξημένος κατά 12% σε ανθρώπους με αϋπνία, 4% σε όσους συστηματικά ροχαλίζουν και 20% σε εκείνους που είναι συνεχώς νυσταγμένοι τη μέρα.

Τί δείχνουν τα ευρήματα;

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αναδεικνύουν την ανάγκη για αποκατάσταση ενός κανονικού ύπνου στους ανθρώπους υψηλού κινδύνου για γλαύκωμα, καθώς και για συχνούς οφθαλμολογικούς ελέγχους των ατόμων με διαταραχές του ύπνου.

Το γλαύκωμα συνιστά βασική αιτία τύφλωσης και εκτιμάται ότι από αυτό θα πάσχουν 112 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έως το 2040.

Η απώλεια της όρασης είναι προοδευτική λόγω σταδιακής απώλειας των φωτοευαίσθητων κυττάρων στα μάτια και βλάβης του οπτικού νεύρου.

Αν δεν αντιμετωπιστεί ιατρικά, το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη τύφλωση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι επρόκειτο για μια μελέτη παρατήρησης που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να θεμελιώσει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ κακού ύπνου-γλαυκώματος, παρά μόνο μια συσχέτιση ανάμεσά τους.

Σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις, είναι πιθανό ότι το ίδιο το γλαύκωμα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και όχι το αντίστροφο.

Από την άλλη, μεταξύ άλλων, το άγχος και η κατάθλιψη, που συχνά συνοδεύουν τις διαταραχές του ύπνου, αυξάνουν την εσωτερική πίεση στα μάτια, πιθανώς λόγω της απορρυθμισμένης παραγωγής της ορμόνης κορτιζόλης, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος γλαυκώματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελάνωμα – Υπερδιπλασιάστηκαν τα Γονίδια που Αυξάνουν τον Κίνδυνο

yoadmin

Οι Έφηβοι που Μένουν Ξύπνιοι έως Αργά Υποφέρουν από Άσθμα και Αλλεργίες

yoadmin

Ένα Νέο Πιθανό Ισχυρό Αντιικό Φάρμακο, τη Θαψιγαργίνη, Άρχισαν να Δοκιμάζουν Επιστήμονες στη Βρετανία κατά του Κορωνοϊού και Άλλων Αναπνευστικών Ιών

Evi Makavelou

Αυξημένη Κίνηση στα Κομμωτήρια Λόγω της Επερχόμενης Απαγόρευσης Κυκλοφορίας

Οδηγίες για τη Χρήση Μάσκας στα Παιδιά από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Τέλος Εγκυμοσύνης, Τοκετός και Απομόνωση λόγω Κορωνοϊού

yoadmin

Πιθανά Συμπτώματα του Κορωνοϊού και Οδηγίες για τους Διαβητικούς

yoadmin

Απομόνωση Λόγω Κορωνοϊού και Αύξηση της Κακοποίησης των Γυναικών

yoadmin

Οι Καταναλωτές Είναι Πρόθυμοι να Αλλάξουν τις Διατροφικές Συνήθειές τους για το Περιβάλλον

a.alefragkis

Η Λοίμωξη από τον Ιό SARS-CoV-2 Είναι Πολυσυστηματική Νόσος

yoadmin

Κοκτέιλ Δύο Αντισωμάτων Μειώνει το Ιικό Φορτίο σε Ασθενείς με Ήπια έως Μέτρια Covid-19

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας στο Επίκεντρο του Ενδιαφέροντος

Evi Makavelou