Η εποχική γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.
Μετά τα σοβαρά περιστατικά των τελευταίων ετών, ο εμβολιασμός παιδιών, αλλά και ενηλίκων, για τη συγκεκριμένη νόσο έχει παρουσιάσει φέτος σοβαρή αύξηση.
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, καθώς και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Σύμφωνα, δε, με τη διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής, όπως είναι το συχνό πλύσιμο χεριών, η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Ωστόσο, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι),
– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,
– Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα, καρδιακές νόσους, σακχαρώδη διαβήτη, έγκυες και θηλάζουσες, κ.λπ.,
– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης,
– Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.),
– Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Το αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Μάλιστα, προτιμότερο θεωρείται ο εμβολιασμός να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4 με 6 εβδομάδες πριν την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου).
Γενικά, ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει μία μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.
Ωστόσο, σε βρέφη και παιδιά μικρότερα των 9 ετών, που εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή και για παιδιά μεγαλύτερα των 9 ετών, που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου γρίπης, χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.
Ακόμη, σε βρέφη μεγαλύτερα των 6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων.